Danske aktiefonde fester videre

Fonde med danske aktier fortsætter med at forgylde investorerne med tocifrede afkast alene fra indeværende år. De små aktiers himmelflugt øger dog risikoen i afkastet.

Karsten Henriksen 03/04/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Danske aktier synes næste ustoppelige i disse tider, hvor fonde med danske aktier fortsat imponerer med høje afkast. Sidste år blev et forrygende år for danske aktier, som var oppe og mænge sig blandt de meste givtige, kun overgået af mere eksotiske aktiemarkeder som Latinamerika og Østeuropa. Ved indgangen til i år var udmeldingerne fra både analytikere og porteføljemanagere positive, men med forbehold for, at udviklingen forventedes mere moderat i 2006.

Alligevel er der i mange fonde med danske aktier allerede her godt tre måneder inde i året lavet afkast langt over ti pct. og det er tilmed generelt set de samme fonde der fortsat ligger i front. Helt i top af afkasttabellerne for indeværende år ligger BankInvest’s small cap fond, som har leveret et afkast på over 18 pct. siden årets start. Fonden er tæt forfulgt at small cap fonde fra Dexia og Dansk Invest og dermed fører de små aktier, på Københavns, atter for i indeværende år.

I den helt anden ende af skalaen ligger fondene med fokus på de største børsnotede selskaber i det toneangivende OMX C20 indeks (det tidligere KFX indeks). Helt i tråd med de senere års udvikling ligger disse fonde fortsat i bund. I indeværende år er det blevet til afkast på bare ca. seks pct.


En engangseffekt

Der er sket et ganske betydeligt skift i markedets værdiansættelse af de små og mellemstore danske aktier de senere år. Tidligere blev disse aktier handlet med en såkaldt small cap discount, altså til en pris der var relativt lavere i forhold til store selskaber. De små aktier blev til en vis grad overset og opfattet som kedelige, men det har ændret sig. Der er sket en re-prisning af de mindre selskaber, som har gjort, at kurserne er steget ganske betydeligt. Samtidig har selskaberne leveret flotte resultater og det er alt sammen med til at give højere aktiekurser.

En re-prisning er en engangseffekt, som kan indtræffe brat, eller gradvist over en periode, som det typisk har været tilfældet, men den kan ikke ske flere gange. De små aktier under ét handles ikke længere med rabat i forhold til de store og det indikerer, at man nok ikke skal forvente, at de små aktier også fremadrettet vil løbe fra de store. Der er blevet råbt ulven kommer i relation til de små aktier tidligere og alligevel er de fortsat i overhalingsbanen gennem første kvartal.


Pas på de små

Dansk økonomi strutter af sundhed, virksomhederne lever op til forventningerne og leverer generelt sunde resultater. Derfor skal man ikke male fanden på vægen, for udsigterne for de danske aktier store som små ser fortsat positive ud.

Som investor bør man dog være opmærksom på, at kurserne for især de små aktier er kommet højt op. Samtidig er der stor fokus på disse aktier fordi afkastet i en længere periode har været attraktivt og det betyder også, at disse aktier kan blive ramt hårdere, hvis psykologien i markedet vender. De små aktier er meget likviditetsdrevne og det er i sig selv med til at øge risikoen. Der er nu ikke noget der tyder på at kurserne skal falde, men derimod er det nok sandsynligt at de små aktier i højere grad vil følge de store fremover.

Hovedparten af fondene i Morningstar Kategorien ’Danmark – Aktier’ investerer i en blanding af både store, mellemstore og små danske aktier. I disse fonde vil man som investor i mindre grad blive påvirket af, om det nu er små eller store aktier der i perioder giver det bedste afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser