Foreninger med danske aktier i front

Danske small cap aktier fortsatte den stærke udvikling fra 2004 i årets to første måneder, men også large cap aktierne i KFX er kommet godt fra start.

Karsten Henriksen 01/03/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Det danske aktiemarked er kommet godt fra start, og har allerede inden for årets første to måneder præsteret et pænt afkast på 8,5 pct. målt på et gennemsnit af de 32 fonde i Morningstar Kategori™ ’Danske – Aktier’. Dermed placerer fonde med danske aktier sig inden for top fire målt på afkastet, kun overgået af mere eksotiske kategorier, som ’Central- og Østeuropa’, ’Latinamerika – aktier” og ’Globale Nye Markeder – Aktier’.

I 2004 var det fonde med small cap aktier (små selskaber), som klarede sig suverænt bedst med afkast på op til 47,36 pct., og derfor er der også markedsaktører som mener, at 2005 står i large cap aktiernes (store selskaber) tegn. KFX aktierne rørte imidlertid ikke meget på sig i januar, men i februar måned er de store KFX selskaber skudt kraftigt i vejret, og indekset er nu kommet et pænt stykke over 300 mærket, hvilket er over 7 pct. højere end ved årsskiftet.


Risiko

Med et rigtig flot afkast i 2004 og en forrygende start på det danske aktiemarked i starten af 2005, kunne man foranlediges til at tro, at de danske aktier kun kender en vej. Der er dog risikomomenter man bør forholde sig til, specielt når aktiemarkedet over en længere periode har præsteret så flotte afkast. Dollaren er igen faldet tilbage, senest efter meldinger fra Sydkorea om, at landets dollarbeholdning overvejes reduceret.

En yderligere svækkelse af dollaren kan få konsekvenser for væksten i USA og ikke mindst købekraften overfor danske virksomheder og dermed dansk eksport. En anden trussel for aktiemarkedet er de stigende oliepriser. Højere oliepriser er på sigt skadeligt for væksten i den globale økonomi og dermed aktiemarkedet.

Det danske aktiemarked er i perioder gået enegang med stigninger, mens de øvrige aktiemarkeder faldt. Det kan også ske på kort sigt, men i det lange løb hænger markederne sammen og de danske selskaber vil også blive påvirket, hvis udlandet bliver ramt af lavere vækst og købekraft.


Small cap eller large cap

Til trods for fremgangen i KFX aktierne, er det fortsat fonde med fokus på small cap aktier, som har leveret de højeste afkast i år. BankInvests to danske small cap fonde topper listen med et afkast på 13,6 pct. og 13,5 pct.. Danske Invest gruppens to danske small cap fonde ligger lige efter med et afkast på 11,9 pct. De øvrige fonde i kategorien ligger jævnt fordelt med afkast på mellem 9,9 pct. og 5,9 pct. siden årsskiftet.

Mens small cap aktierne er steget jævnt siden årsskiftet, er det kun i februar, at large cap aktierne er steget væsentligt. Sammenlignes afkastudviklingen derfor på de to typer af såkaldt investeringsstil for februar alene, har large cap aktierne klaret sig næsten dobbelt så godt målt på afkastet.

Man taler normalt om, at small cap aktier historisk er handlet med en ”rabat” i forhold til large cap aktier. På grund af de kraftige stigninger i small cap aktier de seneste år, er denne ”rabat” blevet udhulet. Det taler for at large cap aktier før eller siden bør klare sig bedre afkastmæssigt, i forhold til small cap, så balancen mellem small cap og large cap aktiernes prissætning gendannes. Spørgsmålet er så hvornår og hvor kraftigt udviklingen vil ske.


Investeringsstil

Diskussionen om small cap og large cap bliver imidlertid mindre afgørende, hvis man vælger en af de danske aktiefonde, som ikke specifikt har lagt sig i enten small cap eller large cap aktier.

Ud af 32 fonde i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’ findes der fire fonde med deciderede small cap aktier og tre fonde med large cap aktier. De resterende 25 fonde har valgt at placere investeringerne mere blandet og vil derfor ikke mærke nær samme effekt ved et skifte fra small cap aktier til large cap aktier.

Ved at se på Morningstar Style Box™ for de enkelte fonde får man et hurtig overblik over størrelsen af de selskaber, der ligger i en fond. Style Boxen™ viser i samme grafik, om fondens aktiver typisk er værdi (value), blandet (blend) eller vækst (growth) selskaber.

Morningstar Style Box™ er et yderst stærkt værktøj i udvælgelse af de rigtige fonde til porteføljen ud fra en risiko/afkastmæssig betragtning. Et blik på en fonds investeringsstil bør altid være en del af bedømmelsen, inden man køber en fond.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser