Positive udsigter for sundhed

Biotek-aktierne har været blandt de mest givitge siden aktierne vendte i marts sidste år, men lige nu ser de traditionelle medicinalselskaber mere attraktive ud end længe

Sten Blindkilde 01/03/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiernes treårige nedtur fra starten af 2000 var hård kost for sundhedsaktierne – både de traditionelle medicinalselskaber og de innovative biotekselskaber. Men nu ser tingene lysere ud, og især biotek-industrien har vist gode afkast siden aktierne ramte bunden i marts sidste år.

I Europa findes knap 400 fonde i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’. Gennem det seneste år har de i snit præsteret et plus på 16,4 pct., mens de treårige afkast har været på minus 36,2 pct. For de danske fonde i universet har udviklingen det seneste år med et plus på 23,9 pct. typisk været bedre, mens de over tre år halser et par pct.point efter.


Positive udsigter

Afkastene målt på de to perioder vidner dog om den vending, som fondene i denne kategori har været igennem de seneste år.

- De traditionelle medicinal-aktier er nu på et attraktivt niveau målt på prissætningen. Kigger man et år eller tre år tilbage, så har de ikke kunnet følge med de generelle aktiemarkeder, men i dag er de vurderet på samme niveau, mens de traditionelt handles med en præmie, siger Niels Antonsen, chefporteføljemanager hos Gudme Raaschou Invest.

Niels Antonsen har ansvaret for afdelingen Gudme Raaschou HealthCare.

Den holdning bakkes op af Bjarne Gier, porteføljeforvalter fra Jyske Invest med ansvar for Jyske Invest Biotech & Medicinal.

- Normalt ser man en præmie til medicinal-aktierne på op mod 20 pct. i forhold til det generelle marked. Og kurserne er i dag nede på et attraktivt niveau. Samtidig er det værd at bemærke, at der ikke er det samme antal foranstående patent-udløb, der ellers har ramt indtjeningen i selskaberne i sektoren, som tidligere, vurderes det fra Jyske Invest, hvor man også peger på, at et globalt opsving vil gavne medicinal-salget i de nye markeder.


Negativ nyhedsstrøm

Normalt betragtes medicinal-aktierne som sikre selskaber, men nedturen på aktiemarkedet fra marts 2000 til marts 2003 trak alle sektorer med ned. Samtidig var mange af farma-producenterne ramt af patentudløb. Niels Antonsen fra Gudme Raaschou peger eksempelvis på, at Eli Lilly på få måneder mistede 90 pct. af sin omsætning på det kendte anti-depressive middel, Prozac, til kopi-producenter, fordi beskyttelsen fra patentet udløb.

Da aktiemarkedet vendte sidste år startede medicinal-aktierne med at følge den positive trend, men i sommeren sidste år barslede politikerne i Washington med en sundhedsreform, og det gav igen ny usikkerhed i sektoren.

- Reformen var dog i sidste ende ikke dårligt nyt for sektoren. Flere amerikanere får nu støtte til medicinen, hvilket betyder et større medicinsalg, men til gengæld er det blevet lettere for kopi-producenterne at sælge deres produkter, vurderer Niels Antonsen.


Præsidentvalg i USA

Derfor er stemningen omkring medicinal-producenterne i dag mere positiv. Der er dog to forhold, som man skal holde øje med.

- I løbet af 2004 er der præsidentvalg i USA. Traditionelt har medicinalaktierne klaret sig dårligere end det øvrige aktiemarked, hvis en demokrat er blevet valgt. Men det er ikke sikkert, at det eventuelt slår igennem i denne omgang, da John Kerry, der er favorit hos demokraterne, ikke har en sundhedsreform på dagsordenen som eksempelvis Bill Clinton havde det, lyder det fra Niels Antonsen.

Ifølge Niels Antonsen stemte senator John Kerry stemte i december 2003 ikke imod præsident Bushs Medicare reform, og i sine 19 år i Senatet har han mest interesseret sig for det udenrigspolitiske.

- I de senere måneder er John Kerry dog begyndt at bruge nogle af de synspunkter som den tidligere guvernør i Vermont, Dr. Howard Dean, fremførte i sin primær-valgkamp. Eksempelvis mener John Kerry nu, at sygeforsikringsselskaberne tjener for mange penge på at administrere Medicare-ordningen. Spørgsmålet er dog, om han, hvis han bliver præsident, får held til at ændre på dette forhold, forklarer Niels Antonsen

Han peger på, at tidligere præsident Bill Clinton erfarede, at det er svært for en demokratisk præsident at få lovforslag igennem en republikansk kongres. På den anden side kan udviklingen diktere et indgreb.

- Udgifterne til medicin er dog stigende. Ikke kun fordi der hele tiden kommer ny medicin på markedet, der er dyrere end den eksisterende. Men også på grund af, at der hele tiden kommer flere og flere ældre til, og fordi den usunde livsstil fører til en markant vækst i en række sygdomme eksempelvis diabetes.

Det amerikanske Centers of Medicare and Medicaid Services har, ifølge Antonsen, netop offentliggjort en ny prognose for udgifterne til health care. De var i 2002 på knap 15 pct. af BNP, men ventes at vokse til godt 18 pct. i 2013. En stor del af stigningen skyldes, at salget af receptpligtig medicin forventes at stige fra 184 mia. USD i 2003 til 520 mia. USD i 2013.


Biotek – på toppen?

Fremgangen det seneste år for fondene i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ har dog først og fremmest været båret af biotekselskaberne, og isolerer man de omkring 100 rene biotek-fonde i Europa, ser man, at det især er disse, som har oplevet fremgang med et plus på 31,3 pct. Altså næsten dobbelt så meget som den generelle kategori.

- Biotek-selskaberne følger IT-sektoren nøje, selv om de i bund og grund er meget anderledes. Men det skyldes, at de henvender sig til de samme typer af investorer, de risikovillige, forklarer Bjarne Gier fra Jyske Invest og fortsætter:

- I 2003, da aktierne vendte opad, var der mange gode nyheder fra sektoren. Der var blandt andet mange godkendelser af nyudviklede lægemidler fra biotek-selskaberne. Samtidig kom aktierne i denne sektor fra et meget lavt forventningsniveau, og derfor var det især biotek-selskaberne, som blev løftet.

Bjarne Gier peger dog på, at den store optur kan være bag os nu. Forventningerne ligger på et højt niveau, og der ligger ikke lige så mange produkt-godkendelser lige foran. Desuden er der mange biotek-selskaber, som henter ny kapital hjem fra børserne, og det er ifølge Gier et typisk tegn på, at kurserne ligger i den høje ende.

- Risikoen er også, at aktiemarkedet vender igen. Så står biotek-selskaberne først i køen til fald sammen med IT-aktierne. Men fundamentalt set er det en spændende sektor, en af de få rigtige vækstsektorer, som er tilbage. Blandt andet fordi, der er behov for mange nye lægemidler. Derfor vil man over lang sigt efter alt at dømme få et afkast over normalen fra denne sektor, slutter Gier.

Som privat investor skal man dog huske på, at fondene i ’Sundhed – Aktier’ er sektor-fonde. Det betyder, at de giver en ensidig eksponering til en enkelt sektor. Derfor er risikoen højere, og derfor bør man ikke satse for stor en del af opsparingen i dem.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser