Amerikansk aktieoptur i horisonten

Darrell Riley fra T. Rowe Price tror på et opsving i det amerikanske aktiemarked, men om det bliver om seks, tolv eller atten måneder er svært at spå om.

Karsten Henriksen 13/02/2006
Facebook Twitter LinkedIn

De amerikanske aktier synes at have mistet glansen sidste år, hvor der ellers var en generelt meget positiv stemning på verdenens aktiemarkeder. I 2005 blev det kun til beskedne afkast i omegnen af seks procent, målt ved MSCI North America i dollar. De danske investorer oplevede dog højere afkast idet, valutagevinsten mellem dollar og danske kroner lagde ca. 15 pct. oven i afkastet.

Er udviklingen sidste år et udtryk for at amerikanske aktier, der repræsenterer det største marked i verdenen, ikke længere er interessante at investere i? Langt fra mener Darrell Riley, vicepræsident og asset allokerings specialist hos T. Rowe Price i Baltimore USA.

Han mener tværtimod at det amerikanske aktiemarked, herunder specielt store vækstorienterede aktier står overfor et pænt opsving, hvor det mest vanskelige er at forudsige hvornår det slår igennem. Det kan ske om seks måneder, men der kan også gå et år eller halvandet førend markedet tør satse på de amerikanske vækstaktier igen forklarer Riley. Det er sådan at selv de store amerikanske pensionskasser og andre institutionelle investorer har det med at vente med at investere til de har set afkastene og det er en af årsagerne til, at det er så svært at vurdere, hvornår opsvinget på markedet for store vækstselskaber kommer til at finde sted. Derfor er det Riley’s anbefaling at man ligeså godt kan komme med på vognen nu i stedet for at vente til de første store stigninger har været der.


Usikkerheden er blevet mindre

Væksten i amerikansk økonomi har over en treårig periode udvist stabile vækstrater kvartal efter kvartal og prognoser peger på at den stabile udvikling fortsætter fremover. Riley påpeger at den stabile udvikling i økonomien giver mindre usikkerhed og det bør alt andet lige medføre støre appetit for investering i vækstaktier.

Yderligere fejes et krak i det amerikanske boligmarked af banen, her er det derimod forventningen, at man vil se en afkøling af markedet med lavere stigningstakter, men altså ikke en udvikling der vil være til skade for økonomien.

Den amerikanske central bank FED har hævet rente 14 gange i træk og skønt meget tyder på at renten vil blive sat yderligere op, har eksperten fra T. Rowe Price svært ved at forestille sig dramatiske rentestigninger fremover. Det er blandt andet når vi når frem til det punkt, hvor markedet er fortrøstningsfuldt med at renten ikke bliver sat yderligere op, at investorerne vil turde investere massivt i store vækstselskaber. Med udsigt til stabile renter eller endda forventning om faldende renter, vil der være plads til at aktiemarkedet kan blive prissat ud fra højere nøgletal og dermed retfærdiggøre højere kurser.

Som det er blevet påpeget så mange gange før den senere tid, så lider den amerikanske økonomi under det største underskud på handelsbalancen nogensinde. Så længe der imidlertid er lande som er villige til at poste penge i den amerikanske økonomi, så går tingene sin vante gang. Darrell Riley beskriver det meget billedligt med at få store lande har rettet deres brandslager med kapital mod USA og dermed illustrerer han også at, at hvis blot en enkelt retter sigtet et andet sted hen vil det få konsekvenser. Han hæfter sig dog ved at det amerikanske investeringsklima tiltrækker kapital og har gjort det længe og at der ikke er meget der tyder på at det vil ændre sig fremover.


Skift fra småt til stort

Næsten uanset hvilken 12 måneders periode man ser på siden midten af 1999 så har de amerikanske small cap aktier klaret sig bedre en large cap. Udviklingen er blevet styrket og vedholdt af en relativt højere omsætningsvækst i de mindre selskaber siden midten af 2002, hvilket har kunnet retfærdiggøre de højere afkast. Ser man på prissætningen af de amerikanske small cap aktier i forhold til large cap, så er de små aktier blevet for dyre relativt til de store.

En tilsvarende analyse kan gennemføres ud fra investeringsstil, hvor value-aktierne har vundet på afkast siden midten af 2000 og frem til i dag.

Det er blandt andet med baggrund i ovenstående betragtninger at T. Rowe Price ser det største potentiale i store amerikanske vækst aktier fremover.

Darrell Riley vil af gode grunde ikke spå om udviklingen i dollar og kronen, det skyldes blandt andet, at det er komplet umuligt at sige noget begavet om retning et år frem i tiden. Morningstar vil imidlertid påpege at netop det faktum at valutakursernes veje er uransagelige og set i lyset af, at de tegnede sig for en udvikling på 15 pct. sidste år, så skal man som investor være opmærksom på denne betydelige risiko hvad enten der investeres i amerikanske aktier eller andre aktier noteret i dollar.

Er man afklaret med dollarproblematikken, så er der tilsyneladende morgenluft forude for de amerikanske vækstaktier i sværvægtsklassen.

TAGS
USA
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser