Danske aktier bedst

Fondene med fokus på danske aktier har været blandt de bedste indtil nu i år. I juli var det dog fonde med fokus på Latinamerika og Indien, som toppede afkastene

Sten Blindkilde 09/08/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Fondene med fokus på Indien og på Latinamerika dominerede toppen af afkasttabellerne i juli, mens teknologi havde en skidt måned. Set henover årets første syv måneder er det dog fondene, som investerer i danske aktier, der ubestridt har klaret sig bedst herhjemme, mens det igen er teknologi-aktierne, som har haft det værst.

Målt på Morningstar Kategoriernes™ europæiske gennemsnit ligger de danske aktier da også helt i top – kun overgået af fondene i Morningstar Kategorien™ ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’.


Latinamerika frem

Indiske aktier og latinamerikanske aktier står øverst på listen over de bedste fonde i juli.

Allerbedst var Jyske Invest Indien, der præsterede et plus på 7,8 pct., mens tre fonde med fokus på latinamerikanske aktier fra henholdsvis BankInvest og Danske Invest, fulgte på de efterfølgende pladser. Lidt længere nede af listen kommer de to Indien & Kina-fonde fra BankInvest, mens Jyske Invest Kinesiske Aktier lige akkurat klemmer sig ind blandt de bedste 20 fonde.

De indiske aktiers optur i juli skyldtes først og fremmest gode regnskaber, men de positive afkast i juli opvejer ikke, at de indiske aktier siden årets start er faldet.

Fonde med fokus på de latinamerikanske aktier har derimod klaret sig bedre gennem de første syv måneder af 2004 med et gennemsnitligt afkast på næsten 6 pct. I juli gik det også fint og blandt de ti bedste fonde var der fire fra Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’ med BankInv. Latinamerika PAL og Danske Invest Latinamerika i spidsen med plusser på henholdsvis 4,5 og 3,9 pct. i juli.

Fremgangen i Latinamerika i år skyldes først og fremmest positive afkast på det mexicanske marked, der er steget med mere end 16 pct., men i juli var det dog mest af alt Brasilien, som gik frem. Mexico følger med sin store samhandel med USA i kølvandet på det amerikanske opsving, og samtidig har det olieeksporterende land draget nytte af de høje oliepriser.

Fondenes top 10 - juli
Fondnavn Morningstar Kategori™ Juli Morningstar Rating™
Jyske Invest Indiske Aktier Asien ex. Japan - Aktier 7,8% -
BankInv.Latinamerika PAL Latinamerika - Aktier 4,5% -
Danske Invest Latinamerika Latinamerika - Aktier 3,9% 4
BankInv.Latinamerika Akt. Latinamerika - Aktier 3,7% 4
Sydinvest HøjrenteLande Nye Markeder - Obligationer 3,5% 5
Danske Invest HøjrenteLande Nye Markeder - Obligationer 3,5% -
Jyske Invest Latinamerikanske Aktier Latinamerika - Aktier 3,4% 3
Sydinvest HøjrenteLande Mix Nye Markeder - Obligationer 3,3% -
Danske Invest Engros Emerging Markets Debt Nye Markeder - Obligationer 3,1% -
BankInv.Indien & Kina Asien ex. Japan - Aktier 3,1% -
Fondenes bund 10 - juli
Fondnavn Morningstar Kategori™ Juli Morningstar Rating™
Sydinvest e-Business Tech Media Tele - Aktier -15,2% 2
BankInv.Alt.Energi PAL Andre Sektorer - Aktier -14,7% -
BankInv.Alt.Energi Akt. Andre Sektorer - Aktier -14,6% -
Danske Invest IT-infrastruktur Tech Media Tele - Aktier -13,0% 1
BankInv.Bioteknologi PAL Sundhed - Aktier -12,5% 2
Nordea Invest IT Tech Media Tele - Aktier -12,1% 2
BankInv.Bioteknologi Akt. Sundhed - Aktier -12,0% 2
BG Invest Fokus IT Tech Media Tele - Aktier -12,0% 3
Danske Invest Engros Fokus IT Tech Media Tele - Aktier -11,2% 3
Alfred Berg Rusland Central- og Østeuropa - Aktier -10,6% 4


Nedtur for IT

Det er dog ikke alle fondene herhjemme, der slap igennem juli uden minusser. Især fondene i ’Tech media Tele – Aktier’ havde en skidt måned. Blandt de 20 fonde, som i juni således fik det dårligste afkast, var 12 af dem teknologi-fonde. Værst gik det ud over Sydinvest e-Business, som tabte mere end 15 pct., mens Danske Invest IT-infrastruktur faldt 13 pct.

Nedturen for IT skyldes at den dæmpede vækst i USA har ramt ordrebøgerne hos IT-selskaberne. Desuden er teknologi-aktierne også ramt af forventningerne om stigende korte renter, da det rammer investeringslysten og vækstmulighederne, samtidig med at IT-selskaberne med stor lånekapital typisk vil opleve stigende kapitalomkostninger.


Bedst i dansk

Afkastene i juli er dog ”kun” spurtpræmier, og på opgørelser med så kort horisont vil man ofte finde de mere risikable investeringsuniverser eller Morningstar Kategorier™ - som netop indiske aktiefonde, latinamerikanske aktier eller teknologi-aktier – i hver sin ende.

Set henover en lidt længere periode – nemlig siden årets start – har det dog uden tvivl været fondene med fokus på de noget mere stabile danske aktier, der har klaret sig bedst. 15 af de 20 bedste fonde i årets første syv måned er således at finde i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’.

Det har især været fondene med fokus på de små selskaber, de såkaldte Small Cap-aktier, som har oplevet stor fremgang. Bedst har Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier været med et plus på 22,8 pct., mens Alfred Berg Danmark med et positivt afkast på 22,3 pct. følger lige efter. Dernæst kommer de to DK Small Cap-fonde fra BankInvest og Dexia Invest Danske Small Cap Aktier, der alle tre ligeledes har vundet mere end 20 pct. siden årets start.

I juli var afkastene i de danske aktiefonde mere afdæmpede – typisk svingende i intervallet mellem minus 1 pct. og plus 1 pct. – da det danske aktiemarked faldt tilbage under sommerferie-stemningen.

Fondenes top 10 - ÅTD
Fondnavn Morningstar Kategori™ Juli Morningstar Rating™
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier Danmark - Aktier 22,8% 4
Merchant Invest Danske Small Cap Aktier Danmark - Aktier 22,8% 4
Alfred Berg Danmark Danmark - Aktier 22,3% 4
BankInv.Dk Small Cap Akt. Danmark - Aktier 22,2% 4
BankInv.Dk Small Cap PAL Danmark - Aktier 21,6% 4
Dexia Invest Danske Small Cap Aktier Danmark - Aktier 21,5% 5
ValueInvest Japan Japan Mid/Small Cap - Aktier 20,9% 3
Nielsen Global Value Globale Mid/Small Cap - Aktier 19,0% -
Merchant Invest Europæiske Ejendomme Fast Ejendom - Aktier 18,2% 3
SEBinvest Afdeling 7 Danske Aktier Danmark - Aktier 17,5% 5
Fondenes bund 10 - ÅTD
Fondnavn Morningstar Kategori™ Juli Morningstar Rating™
BankInv.Thailand PAL Asien ex. Japan - Aktier -15,7% 5
BankInv.Thailand Akt. Asien ex. Japan - Aktier -15,5% 5
BankInv.Alt.Energi Akt. Andre Sektorer - Aktier -14,4% -
BankInv.Alt.Energi PAL Andre Sektorer - Aktier -14,1% -
Danske Invest IT-infrastruktur Tech Media Tele - Aktier -11,8% 1
Nordea Invest IT Tech Media Tele - Aktier -9,9% 2
Danske Invest Teknologi Tech Media Tele - Aktier -9,3% 2
Danske Invest Engros Fokus IT Tech Media Tele - Aktier -9,2% 3
BG Invest Fokus IT Tech Media Tele - Aktier -9,2% 3
Lån & Spar Rationel Invest - Afdeling Teknologi Tech Media Tele - Aktier -7,9% 2


Japan i top

På listen over de bedste fonde indtil nu i år sniger et par fonde, som investerer i japanske aktier, sig ind. De japanske aktier hører da også til blandt de bedste i år, og Morningstar Kategorien™ ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ topper listen over investeringsuniverserne i årets syv første måneder.

Ved udgangen af juli var netop den kategori steget med 26,5 pct., mens fondene i ’Danmark – Aktier’ lå nummer to med et gennemsnitligt afkast på 14,3 pct.

På de europæiske fondes top 100 var mere end tre ud af fire fonde målt på afkastet i år fonde med fokus på det japanske marked, og den positive udvikling i Japan ventes at fortsætte.

I Morningstars seneste European Fund Trends var det næsten halvdelen af de europæiske fondshuse, der pegede på Japan som den bedste region det næste års tid, blandt andet på grund af en positiv udvikling i den japanske økonomi, gode udsigter for de japanske selskabers indtjening, og endelig fordi aktierne på børsen i Tokyo anses for relativt billige.

På listen over de dårligste investeringsuniverser i år finder man ’Tech Media Tele – Aktier’ med et minus på 5,7 pct., men Morningstar Kategorien™ ’Asien ex. Japan – Aktier’ ligger også i nærheden af bunden med et minus på 1,8 pct., blandt andet trukket ned af de negative afkast i Indien, Kina, Korea, Taiwan og især Thailand.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser