USA på usikker grund

En svagt stigende dollar er kommet de amerikanske aktier til undsætning i år, men meget taler for at udviklingen er skrøbelig.

Karsten Henriksen 11/04/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Dollarens stigning siden årsskiftet har givet kunstigt åndedræt til de danske fonde med investeringer i nordamerikanske aktier. Det amerikanske aktiemarked målt ved ’MSCI North America’ er siden årsskiftet faldet med 1,6 pct., men alligevel kan man, som danske investor, glæde sig over et positivt afkast på 3,4 pct. for Morningstar Kategorien ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ og 3,0 pct. for ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’.

Det er et godt eksempel på den valutarisiko danske investorer løber når der investeres i markeder uden for EU. Denne gang har det betydet et bedre afkast, idet dollaren er blevet mere værd overfor kroner siden årsskiftet, men hvis dollaren falder, vil det få den modsatte effekt på investeringerne.

Det er dog muligt for de danske fonde at valutakurssikre deres investeringer i udlandet og dermed minimere valutakursrisikoen i afkastet over for investorerne. Det er dog sjældent fondene vælger at gøre det fuldt ud.

Faktiske er det kun en af de 13 danske fonde med fokus på amerikanske aktier, som har valgt at valutakurssikre hele porteføljen. Det er fonden ’Danske Invest Pension (PAL) – USA Valutasikret’.

Valutakurssikring giver alt andet lige en mindre risiko for investorerne, men som det har været tilfældet i år hvor dollaren er steget, kan valutakurssikring også betyde et lavere afkast i forhold til konkurrenter, som har fået en valutakursgevinst.

Havde ’Danske Invest Pension (PAL) – USA Valutasikret’ eksisteret for tre år siden ville fonden have slået de andre fonde i kategorien med flere banelængder, eller 34 pct. bedre end kategoriens gennemsnit på -24 pct..

Fra -24 pct. til +10 pct. i afkast, det er noget man kan forholde sig til – alene på valutakursudsvingene.


USA økonomi

Den amerikanske centralbankchef Allan Greenspan har nu hævet renten for syvende gang til 2,75 pct. og viser i stigende grad bekymring om inflationsudviklingen i USA. Hvis inflation viser sig at stige mere end ventet, vil renterne blive sat op i et højere tempo end hidtil udmeldt og det vil være til skade for aktiemarkedets udvikling.

Den seneste jobrapport fra USA der blev offentliggjort for en uge siden, gav til gengæld fornyet optimisme til de amerikanske aktier. Tallene var positive, men ikke så gode at det pustede til frygten for stigende inflation. Da to tredjedele af den amerikanske økonomi er drevet af det private forbrug, er jobrapporten meget udslagsgivende, idet den er et signal om hvor stort forbruget og dermed den økonomiske udvikling bliver.

Andre forhold spiller også en rolle for økonomien. USA kæmper eksempelvis fortsat med et historisk stort underskud på betalingsbalancen, som meget vel kan sætte dollaren under øget pres og dermed skade økonomien og aktiemarkedet.


Risiko for dobbelt fald

Det værste der kan ske for fonde med amerikanske aktier er hvis både aktiemarkedet og dollaren falder i værdi samtidig. Det er den effekt som investorer i IT fonde har oplevet siden IT boblens brist tilbage i marts 2000, hvor IT aktierne siden er faldet med over 50 pct. og på toppen af det, har måtte bøde for et dollarfald på over 30 pct.

Nu er der en forskel på det generelle amerikanske aktiemarked, og så en specifik sektor som IT. Her er det generelle aktiemarked væsentlig mindre risikobetonen, da det dækker over mange forskellige sektorer og brancher.

Men til trods for denne spredning er der stadig risiko for ringe afkast. I seneste Morningstar European Fund Trends, en rundspørge blandt de europæiske fondshuse, peger hele 51 pct. på USA som det dårligste marked de kommende 12 måneder. Kun to pct. forventer det amerikanske aktiemarked vil klare sig bedst.

I samme undersøgelse forventer to tredjedele af de adspurgte at dollar vil blive yderligere svækket i løbet af det næste år. Når det kommer til spørgsmålet om dollar, er der dog ikke en entydig tommelfinger nedad fra eksperterne. Hver femte mener faktisk at dollaren vil komme ud som den stærkeste valuta de kommende 12 måneder. Hvis denne gruppe får ret vil det gavne investorer i fonde med værdipapirer noteret i dollar.

TAGS
USA
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser