Internet i fokus

Teknologi-fondene herhjemme oplevede i maj en mild positiv udvikling blandt andet på baggrund af fremgangen for Internet-aktierne

Niels Pærregaard 09/06/2004

Teknologiaktierne fortsatte i maj fremgangen fra april. I maj steg MSCI IT-indekset med 1,3 pct. målt i danske kroner, og fremgangen er fortsat i de første dage af maj.

Målt fra årets start har indekset også haft et svagt positivt afkast på 2,9 pct., men sammenlignet med de globale aktier, halter sektoren noget efter. MSCI verden er således i samme periode steget 6 pct.

De danske i Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele – Aktier’ oplevede ligeledes en positiv udvikling i maj med et gennemsnitligt afkast på 0,5 pct. Til sammenligning faldt den gennemsnitlige IT-fond i Europa med 1 pct.

Bedst blandt de danske fonde i maj var Sydinvest e-Business med et plus på 3,3 pct., mens fonden ligeledes ligger bedst til fra årets start og frem til den 8. juni med et plus på 10,3 pct.


Internet stiger stadig

Set på de underliggende brancher i IT-sektoren hører Internet-aktierne blandt de, som klarer sig bedst. Eksempelvis har eBay og Yahoo! oplevet store kursstigninger.

- De pæne stigninger i Internet-aktierne skal forklares med de aggressive vækstforventninger, som blandt andet Yahoo! og eBay fremlagde i deres regnskaber, forklarer Kurt Kjeldsen, porteføljemanager hos Sydinvest, med ansvar for fondene Sydinvest IT og Sydinvest e-Business.

Ifølge Kurt Kjeldsen har den forestående børsintroduktion af Google, verdens mest anvendte søgemaskine, en positiv effekt på Internet-aktierne og på Yahoo! i særdeleshed.

Der er generelt store forventninger til Googles introduktion i markedet, og på den baggrund har der været større efterspørgsel på Internet-aktierne, da markedet har taget forskud på glæderne.


Usikkerhed om økonomi

Porteføljemanagerne for fondene i ’Tech Media Tele – Aktier’ står over for flere af de samme udfordringer, som alle andre aktieinvestorer. Usikkerheden omkring økonomien på baggrund af de høje oliepriser og terror lægger en dæmper på markederne trods pæn indtjeningsvækst i virksomhederne – især blandt IT-aktierne.

Kurt Kjeldsen fra Sydinvest forventer, at økonomien bliver den afgørende parameter for IT-aktiernes kursudviklingen i den kommende tid.

Han forventer en rentestigning, hvorfor Kurt Kjeldsen har valgt en mere defensiv eksponering for foreningens to teknologi-relaterede fonde sammenlignet med deres benchmark-indeks.

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard