Tror for meget på USA

De seneste måneders aktieoptur skyldes tiltro til et amerikansk opsving. Men investorerne bør måske i stedet kigge mod Japan for at finde vækst

Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Verden er målt i dollar steget med knap 19 pct. August gav et beskedent, mindre plus på cirka 2 pct., mens september (frem til den 19.) hidtil har vist en positiv udvikling på 4,1 pct.

Afkastet har således været fint i år for det globale indeks, men de nye markeder, der ikke er med i dette, har klaret sig endnu bedre. MSCI Fjernøsten er eksempelvis steget med 28,9 pct., MSCI Latinamerika med 40,1 pct. og endelig er MSCI Østeuropa i plus med 41,4 pct.


Tvivl om amerikansk vækst

De økonomiske nøgletal fra USA tyder på, at det økonomiske opsving er stødt og roligt på vej. Men der er håndfuld spørgsmålstegn. Jobskabelsen er stadig svag, hvilket har fået en del kommentatorer så som Morgan Stanley til at stille sig tvivlende over for opsvingets bæredygtighed. Arbejdsløsheden er faldet en smule de seneste måneder, men er stadig tæt på det laveste niveau siden 1994.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholdt på sit seneste styrelsesmøde den 16. september sin styrende rentesats på 1 pct.

- Data indsamlet siden det seneste møde bekræfter, at investeringerne tager til, selv om arbejdsmarkedet er blevet svagere. Erhvervslivets priskraft og kerneinflationen er dog fortsat dæmpet, hed det i en kommentar fra banken.

Hvad der sker i USA er vigtigt for de fleste aktiemarkeder, da virksomheder verden over er afhængige af at sælge deres produkter og services på det amerikanske marked. Samtidig er USA også vigtigt ud fra et synspunkt om aktivfordeling, da USA udgør mere end 50 pct. af MSCI Verden. De to næststørste markeder, England og Japan, vejer cirka 10 pct. hver.

Den gennemsnitlige globale fond (i Morningstar Kategorien™ ’Globale Large Cap – Aktier’) har investeret 45 pct. i Nordamerika og cirka 6 pct. i Japan. Kategoriens afkast (uvægtet) ligger på cirka 18 pct. i år – målt i dollar. Sammenlignet med det globale indeks fra MSCI er de globale fonde undervægtet i den finansielle sektor (banker, forsikringsselskaber etc.) og overvægtet i energi og sundhedssektoren.


Japansk opsving fortsætter

Japan, samt det øvrige Asien, fortsætter den positive performance. MSCI Japan er steget med mere end 29 pct., mens MSCI Pacific ex. Japan er i plus med 27,7 pct.

Vigtigheden af den indenlandske efterspørgsel er stigende, men regionen er fortsat stærkt afhængig af den globale økonomi og især USA’s økonomi.

- Den globale cyklus er fortsat en nøglefaktor for den økonomiske udvikling i regionen, skrev IMF i en nylig rapport, World Economic Outlook.

Jo større global vækst, jo bedre vil regionens aktier klare sig.

I Japan er landets premierminister, Junchiro Koizumi, i weekenden blevet genvalgt til leder af det regeringsbærende parti – i første valgrunde. Da Koizumi i 2001 blev valgt, argumenterede han kraftigt for at sparke økonomien i gang via strukturelle reformer.

Koizumi har tidligere – inden sit genvalg – peget på, at blev han valgt, ville han sikre en regering bestående af reformstøtter.

Det japanske aktiemarked har haft et stærkt år hidtil på baggrund af det forventede økonomiske opsving og på grund af. Hvis der endelig gennemføres de nødvendige politiske reformer, kan markedet i Japan meget vel fortsætte fremgangen.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Telll, som er redaktør hos Morningstar Europe.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser