Unit Link afkast kom pænt igen

Efter et noget sløjt første halvår, er afkastet i Morningstar Unit Link Benchmark porteføljerne kommet pænt igen i tredje kvartal. De danske ordninger ligger ganske tæt i sammenligningen.

Karsten Henriksen 23/10/2006
Facebook Twitter LinkedIn

De første tre kvartaler af året er gået og Morningstar gør status over udviklingen i de danske Unit Link ordninger. Efter første halvår var udviklingen mindre positiv idet obligationerne faldt i kurs samtidig med at aktiemarkederne oplevede en generel nedtur fra midten af maj. Denne udvikling er vendt i tredje kvartal, hvor den positive stemninger er kommet tilbage på de finansielle markeder og det tabte er vundet ind igen på de fleste markeder. Det er også noget der kan mærkes på afkastet i de såkaldte Unit Link pensionsordninger, som har nydt godt af den positive udvikling.

Ud fra tre Unit Link Benchmark porteføljer af fonde med varierende aktieandel har Morningstar beregnet afkastet for årets første ni måneder og holdt denne uvikling op mod den gængse kontorente på (4,5 pct.), som omregnet til ni måneders afkast er på 3,36 pct. Med den positive udvikling i tredje kvartal har de fleste benchmarkporteføljer klaret sig bedre end kontorenten, med undtagelse af de fleste porteføljer med kun 20 pct. aktieandel, her har den høje obligationsandel holdt afkastet nede under kontorenten fra de garanterede ordninger.




Små forskelle

I porteføljerne her på siden måles afkastet i hvert selskab ud fra tre forskellige risikoprofiler. Der er sat fokus på de væsentligste kategorier af fonde, nemlig dem som bør udgøre kernen af investors portefølje. Beregningerne medtager således ikke afkastet fra alle fondene i hver Unit Link ordning, men derimod kun for fonde i kategorier, som er bredt repræsenteret i de danske Unit Link ordninger. Det sikrer et mere ensartet sammenligningsgrundlag og er samtidig med til at illustrere, at man som investor kan skabe et fornuftigt afkast selv uden at kaste sig over Latinamerika, Kina, Rusland osv., skønt fonde på disse markeder kan yde et interessant bidrag til porteføljen.

I skemaet ses de syv kerne kategorier af fonde, der indgår i porteføljerne listet i venstre side med angivelse af hver kategoris gennemsnitlige afkast for de første ni måneder. Fortsætter man til højre i skemaet er der for hvert pensionsselskab angivet hvorvidt det respektive selskabs fonde har performet bedre eller ringere end kategorien. Røde felter angiver ringere performance og grønne felter er udtryk for, at selskabets fonde har klaret sig bedre end kategorien. Der er også med tal vist hvor mange procentpoint selskaberne har gjort det bedre eller ringere end kategorien som helhed. Kaster man et hurtigt blik over tabellen får man et visuelt indblik i hvorledes hvert selskabs vigtigste fonde har klaret sig i indeværende år. Skemaet afslører ligeledes at der er relativt store forskelle på afkastet når man betragter kategorierne hver for sig. Eksempelvis er der i kategorien ’Danmark – Aktier’ tale om en merperformance for kategorien fra minus 5,1 pct. og op til plus 3,3 pct., altså en forskel på hele 8,4 pct. Også de øvrige kategorier byder på relativt store forskelle.

Det interessante og helt centrale er imidlertid at forskellen mellem bedste og ringeste afkast når man sammenligner benchmarkporteføljerne er yderst beskeden. For benchmarkporteføljen med 80 pct. i aktier og resten i obligationer er det bedste afkast på 5,80 pct. mens det ringeste afkast er på 4,46 pct. altså en forskel på kun 1,34 procentpoint. Det samme gør sig gældende i de øvrige benchmarkporteføljer og det illustrerer virkelig værdien af at sprede risikoen på fonde med forskellige karakteristika. Det er ligeledes et udtryk for at hvert selskabs fondsudbud har sine styrker og svagheder, som i en vis udstrækning udlignes når man sammensætter en bredt funderet portefølje af fonde.


Hvad er Unit Link?

I en Unit Link pensionsordning investerer man selv pensionsopsparingen i et udvalg af investeringsfonde som pensions selskabet på forhånd har udvalgt og stiller til rådighed. De syv kommercielle pensionsselskaber har hver især en Unit Link ordning der typisk består af 35 – 45 fonde som opsparerne frit kan investere i. Man er således selv herre over sin opsparing og det afkast man opnår, skal ikke deles med andre og der bliver ikke udlignet mellem årerne. Der er mulighed for at skabe et afkast i tråd med udviklingen på kapitalmarkederne i modsætning til at have opsparingen stående i de traditionelle rentegarantiordninger, som ofte må investere alt for konservativt for at kunne overholde den årlige garantiforpligtigelse. Når markederne udvikler sig gunstigt som de seneste år så får man fuldt udbytte af investeringerne, til gengæld kan man opleve perioder, hvor pensionsopsparingen taber i værdi fordi markederne falder. Der betales omkostninger af indskuddet til en Unit Link opsparing og selve omkostningsstrukturen varierer fra selskab til selskab, så det er en god ide at vurdere omkostningssiden og ikke kun fondsudbudet inden man vælger pensionsselskab.


Om tallene

Beregningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet pr. ultimo september 2006. Der tages ikke højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljeafkastene er lavet på baggrund af Morningstar Kategorier. Er der eksempelvis tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet. I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.

Sådan er porterføljerne sammensat
Morningstar Katetgori Lav risiko Mellem risiko Høj risiko
Danmark - Aktier 10% 10% 15%
Europa Large Cap Blend - Aktier 5% 15% 30%
Globale Large Cap Blend - Aktier 5% 15% 20%
Japan Large Cap - Aktier - 5% 10%
Nordamerika Large Cap Blend - Aktier - 5% 5%
DKK Øvrige - Obligationer 15% 15% 20%
DKK Korte - Obligationer 65% 35% -

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser