Aktiefest 2005

Aktiefonde har budt investorerne på forrygende afkast i indeværende år. Faktiske er der ikke en eneste fond i Danmark, som har givet et negativt afkast i år.

Karsten Henriksen 26/12/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Investorerne i de danske investeringsforeninger er blevet forgyldt over hele linien. Afkastene her en uge inden årsskiftet er ganske enkelt forrygende og der er ikke noget der tyder på, at den kommende uge kan ændre ved denne konklusion.

Der har ikke været tale om ny økonomi eller en ny æra i år, når de høje afkast skulle retfærdiggøres - heldigvis. Det har blot været et rigtig godt år og virksomhederne som i de senere år er blevet trimmet til at kunne levere stærkere bundlinier har leveret varen. De høje afkast bygger altså ikke på urealistiske forventninger om, at to nørder og en PowerPoint præsentation kan blive børsnoteret for en milliard, som man så det i slutningen af halvfemserne.

Ser man på afkastene i indeværende år, så minder det dog om de glade sen90´ere. Der har simpelthen været plusser over hele linien for de over 200 danske aktiefonde, som de private har adgang til.


Små danske aktier

Toppen af listen over de bedste afkast for indeværende år domineres af fonde med eksotiske investeringsmarkeder, som Latinamerika, nye markeder i Europa, samt globale nye markeder. Men midt blandt disse høj-risiko markeder, finder man såmænd fonde med danske aktier. Det danske aktiemarked har nemlig været yderst gunstigt i 2005 og det har specielt investorerne i danske small cap aktier kunnet mærke.

’BankInv.Dk Small Cap Akt.’ har til dato leveret et afkast på hele 66,3 pct. og det er altså i samme liga som ’Alfred Berg Rusland’ 71,2 pct., ’Danske Invest Østeuropa’ 70,5 pct. og ’Jyske Invest Latinamerikanske Aktier’ 67,3 pct., som udgør toppen af de danske fonde frem til jul.

Et andet marked, som har overrasket positivt i år er det japanske aktiemarked, som især i sidste halvdel af året er steget kraftigt. SEB Inst. Japan er den af de danske fonde med japanske aktier, som har gjort det bedst i år med 59,1 pct. i afkast.


Lyse udsigter

Spørger man de europæiske fondshuse om, hvordan 2006 kommer til at se ud, så er der udbredt enighed om generelt positive markeder. De høje afkast i indeværende år er dog ikke steget porteføljemanagerne til hovedet. Hele 71 pct. af de adspurgt mener, at de globale aktier vil stige mellem 5 og 10 pct., mens hver sjette tror på at afkastet vil komme op på 10 – 15 pct. de kommende 12 måneder. Ingen af de adspurgte tror på negative afkast i de globale aktier næste år.

De japanske aktier får flest stemmer til spørgsmålet om, hvilket marked der kommer til at levere de højeste afkast de kommende tolv måneder, mens tiltroen til de amerikanske aktier fortsat kan ligge på et meget lille sted. Faktisk er der hele 43 pct. som tror at det amerikanske aktiemarked bliver det ringest næste år og samtidig mener 54 pct. at dollaren bliver svækket over de kommende 12 måneder.

Der er meget der tyder på at det bliver de store selskaber, som kommer til at levere de bedste afkast den kommende tid. Det er i hvert fald budskabet fra 71 pct. af de europæiske fondshuse, faktisk er der kun 5 pct., der tror at de små aktier vil gøre det bedst det kommende år.


Glem ikke risikoen

Udsigterne for det kommende år ser altså positive ud, men lige en lille advarsel: investering medfører altid en risiko og man skal ikke lade sig forblænde af et år som i år, hvor alt går godt og markederne kun kender en vej. Østeuropa, Latinamerika og de øvrige nye markeder er behæftet med en større risiko end de fleste måske ved eller kan huske og investering i de finansielle markeder generelt er forbundet med risiko – det er blandt andet derfor at man kan forvente sig et større afkast i gode tider.

Det farlige ved et så godt aktieår, som det har været i år er, at man som investor opbygger urealistiske forventninger til afkast og er tilbøjelig til at glemme, at det også kan gå den anden vej. Derfor kan det fra tid til anden betale sig at gå sine investeringer igennem med en kritisk lup og luge ud blandt nogle af de overmodige investeringer, som har det med at snige sig ind i porteføljen i perioder med positive markeder.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser