Danske investeringer har globalt snit

Samlet set har danske fonde spredt deres aktieinvesteringer over mange lande, brancher og investerings-stilarter. Men det betyder ikke, at den enkelte investors risikospredning så er i orden. Det er nødvendigt at se på varedeklarationen for ens egne investeringer.

Las Olsen 18/09/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Som investor i investeringsforeninger er det en god idé at holde øje med, hvad man egentlig har investeret i. Altså, i hvilke værdipapirer éns fonde har valgt at anbringe pengene. Det kan man for eksempel gøre her på www.morningstar.dk, hvor man kan lave en X-ray, eller gennemlysning, af hele sin portefølje af fonde – og på den måde få at vide, hvordan man totalt set er eksponeret i forhold til forskellige lande, brancher, investerings-stilarter og enkelte selskaber.

På den måde kan man sikre sig, at man rent faktisk har den investeringsprofil, man havde tænkt sig, da man købte sig ind i fondene. Man kan for eksempel forestille sig en investor, der har placeret halvdelen af sin formue i en fond kun med danske aktier. For at sprede sin risiko placerer han den anden halvdel i en fond med europæiske aktier.

Men en sådan fond kan jo godt have et betydeligt antal danske aktier også. Det kan være fristende for en dansk porteføljeforvalter at vælge de danske selskaber, som han ofte har et tættere kendskab til en de udenlandske. Den slags bliver afsløret af X-ray’en, så investoren kan træffe sine forholdsregler.


Samlet X-ray

Vi har X-ray’et samtlige de fonde, som danske investeringsforeninger udbyder til private investorer herhjemme. På den måde kan vi tegne et portræt af gennemsnitsporteføljen hos de danske fondsinvestorer. Og det er faktisk en portefølje med en ganske varieret sammensætning af aktier.

I den fiktive gennemsnitsportefølje er 18 procent af aktierne danske. Det kan man selvfølgelig godt kalde en stor andel, set i forhold til, at det danske aktiemarked udgør mindre end en halv procent af det globale aktiemarked.

Men i alle lande er der en tendens til, at man investerer med overvægt i det lokale erhvervsliv. Både investorer og porteføljeforvaltere kan foretrække de selskaber, de kan følge i det daglige. Nogle vil også gerne undgå, at svingene valutakurser påvirker afkastet. På den baggrund kan andelen af danske aktier ikke kaldes påfaldende stor.

Den overgås således klart af Vesteuropa eksklusive Danmark. Herfra kommer 36 procent af investeringsforeningernes aktier. 14 procent er fra USA, 13 procent fra Japan, og 16 procent fra forskellige nye markeder som Kina, Østeuropa eller Brasilien.


Bred fordeling på brancher

Spredningen er ikke kun på tværs af lande, men også brancher. De danske fonde er glade for den finansielle sektor, som de har investeret 26 procent af aktieformuen i. Softwareaktier er til gengæld stadig uglesete. Blot halvanden procent fylder de. Hele TMT-sektoren (teknologi, medier, telekommunikation), der var så populær i de glade 1990’erne, udgør 12 procent af de danske fondes aktieinvesteringer.

Aktieinvesteringer kan opdeles i to grundlæggende stilarter: Vækst eller værdi. Værdiaktier – oftere omtalt som value – vil sige aktier, der har en lav kurs, set i forhold til nøgletal som indtjening eller indre værdi i virksomheden. Værdi-investorer anser ofte sig selv som langsigtede. En vækststrategi går ud på at finde aktier, der har udsigt til medvind, for eksempel på grund af, at deres marked vil vokse kraftigt. Det indebærer, at godt kan købe aktier, der ser ydre ud i forhold til selskabets nuværende indtjening.

Samlet set ser det ud til, at danske investeringsforeninger har en lille forkærlighed for værdistilen. 35 procent af aktierne falder således i den kategori. 28 procent er vækstaktier, mens resten ligger ind i mellem.

Når det gælder virksomhedsstørrelse ser det ud til, at foreningerne hælder til de lidt mindre. Morningstar definerer large-cap aktier som aktier blandt de 70 procent største virksomheder i deres region, målt ved markedsværdi. 64 procent af de danske foreningers aktier falder i den kategori.

Men alt i alt ejer de danske investeringsforeninger aktier, der er bredt spredt ud over lande, brancher, stilarter og størrelser. Hvad landene angår er der overvægt af både Danmark og Europa, men bortset fra det er fordelingen ganske tæt på, hvordan verdens aktier fordeler sig i det hele taget. Og på, hvordan investeringsforeninger investerer i andre europæiske lande.


Hvordan ser din portefølje ud?

Som investor skal man bare være opmærksom på, at der kan være en verden til forskel på gennemsnitstallene og på, hvordan éns egne investeringer ser ud. Har man samlet sine penge i en enkelt afdeling er der faktisk overvejende sandsynlighed for, at man har en for snæver fordeling.

Derfor bør man se efter, hvad det egentlig er, éns foreninger samlet set investerer i. Om fordelingen mellem lande, brancher, stilarter og størrelser er fornuftig og passer til, hvad man gerne vil have.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser