Europa lunt i svinget

De europæiske aktier har klaret sig fint i 2004, og udsigterne er fortsat positive

Sten Blindkilde 17/12/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske aktier har klaret sig godt i 2004 og har klaret sig langt bedre end de to øvrige hovedregioner – USA og Japan.

Indtil nu i år er MSCI Europa steget med 12 pct. Det er bedre end den generelle udvikling på de globale aktiemarkeder, som målt ved MSCI Verden, der blot er steget med det halve. På samme måde har de europæiske aktier klaret sig bedre end både Japan og USA, der hver især er steget med knap 3,5 pct.

For fondene herhjemme gælder det samme billede. Fondene i Morningstar Kategorien™ ’Europa Large Cap – Aktier’ er i snit steget med 8,2 pct., mens tallene for ’Japan Large Cap – Aktier’ og ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ lyder på mere beskedne fremgange på henholdsvis 2,8 og 2,3 pct.

Fremgangen for de europæiske aktier i år skal blandt andet findes i en relativ attraktiv prisfastsættelse - hvis man sammenligner med eksempelvis amerikanske aktier, ser Europa ganske enkelt billigere ud – men samtidig er der også strømmet penge ind i aktiemarkederne i regionen på grund af de efterhånden pressede udsigter for obligationer, der ikke har givet nær de samme afkast i år, som de foregående.

Set i forhold til udviklingen i de amerikanske aktier er det dog også værd at tage med, at dollarens fortsatte fald har påvirket afkastet i negativ retning, hvis man er dansk investor, og det har altså udhulet den performance, som fondene i ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ og andre amerikanske aktiekategorier har haft.

En understregning af det forhold er, at de amerikanske aktier er steget med 9 pct. målt i dollar, men altså blot 3,5 pct. målt i kroner.


Small Cap trend

Afkastene i ’Europa Large Cap – Aktier’ overgås dog kraftigt af resultaterne i de fonde, som investerer i små og mellemstore selskaber. Således er det blevet til plusser på cirka 18 pct. i både Mid Cap- og Small Cap-kategorierne for Europa.

Small Cap-tendensen har været udtalt de seneste par år, men nu spår fondshusene i Europa, at de store selskaber det næste års tid vil klare sig bedre. I Morningstars seneste European Fund Trends var det mere end halvdelen af de adspurgte europæiske fondshuse, som ventede bedst afkast i Large Cap, mens de øvrige typisk var neutrale i spørgsmålet.

Netop af European Fund Trends fremgår det også, at den europæiske region lige nu hører til blandt fondshusenes favoritter. Næsten hvert fjerde fondshus pegede i december-rundspørgen på Europa som den bedste region de næst 12 måneder, hvilket gav en delt andenplads sammen med Latinamerika efter Japan, som fik tilslutning af 28 pct. af de adspurgte.

Europa ligger da også med en fortsat befordrende lav rente. Den har ECB fastholdt på det lave niveau trods de amerikanske rentestigninger, men Europas økonomi halter fortsat efter den globale og den amerikanske.

I mellem tiden viser selskabernes fremgang i indtjeningen, og det ventes, at den fremgang vil fortsætte, og sammen med den relativt lave prisfastsættelse, skaber det forventning om fortsat fremgang for de europæiske aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser