Tyskland under ny ledelse

Selv om den tyske økonomi er ved at vise tegn på fremgang halter væksten i Europas førende økonomi stadigt efter. Men optimismen lurer efter at valget har medført en ny topledelse.

Facebook Twitter LinkedIn

Den tyske økonomi har igennem en årrække lidt under en lang række strukturelle problemer. Høj arbejdsløshed, lav vækst og en konkurrenceevne, der har været for nedadgående igennem flere år, kan nævnes som nogle af de største problemer.

Tyskerne gik til valg den 18. september efter at daværende Forbundskansler Gerhard Schröder efter eget ønske havde bedt om, at der blev rejst en mistillidserklæring mod ham.

Gerhard Schröder ønskede at få en afklaring omkring den førte politik, og om hvorvidt der var den fornødne opbakning omkring disse politikker efter, at befolkningen af flere omgange synligt havde vist sin utilfredshed med Schröder og Schröders parti.

Mistillidserklæringen blev stillet og dermed var der åbnet for, at der kunne udskrives valg.


Ingen klar vinder

Det tyske aktiemarked reagerede positivt på, at man nu kunne få nogle endelige afklaringer.

Ved valgudskrivelsen så det ud til, at det ville blive de borgerlige, der vandt valget forholdsvist klart, og at Schröder og hans socialdemokrater måtte lukke døren efter sig og sige tak for denne gang til blandt andet Kansler-posten.

Men som valgkampen skred frem, blev der mere tvivl om resultatet. Og efter selve valget var der faktisk ingen afklaring omkring, hvem der skulle komme til at sidde på magten.

Usikkerhed er i de fleste tilfælde som gift for aktiemarkedet. Og dette tilfælde var da heller ingen undtagelse. Derfor reagerede det tyske marked da også negativt på den uafklarede situation.

Siden har kurserne rettet sig en del og har faktisk været oppe i et pænt højere niveau end inden valget.


Første kvinde

Der er da også kommet en afklaring på valget siden da. Udfaldet blev, at det for første gang nogensinde er en kvinde, der skal lede Tyskland fremad. Den borgerlige spidskandidat Angela Merkel afløser dermed Schröder efter hans syv år på posten.

Regeringskabalen faldt endeligt på plads som en konsekvens af en bred koalition, hvor også socialdemokraterne har sikret sig en forholdsvis stor magtposition.

Selv om den endelige magtfordeling dermed ikke er klart fordelt, er der nu en chance for, at man kan få nogle meget brede forlig til at få rettet op på den økonomiske situation i Tyskland.

Der skal da også til at ske noget i den tyske økonomi, der ligger underdrejet i forhold til det meste af den øvrige verden.

Væksten i indeværende år ventes således blot at blive på én enkelt procent. Noget bedre ser det ud for næste år, hvor der ventes en vækst på 1,5 procent.

Men ser man væksten i forhold til udviklingen i verdensøkonomien generelt har flere tyske top-økonomer flere gange betegnet væksten som skuffende.

Samtidigt døjer Tyskland fortsat med en meget høj arbejdsløshed, hvor over 5 millioner personer i den arbejdsdygtige alder står uden arbejde. Det svarer til en arbejdsløshed på over 10 procent.


Ond spiral

Tyskland har et forholdsvist stort underskud på de offentlige finanser. Det gør, at det er svært for det offentlige at foretage store nye investeringer. Dermed bevæger den tyske økonomi sig rundt i en negativ spiral.

Uden offentlige eller private investeringer er det svært at se, hvordan der skal kunne gøres noget mærkbart ved arbejdsløsheden. Dermed rammes væksten i økonomien, både fordi der mangles investeringer og på grund af den fortsatte høje arbejdsløshed.

Rammes væksten, rammes virksomhederne, hvilket igen fører til manglende investeringer.

Helt skidt ser det dog ikke ud for den tyske økonomi. Nogle mener da også at Angela Merkel er kommet til magten på et gunstigt tidspunkt, - både for hende selv og for den tyske økonomi.

Der er nemlig gennemført en lang række reformer i de seneste år. Effekterne af mange af disse reformer er man først lige begyndt at kunne mærke i Tyskland. Angela Merkel kommer til at nyde godt af disse tidligere indførte reformer allerede fra første dag ved magten.

Samtidigt har Merkel formentligt den fornødne opbakning - både på politisk hold og fra befolkningens side - til at gennemføre yderligere reformer, som Schröder måske ikke ville få samme opbakning til.

Derfor er der noget, som tyder på at Tyskland går bedre tider i møde.


Tyskland er vigtig

Udviklingen i den tyske økonomi er af stor vigtighed for alle europæere. Som den største økonomi i Europa er det tyske marked også et af de vigtigste afsætningsmarkeder for andre landes varer.

Også for privatpersoner i Danmark er udviklingen i Tyskland vigtig. Især ud fra et investeringsperspektiv. Lav vækst i Tyskland kan ramme flere danske virksomheder på omsætningen, hvilket kan føre til en negativ udvikling i aktiekurserne i danske aktier.

Men også mange investeringsforeninger, der investerer i europæiske aktier har en naturlig stor del i tyske aktier. Det samme har mange pensionsselskaber, da det tyske marked er så stort og vigtigt for Europa.

Derfor vil visse investeringer i porteføljen og i pensionsselskaberne være følsomme over for udviklingen i Tyskland. Det er derfor værd at holde øjnene åbne med hensyn til, hvordan det går hos vores tyske naboer.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser