Morningstar forbedrer kategoriseringen

Med 31 nye kategorier forbedrer Morningstar nu mulighederne for at sammenligne fonde. Blandt andet får Ruslands- og Tysklandsfonde nu deres egne kategorier.

Las Olsen 01/11/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar opdeler nu Europas investeringsfonde i yderligere 31 kategorier, og tilpasser definitionen på 16 af de gamle. Det sker for at sikre en endnu mere præcis og brugbar sammenligning fondene imellem.


Eurolande for sig

Blandt ændringerne er, at vi nu får selvstændige kategorier til fonde, der kun investerer i aktier fra et enkelt af de 12 euro-lande. I årene efter, at den fælles mønt blev indført i 1999, var den slags fonde ellers på tilbagetog. Tendensen gik i retning af, at fondene skulle investere på tværs af euroområdet, og forventningen var, at de 12 nationale finansmarkeder ville smelte mere og mere sammen.

Men den seneste tid er udviklingen nærmest gået den anden vej. Det har vi også mærket herhjemme, hvor vi i år har fået fem nye fonde med udelukkende tyske aktier fra de danske udbydere. De vil nu blive anbragt i kategorien ’Tyskland Large Cap – Aktier’, hvor de nemt vil kunne sammenlignes med andre lignende fonde.


Rusland skilles ud

Rigtig mange fonde har efterhånden specialiseret sig i de nye aktiemarkeder i det østlige Europa. De har hidtil været samlet i én kategori, men det er blevet stadig mere klart, at der er stor forskel på de enkelte markeder.

Den vigtigste forskel er, at det russiske marked har opført sig en hel del anderledes end for eksempel det polske, det tjekkiske og de andre lande tæt på EU. Ikke mindst på grund af den helt dominerende rolle, som energiselskaber spiller på børsen i Moskva.

Derfor opretter vi nu en kategori specielt til fonde med russiske aktier, og en anden kategori til fonde, der investerer i Europas nye markeder undtagen Rusland. Og vi bevarer også den gamle kategori til de fonde, der både har Rusland og de andre lande med i porteføljen.


Andre ændringer

Blandt andre nyskabelser er, at vi får egne kategorier til fonde med indeksobligationer. Såkaldte target date-fonde får også egne kategorier. Det er fonde, der er optimeret efter, at investorerne skal bruge pengene på et bestemt tidspunkt, for eksempel i 2015. Fonde med canadiske aktier får deres egen kategori, og alle hidtidige Nordamerika-aktiekategorier bliver nu til USA-kategorier.


Grundlag for rating

De nye kategorier gælder i hele Europa, ligesom de gamle. Og ligesom de gamle danner de grundlag for at sammenligne alle Europas investeringsfonde med hinanden. Det gælder for eksempel stjernerne i Morningstar Rating, der afspejler, hvor gode resultater en fond har leveret, sammenlignet med andre i samme kategori i resten af Europa.

Ratingen vil følge de nye kategorier, når beregningerne for oktober er klar. Samtidig vil også beregningerne bag ratingen blive forbedret, så det bliver muligt at sammenligne over længere tidsperioder end de hidtidige tre år, og så der bliver taget endnu mere hensyn til de omkostninger, investorerne må betale i fondene. Det fortæller vi selvfølgelig mere om, når de nye ratings er beregnet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser