Fondshuse satser mere på det sikre

Europas professionelle pengeforvaltere fremhæver de mest sikre obligationer og mere stabile aktie-typer som det, man bør satse på det kommende år. Forvalterne er blevet markant mere negative i deres syn på Europas nye markeder.

Las Olsen 10/07/2006
Facebook Twitter LinkedIn

De mere urolige tider på finansmarkederne har langtfra fået de professionelle investorer til at gå i panik. Men gennem flere måneder har der været en tendens til, at forvalterne drejer forventningerne mere i retning af investeringstyper, der traditionelt anses som mere sikre. Den tendens har fået mere vind i sejlene.

Morningstar gennemfører hver måned undersøgelsen European Fund Trends, hvor vi spørger til forventningerne hos toneangivende forvaltere af investeringfonde i Europa. Svarene fra juni viser, at branchen generelt går i retning af at være mere forsigtig, men der er langt fra tale om noget massivt skred i forhold til maj og april, eller om nogen vild flugt fra risiko til sikkerhed.


Mindre tro på vækst

Ser man på aktieinvesteringer, har investorerne længe troet mest på vækstaktier – altså aktier, der virker attraktive på grund af fremtidsudsigterne for udstederen og markedet, snarere end på grund af en lav kurs set i forhold til virksomhedens fundamentale værdi. Det normale er, at vækstaktier klarer sig bedre i gode tider end deres modstykke valueaktier, men også har dybere at falde, når det går den anden vej.

Siden februar er fondsforvalterne blevet gradvist mere skeptiske over for vækstaktier. Andelen, der tror mest på dem, er faldet fra 80 til nu 38 procent. Men selv nu er det er kun 18 procent, der anbefaler at satse på valueaktier, der ellers tit tiltrækker sig investorernes opmærksomhed, når de føler, at tiderne er virkelig usikre. Resten peger på en neutral aktiestil som det rigtige for de kommende 12 måneder.

De sidste fem år har der været en tydelig global tendens til, at aktier fra mindre virksomheder har klaret sig bedre end dem fra de store. Og her er tommelfingerreglen – der dog skal tages med store forsigtighed – at aktier fra de store er en mere sikker havn i usikre tider end aktier fra de små. Man kunne derfor godt forvente, at mange fondsforvaltere nu ville sige, at tiden var kommet til at tage profitten hjem efter stigningerne fra småaktierne og så parkere pengene hos de store.


Small-cap til fair pris

Gennem lang tid har et stort flertal – aktuelt er det 77 procent – af forvalterne da også ment, at de store aktier er bedre at satse på end de små. Men tallene for juni viser også, at halvdelen af forvalterne ikke synes, at de små aktier er overvurderede i Europa. Og kun seks procent mener, at small-cap aktierne er ”betydeligt” overvurderede.

Det kan undre al den stund, at aktierne fra de små selskaber nu faktisk er dyrere end aktierne fra de store, målt ved almindelige nøgletal. Den gennemsnitlige fond i Morningstar-kategorien ’Europa large cap blend-aktier’ har et P/E-tal på 13,64. Man betaler så at sige 13,64 kroner for investeringen for hver krone, de underliggende virksomheder forventes at give i overskud på et år.

Det tilsvarende tal for Morningstar-kategorien ’Europa small cap-aktier’ er 16,07. At små aktier har et højere P/E-tal end store er ganske usædvanligt, historisk set. Det normale er, at investorerne ikke vil give lige så meget pr. overskudskrone i de små, fordi der er større usikkerhed forbundet med dem.


Sikre obligationer

Hvor forvalternes holdninger til aktier altså peger lidt i forskellige retninger, er de anderledes klare, når det handler om obligationer. For de fleste handler det om, at risikoen skal helt i bund.

Således fortrækker to tredjedele nu statsobligationer fra udviklede lande frem for alle andre typer, selv om det er ensbetydende med lavere rente. Og næsten lige så mange anbefaler korte obligationer frem for lange. Det vil sige, at forvalterne minimerer både risikoen forbundet med kreditværdigheden af udstederen, og den risiko, der stammer fra, at renteniveauet kan fortsætte med at stige.

Og det er ikke kun obligationer fra nye markeder, som investeringshusene ikke rigtig har fidus til længere. Også aktier fra højvækst-lande er blevet upopulære, hvilket er en ganske markant ændring i forhold til maj.

35 procent af fondshusene peger således nu på nye markeder i Europa som det område, der vil levere det dårligste afkast. I forvejen var der en del, der var skeptiske over for Latinamerika, så alt i alt er der nu et flertal, der advarer mod nye markeder i den ene eller anden form.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser