Danske aktieafdelinger i hopla

Danske aktieafdelinger oplever endelig stigninger. Usikkerheden på aktiemarkederne er dog endnu stor, så det er ikke sikkert, at fremgangen varer ved

Sten Blindkilde 12/05/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Det har været et par opmuntrende måneder for de private investorer. Efter tre års aktienedtur, er det igen begyndt at gå fremad, og især aktieafdelingerne med fokus på danske aktier har oplevet stigninger.

Fortsat fremgang ikke er garanteret med de mange økonomiske usikkerheder, men alligevel glæder det sikkert mange private investorer, for der er hele 31 afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’, og gruppen hører til de mest populære blandt danskerne med knap 10 mia. kr. placeret i dem.

Overordnet set havde de 31 afdelinger den 7. maj leveret et samlet plus til medlemmerne på 5,9 pct. siden årets start, mens de seneste tre måneder alene har givet 12,6 pct.

Det gør faktisk de danske aktieafdelinger til den tredjebedste type investeringsafdelinger i hele Europa gennem de seneste tre måneder – kun overgået af afdelinger, som sætter formuen i latinamerikanske aktier og små europæiske selskaber., og målt siden årets start ligger kategorien ’Danmark – Aktier’ på en fjerdeplads.


Store går frem

Den senere tids stigning i de danske aktiekurser har dog været mest mærkbar for de store selskaber, og samme effekt kan måles i de afdelinger, som har valgt at investere i disse.

Siden starten af året har de ti investeringsafdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’, som fokuserer på store selskaber – typisk dem i KFX-indekset – haft en stigning på 5,8 pct. Men de seneste tre måneder alene har fremgangen været på 13,5 pct. i snit.

For de fem afdelinger, der holder sig til små børsnoterede selskaber, er fremgangen i år noget bedre med en stigning på 7 pct., men de seneste tre måneder har de ikke kunnet følge med, da de ”blot” er steget med 9,6 pct.

Sidste år var udviklingen omvendt, da afdelingerne i store selskaber i snit tabte 22,8 pct., mens dem med fokus på de mindste selskaber blot faldt 10,8 pct. på grund af deres defensive kvaliteter, og fordi de ikke blev ramt af den samme udsalgsbølge.

Der er altså store forskelle på afdelingerne, og den private investorer bør forholde sig til de forskelle. Det gør man lettest ved på her på Morningstar at undersøge den kvadratiske Style Box, som Morningstar tildeler alle aktieafdelinger. Den signalerer nemlig klart og hurtigt, om en afdeling har fokus på små eller store selskaber.


April gav løftet

Det har især været i april, at det er gået opad. KFX-indekset steg mere end 10 pct. Afslutningen på krigen i Irak, faldet i oliepriserne og gode regnskaber i USA har betydet, at investorerne igen har fået mod på aktier, og det har øget efterspørgslen med kursstigninger til følge.

I Danmark har især store selskaber som Danske Bank, Novo Nordisk og de to A.P. Møller-selskaber haft flotte stigninger mellem 15 og 25 pct. i år, og da de fire selskaber tilsammen fylder omkring 50 pct. af fondsbørsens totalindeks, er det klart, at det også støtter det danske marked som helhed.

Dele af denne artikel blev første gang publiceret i Berlingske Business lørdag den 10. maj 2003.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser