Debat om amerikansk opsving

Kløften mellem de, der ser et vedvarende opsving i USA, og de, som ser det modsatte, vokser

Facebook Twitter LinkedIn

Uenigheden omkring det amerikanske opsving tager til. Tyrene, de positive røster peger på den stigende produktivitet, god BNP-vækst og mere positiv nyhedsstrøm fra erhvervslivet.

Bjørnene, de pessimistiske kommentatorer, er bekymrede for den manglende jobskabelse i den amerikanske økonomi, risikoen for deflation og de rekordstore underskud på budgetterne og betalingsbalancen. De peger på, at den store finansielle og pengepolitiske stimulans i form af skattelettelser og lave renter blot forsinker amerikansk økonomis problemer.

Aktiemarkedernes performance har da også været blandet siden årets start. S&P 500 er siden årets start steget knap 1 pct., mens Nasdaq i samme periode er faldet med godt 2 pct., og Dow Jones-indekset har tabt 1,5 pct. – alle sammen målt i dollar.

På den anden side er de indeks, der dækker det bredere amerikanske aktiemarked – eksempel Morningstar US Market Index, som omfatter 97 pct. af markedskapitalen i USA – vist en stigning på 4,8 pct. Det er især Mid og Small Cap selskaberne, som har bidraget til fremgangen på det brede marked.

Der er da også mange positive nyheder. Væksten i den amerikanske økonomi var i fjerde kvartal på 4,1 pct. – oprevideret fra tidligere anslået 4,0 pct. Og følge den seneste ”Beige Book”, der er en anekdotiske samling af økonomiske data for distrikterne under den amerikanske centralbank, FED, var der tegn på stigende økonomisk aktivitet i årets første to måneder. Flertallet af de 12 distrikter viste en langsom vækst i antallet af jobs.


Arbejdsløsheden

Manglen på vækst i nye arbejdspladser er et vigtigt og bekymrende forhold. De positive kommentatorer mener dog, at høj produktivitet blot har udskudt løftet i jobskabelsen. De negative mener derimod, at dette er et tegn på, at opsvinget ikke har fat, fordi erhvervslivet endnu ikke føler sig sikre nok til at ansætte nye medarbejdere.

Forbrugertilliden faldt også i februar. De to vigtigste målinger - the Conference Board’s Consumer Confidence Index og University of Michigan Consumer Sentiment Index – faldt begge.

Samtidig fortsætter debatten om inflationen også. Centralbanken, FED, har meddelt, at den ser risikoen for deflation eller inflation som lige stor.

- Fed prøver at tale opsvinget i gang. Fed forbereder markedet på en renteforhøjelse for at skabe inflation. Banken er skrækslagen ved tanken om deflation, siger Jim Leaviss, chef for obligationsinvesteringer hos M&G.

Men Komal Sri-Kumar, chef for asset allocation komiteen hos TCW, et fondsmæglerselskab i Los Angeles, frygter ikke deflation, og han er generelt optimistisk med hensyn til udsigterne for amerikansk økonomi.

- Jeg tror ikke, der er risiko for, at centralbankerne i Kina og Japan, trækker tæppet væk under den amerikanske økonomi, siger han med henvisning til, at netop de asiatiske centralbanker har finansieret de store amerikanske budgetunderskud ved at opkøbe amerikanske statsobligationer.

Komal Sri-Kumar forklarer, at centralbankerne i Asien, som vogter af deres nationale økonomier, ikke ønsker at deres egne landes valutaer svækkes over for dollaren, således at det vil ramme eksporten til netop USA, da de asiatiske produkter i så fald bliver dyrere.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser