Danske aktier vilde i varmen

Det ser ud til, at investorer der det seneste år har sat penge i fonde, som investerer i danske aktier går en god sommer i møde

Facebook Twitter LinkedIn

Investorer, der har investeret i fonde indenfor Morningstar Kategorien ’Danmark – Aktier’ kan med en god fornemmelse i maven gå i gang med at nyde sommerens sol og varme.

Således har store kursstigninger på det danske aktiemarked betydet, at der er kommet ekstra penge til investorerne i disse fonde i de sidste mange måneder. Og der er ikke noget, som tyder på, at aktierne ikke skulle fortsætte deres vandring opad. For den danske økonomi er generelt sund og også langt de fleste danske selskaber er økonomisk sunde og stabile.

Hvis man gerne vil se nærmere på, hvor det i 2005 har været bedst at investere sine midler, kan dette blandt andet gøres via en kategorianalyse på Folkebørsens hjemmeside.

Her kan man se, at kategorien med danske aktier har været den kategori, som blandt alle Morningstars 64 forskellige kategorier, der er repræsenteret på Folkebørsen, har givet det største afkast til investorerne med et afkast fra begyndelsen af 2005 og til nu på 20,5 pct.

De danske aktier er dog tæt forfulgt af norske aktier og kategorien ’Norge – aktier’ har som den næstbedste kategori givet et afkast på 18,6 pct. På tredjepladsen har fonde, der investerer i Latinamerikanske aktier i gennemsnit givet et afkast på 16,0 pct. i indeværende år.


Pengene strømmer til

Blandt andet den pæne udvikling på det danske aktiemarked har gjort, at danske opsparere helt generelt har fået mere mod på at investere.

Det er da også en af årsagerne til, at pengene strømmer til i de danske investeringsforeninger. Samlet administrerer de danske investeringsforeninger nu en formue på mere end 570 mia. kr. Ved årsskiftet var tilsvarende tal lidt under 520 mia. kr.

Udviklingen skyldes både at der er kommet mange nye indskud til de danske investeringsforeninger, men også at de finansielle markeder helt generelt har gjort det godt i de første fem måneder af 2005. Både aktier og obligationsfonde har således mærket fremgangen i de sidste måneder.


Danske aktier fortsat billige

Der er flere årsager til, at specielt de danske aktier har gjort det rigtigt godt i de forgangne måneder.

Én af årsagerne er, at den danske økonomi – sammen med den norske – forsætter enegangen i Europa. Den danske økonomi er ganske enkelt grundlæggende sund. Og mens de fleste andre europæiske lande må tage til takke med meget små vækstrater i økonomien, kører den danske økonomi på skinner og vi kan her i landet fortsat præsentere ganske pæn vækst.

Og så har Danmark nu igennem en lang periode haft overskud på handelsbalancen overfor udlandet. Det har betydet, at Danmarks samlede gæld til udlandet nu er forholdsvis lav. Og det betyder rent faktisk at Danmark inden for en ganske overskuelig årrække alt andet lige vil stå i den unikke situation, at vi er gældfri. Dermed kan vi hvert år slippe for at skulle betale de forholdsvis store renter, der for blot en snes år siden blev betegnet som en decideret katastrofe og en tikkende bombe under fremtidens danske økonomi.

En anden årsag til, at de danske aktier har klaret sig så godt, skyldes at aktierne historisk har været forholdsvis billige.

Som Morningstar satte fokus på for godt en måned siden i Jyllandsposten, havde fonde, der investerer i danske aktier, investeret i papirer, der i forhold til internationale aktier, var særdeles attraktivt prissat.

Men selv om aktierne er blevet forholdsvis dyrere, er de danske aktier målt på aktiespecifikke nøgletal fortsat attraktivt prissat i et internationalt perspektiv.


Små aktier fortsat bedst

Ser man nærmere på den investeringsstil, som fondene investerer efter, har fonde med de små Small Cap aktier fortsat klaret sig væsentligt bedre end fonde, der investerer i de store aktier i KFX-indekset.

Ser man nærmere på udviklingen på dette niveau, kan man således se, at KFX-indekset samlet set i indeværende år har givet et afkast på 14,4 pct., mens de to aktieindeks for henholdsvis mellemstore og små virksomheder – MidCap og SmallCap indeksene – har givet noget højere afkast på hhv. 26,3 og 23,5 pct.

Ser man mere på selve fondsudbuddet indenfor kategorien ’Danmark – Aktier’ har det derfor også haft stor betydning for de enkelte fondes resultater, om de har valgt at overvægte porteføljen i hhv. store eller små danske selskaber.

Den fond, som har klaret sig bedst set over det seneste år, er BankInvest Small Cap tæt forfulgt af Dexia Small Cap. De to fonde har skabt afkast over det seneste år på hhv. 62,3 og 51,2 pct. Ser man udelukkende på dette kalenderår har afkastene været på hhv. 35,2 og 25,6 pct.

I den anden ende af spektret finder man derimod fonde, som udelukkende investerer i KFX-aktier. Således har Sparinvest KFX aktier og BankInvest KFX aktier over det seneste år ”blot” givet afkast på hhv. 27,2 og 27,8 pct. I 2005 har afkastene indtil videre for begge fonde været på 17,0 pct.

Afkastene viser hvor stor betydning det har, hvilken stil fondene investerer efter. For at få overblik over stilen i en fond, kan man med fordel anvende Morningstars Style Box, der viser hvordan fondene overordnet set har investeret i de underliggende værdipapirer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser