Japan i kridthuset

De japanske aktier er populære blandt de europæiske investeringsforeninger, mens USA står nederst på listen

Sten Blindkilde 01/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De japanske aktier er for alvor igen blevet populære, selvom aktierne i Japan den seneste måned er faldet tilbage.

Til trods for at japanske aktiefonde gennem den seneste måned er faldet med mere end 10 pct., så har den bedste Morningstar Kategori™ siden årsskiftet stadig været ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ med et samlet plus på 22,7 pct.

De europæiske fondshuse tror, at den positive trend vil vende tilbage og fortsætte de næste 12 måneder. Således mente 60 pct. af de adspurgte i Morningstars European Fund Trends, en månedlig rundspørge til de største fondshuse i de europæiske lande, at de japanske aktier i de kommende 12 måneder vil stige mellem 5 og 15 pct. Andre 26 pct. tror endda på en fremgang over 15 pct.

De europæiske fondshuse peger på, at det ikke kun er eksponeringen til den boomende kinesiske økonomi, som taler for de japanske aktier, men også en bedring af landets egen økonomi og øget privatforbrug, samtidig med at japanske aktier anses som relativt billige.


USA ude i kulden

Japan er på den baggrund ikke overraskende den region, som foretrækkes af flest fondshuse. 47 pct. mener, at de japanske aktier vil klare sig bedst blandt alle regioner, mens Europa og det øvrige Asien deler andenpladsen med blot 13 pct. hver.

Den mest upopulære region er USA. Næsten fire ud af ti af de svarende fondshuse mener, at de amerikanske aktier vil klare sig ringest de kommende 12 måneder. Trods en stærk underliggende vækst, er det amerikanske marked præget af en del usikkerhed på grund af krigen i Irak, de høje oliepriser, præsidentvalg og spekulationer om den amerikanske centralbanks rentekurs.


Kina ingen boble

Kinesiske fonde har været blandt de mest populære lanceringer gennem den senere tid. Flere investeringsforeninger har herhjemme udbudt nye Kina-fonde, og investorerne har taget dem til sig med stor appetit.

Det har dog ikke været helt uden kritik, især da kinesiske aktier gennem de seneste tre måneds tid er bakket med 15 pct. på grund af frygt for overophedning af den kinesiske økonomi. Enkelte røster har sammenlignet de kinesiske aktier og lanceringen af Kina-fondene med IT-boblen i 2000.

Flere af fondshusene kan godt se enkelte ligheder, men afviser samtidig, at situationen er den samme som dengang. Tre ud af fire mener derfor ikke, at det er en retfærdig sammenligning.

- På nogle områder er der ligheder, da god indtjening tiltrækker investorerne, og samtidig har medierne ligesom med IT-aktierne fremhævet Kina og gjort landets væksthistorie kendt blandt mange, hedder det i en forklaring fra et af fondshusene.

Men der er vigtige forskelle. Blandt andet er kinesiske aktier prissat meget lavere end IT-aktierne var det dengang i 2000.

- Trods euforien omkring Kina, så lyder den langsigtede prognose på vækst og økonomisk konvergens. Resultatet af det er, at det kinesiske marked vil vokse i dybden, i bredden og i værdi, lyder en anden forklaring.


Uro om obligationer

Spekulationer om internationalt stigende renter tager til. Foråret har derfor været en urolig tid for de globale obligationsmarkeder. Det har ramt obligationerne herhjemme, i USA, Europa og Japan og især erhvervsobligationerne og obligationer udstedt af landene i de nye markeder.

Investorerne venter fortsat stigende renter. Derfor er der også udsigt til faldende obligationskurser – en tendens, som typisk vil ramme de lange obligationer hårdest – og således er det ikke overraskende, at næsten 70 pct. af de europæiske fondshuse lige nu har mest tiltro til de korte obligationer.


Stigende renter

På baggrund af en forventning om stigende renter er nye obligationsmarkeder også de mindst foretrukne i de kommende 12 måneder. Kun godt 10 pct. af de adspurgte tror, at de vil klare sig bedst. En fjerdedel tror mest på obligationer udstedt af stater i de udviklede markeder, mens mere end 50 pct. tror mest på erhvervsobligationerne.

- Vi venter en rentestigning i juni fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og frem til udgangen af 2005 vil den amerikanske rente formentlig stige op til en neutral position på 4 pct. Men det bliver efter alt at dømme en afmålt og kontrolleret række forhøjelser, som erhvervsobligationerne vil være bedst til at absorbere, vurderer Michael McGonigle, senior porteføljemanager hos T. Rowe Price i Baltimore og en del af holdet bag fonden TRP-Invest Global High Yield Bonds (PAL).

Ifølge McGonigle er det værste scenario for erhvervsobligationerne, at de stigende renter og dermed faldende obligationskurser vil spise de højere kuponrenter på erhvervsobligationer op.

- Derfor går vi efter de obligationer med højere effektiv rente og bedre kreditkvalitet, og vi tror på et afkast omkring 5 pct. i år, fordi man formentlig som minimum vil få den højere kuponrente.

Morningstars European Fund Trends havde i maj deltagelse af 57 fondshuse og deres investeringsrådgivere. I snit forvalter de hver især mere end 325 mia. kr. og udbyder gennemsnitligt 84 fonde til private investorer. Fra Danmark deltog Nordea Invest, Danske Invest, BankInvest, Sydinvest og Jyske Invest.

Læs hele European Fund Trends (på engelsk).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser