Sundhedsaktier trænger til ny medicin

Sundhedsaktierne har haft en hård tid, men udsigterne er lovende for 2005

Niels Pærregaard 22/12/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Sundhedsaktierne har i slutningen af året været præget af en række negative nyheder, der har været med til at lægge en dæmper på kursudviklingen hen til årsskiftet.

Sundhedsaktierne har således været blandt de mere triste investeringsuniverser i år med en negativ kursudvikling på minus 2,3 pct.(målt på MSCI Sundhed i danske kroner), mens de globale aktier i samme periode er steget med 6,5 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ har oplevet en gennemsnitlig udvikling på linje med sundhedsaktierne med et minus på 2,5 pct. Årets bedste danske fonde i kategorien er Danske Invest Bioteknologi skarpt efterfulgt af Gudme Raaschou Health Care med afkast på henholdsvis 4,8 og 4,3 pct.


Mange kedelige nyheder

Selvom det amerikanske præsidentvalg faldt ud til fordel for sundhedsaktierne, da Bush, i modsætningen til Kerry, ikke ønsker yderligere regulering af medicinalbranchen for at tilgodese forbrugerne, så har efteråret alligevel ikke været kursmæssigt gunstigt for sundhedsaktierne.

- En lang række af dårlige nyheder har præget healthcare aktierne negativt i efteråret. Den væsentligste begivenhed var Mercks tilbagetrækning af deres gigtprodukt, Vioxx, på grund af dets alvorlige bivirkninger, udtaler Niels Antonsen, chefporteføljemanager hos Gudme Raaschou Invest med ansvar for afdelingen Gudme Raaschou Health Care.

En uvildig undersøgelse viste, at Vioxx gav relativt flere hjertekarsygdomme for personer, der indtog Vioxx, end personer der modtog placebopiller (kalkpiller). Undersøgelsen pressede Merck til at trække produktet tilbage.

- I forlængelse af Mercksagen, så har en ledende medarbejder i FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder, red.), kritiseret sin arbejdsplads for ikke at have tilstrækkelige systemer til at overvåge medicinalmarkedet. Samme medarbejder pegede på, at der stadig er fem konkrete produkter på markedet, som kan vise sig at have ligeså alvorlige bivirkninger som Vioxx, fortæller Niels Antonsen.

Udmeldingen fra FDA giver anledning til bekymring om, at flere medicinalproducenter vil blive tvunget til at tage deres produkter af markedet. Det vil i sidste medføre ende færre penge på bundlinjen og lavere aktiekurser.


Lav prisfastsættelse

Det oplagte spørgsmål er, om man kan forvente den negative stemning her i slutningen af 2004 vil fortsætte ind i næste år.

Ifølge Porteføljerforvalteren fra Gudme Raaschou er der flere faktorer, der indikerer, at 2005 bliver et godt år for sundhedsaktierne.

- Healthcareaktierne handles i øjeblikket på en historisk lav prisfastsættelse, der gør dem meget attraktive. Samtidigt betyder den lave prisfastsættelse, at mange valueinvestorer er begyndt at kigge nærmere på healthcareaktier.

At være valueinvestor henfører til en speciel fremgangsmåde disse investorer anvender til at identificere og købe aktier. Valueinvestorer køber kun aktier i selskaber, der er meget billige målt på en række nøgletal i forhold til sammenlignelige selskaber. (Hvis du vil lære mere om stilinvestering, så tryk her )

- Vi forventer derudover en række nye produktlanceringer i 2005. Samtidigt forventer vi, at antallet af fusioner vil være tiltagende, da der er oplagte synergieffekter at hente på den konto. Begge forhold vil være med til at skabe en god stemning omkring healthcare aktierne i 2005.

Der er dog altid risiko forbundet med aktieinvesteringer og således også for sundhedsaktierne.

Ifølge Niels Antonsen er den væsentligste risiko for sundhedsaktierne, at flere medicinalvirksomheder bliver tvunget til at trække deres produkter på grund af alvorlige bivirkninger, som det var tilfældet med Vioxx.

Hvis det sker for mange gange, så vil investorerne hæve deres risikopræmie på sundhedsaktierne med efterfølgende kursfald for hele sektoren som resultat.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser