Stil afgør afkast

En dugfrisk undersøgelse blandt de europæiske fondshuse understreger betydningen af investeringsstil for både forvaltere og investorer.

Karsten Henriksen 28/11/2005
Facebook Twitter LinkedIn

De fleste private investorer med interesse for investering er sikkert bekendte med at small cap aktier har klaret sig bedst de seneste år, ikke mindst de danske af slagsen, hvilket også ses på det relativt højere afkast i fonde med danske small cap aktier i forhold de, som invester i large cap selskaber.

Mindre kendt blandt danske investorer er det måske at en stor del af performance også kan forklares ved at skelne mellem value og growth fonde. Det er dog noget der vil komme mere fokus på fremover, ikke mindst fordi Morningstar netop har opdelt en række af de største kategorier i value, growth og blend. Sidste er for fonde som har en relativ neutral positionering mod de to stilarter.

Grafen her på siden viser tydeligt at der er forskel på afkastet for de forskellige investeringsstile. De seneste fem år er det value som har performet bedst og growth, som har klaret sig ringest, , mens blend placerer sig neutralt i midten. Men det er ikke altid value som performer bedste, eksempelvis var valuefonde ganske uinteressante i slut halvfemserne da growthfondene bare bragede derudaf.


Fondshuse tror på stilen

I november måneds European Fund Trend Survey spurgte Morningstar 44 af de største europæiske fondshuse om deres holdninger til investeringsstil. Hele 83 pct. af de adspurgte mener at investeringsstil, (repræsenteret ved de ni felter i Morningstar Style Box), er vigtig eller meget vigtig i forvaltningen af fonde.

Spørges der til investeringsstilens betydning for investorerne der skal købe fondene, så er der faktisk 93 pct. af de adspurgte, som svarer at information om investeringsstilen er vigtig eller meget vigtig for investorer der investerer i fonde, herunder private investorer.

Derfor er det også betryggende at 83 pct. mener at det er vigtigt eller meget vigtigt at være konsekvente i den valgte investeringsstil. Især når det viser sig at 88 pct. rent faktisk udbyder en eller flere stilorienterede fonde.

Ifølge Morningstars porteføljeskabelses metodikker er det netop meget afgørende, at fonde har en konsistent strategi og at investeringsstilen holdes relativt konstant. Fonde skal kunne anvendes som byggeklodser i den private investors portefølje, derfor skal man kunne stole på det man køber. Det nytter jo ikke at man sammensætter en portefølje med fx en neutral position overfor value og growth, hvis det efterfølgende viser sig at fondene som tidligere lå i valueaktier, siden hen skifter stil til growthaktier, for så har man lige pludselig en noget mere aggressiv portefølje.

Over halvdelen af de europæiske fondshuse har bemærket at der er kommet øget fokus på investeringsstil det seneste år og samtidig er der en udbredt holdning til at det europæiske fondsmarked er relativt mættet af fonde med relevante stilarter. Kun en sjettedel mener at der ikke er et tilstrækkeligt udvalg af fonde med forskellige investeringsstile i Europa – mon ikke der er et vist sammenfald med dem, som er ved at lancere en ny fond netop nu. Der er trods alt 40.000 fonde blot i Europa og dermed er det formentlig i højere grad adgangen til eksisterende fonde i udlandet der er behov for, frem for etableringen af flere nye fonde i hvert land.


Forventninger

Som det kunne ses af figuren er det valuefondene, der har ført an de senere år, men står det til de europæiske fondshuse, så er det tid til at sadle om. Der er 57 pct. som tror mest på growth, mens 32 pct. mener man bør investere neutralt (blend) og dermed er der kun 11 pct. der fortsat tror på, at det kommende års tid vil stå i valuefondenes tegn.

Ser man på forventninger til om det bliver large cap eller small cap, som vinder på afkastet det kommende år, så er der hele 73 pct. af de adspurgte, der peger på large cap, mens beskedne 7 pct. tror at small cap bølgen ruller et år endnu.

Sætter man sin lidt til fondshusenes forventninger, så er det således large cap growth fonde der ser ud til at ligge bedst til den kommende tid. Om det kommer til at holde stik kan kun fremtiden vise…

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser