Spekulationer lØfter Øst-fonde

Spekulationer om konsolideringer i Rusland har løftet de østeuropæiske fonde i april

Facebook Twitter LinkedIn

I marts var der minusser at spore i afkast-tabellerne for investeringsafdelingerne, der fokuserer på østeuropæiske aktier. Markederne i øst sivede nemlig, da olieprisen faldt, og det ramte især de russiske aktier, der er stærkt eksponeret mod olie-sektoren.

April har på den anden side vist sig at være en glimrende måned for de seks afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Central – og Østeuropa – Aktier’.

Afkastene i de seks danske afdelinger i ’Central – og Østeuropa – Aktier’ varierer fra 12,1 pct. i toppen til 10 pct. i bunden. De seks afdelinger har i snit klaret et plus på 11,3 pct. Ikke dårligt, men alligevel ikke helt på niveau med det indeks, flertallet af dem sammenlignes med.

Afdelingerne i Morningstar Kategorien™ - 'Central- og Østeuropa - Aktier'
Afdelingsnavn April i % i år iv% 1 år i % 3 år i % Morningstar Rating™
Danske Invest Østeuropa 12,1 7,3 -14,9 -18,5 2
BankInvest Pension Østeuropa (PAL) 12,0 7,7 - - -
BankInvest Østeuropa 11,8 6,1 -15,0 -8,2 3
Jyske Invest Østeuropæiske Aktier 11,2 10,1 -12,6 -15,2 3
Alfred Berg Rusland 10,6 15,0 -11,5 -1,8 3
Nordea Invest Østeuropa 9,9 6,0 -12,8 -12,9 3
Gennemsnit 11,3 8,7 -13,4 -11,3 -



Da april sluttede, var MSCI EM Eastern Europe, det toneangivende indeks for regionen, steget med 17 pct. gennem måneden og have derved distanceret alle andre større markeder. Til sammenligning steg de nye markeder som helhed blot 8,4 pct., mens de globale aktier vandt 8,6 pct.

Blandt de dominerende aktiemarkeder i Østeuropa var Rusland den store vinder. Det russiske marked steg 21,1 pct. Aktiemarkedet her udgør 65 pct. af regionens aktier - ifølge indekset – men af de øvrige østeuropæiske markeder var kun et enkelt af dem, Tjekkiet, under det globale niveau med en stigning på 6,9 pct.



Fusioner og spekulationer

I april blev de globale markeder styret af lettelse over den hurtige afslutning på krigen i Irak. Aktierne steg på den baggrund, mens oliepriserne faldt igen med udsigt til, at forsyningen af verdensmarkedet ikke ville blive ramt af en krigs ødelæggelser.

Den samme positive aktie-trend gavnede de østeuropæiske lande, dog ikke i samme udstrækning, mens Rusland trods olieprisens fald dundrede opad.

- I marts faldt det russiske marked på grund olieprisens nedtur, da krigen startede. Men fremgangen i Rusland i april har været uden relation til olieprisen, selv om den faldt yderligere. Alligevel har stigningen været relateret til oliesektoren, forklarer Andrea Nannini, porteføljemanager hos BankInvest, der udbyder afdelingerne BankInvest Østeuropa og BankInvest Pension Østeuropa (PAL).

Grunden til, at Rusland trods olieprisens fald, gik frem, skal findes i meddelelsen om fusionen mellem Yukos Oil og Sibneft. Nyheden skabte optimisme på det russiske børs, da lokale investorer håber og venter yderligere konsolideringer i den russiske olieindustri, der tegner sig for omkring 70 pct. af markedsværdien på den russiske børs.


Udlandet på spring

Spekulationerne har især været fokuseret på Surgutneftgaz, der i starten af denne uge var steget med så meget som 85 pct. henover april. Surgutneftgaz er et af de største selskaber på børsen i Moskva, og rygter om en udenlandsk interesse i selskabet har sendt aktien op.

Den for Rusland så vigtige oliesektor er i god form, og udlandets interesse for den, er da også øget betydeligt på det seneste. I februar købte britiske BP således en kontrollerende aktiepost i TNK, og prisen udgjorde mere end 1 pct. af hele landets BNP, hvilket er den største enkeltstående udenlandske investering i Rusland indtil nu.

De russiske olieselskaber har i modsætning til de vestlige ganske lave omkostninger – blandt andet på grund af billig arbejdskraft – og de fleste af dem er i stand til at tjene penge, selv hvis olieprisen på verdensmarkedet daler til ni eller ti dollar. Det er et solidt rygstød, da en tønde råolie i dag koster omkring 23,5 dollar.

Kombineres det med det faktum, at Rusland sagtens kan øge sin produktion – landet producerer i dag mindre end i tiden før Sovjetunionens kollaps – er der altså rigelig grund til optimisme hos den russiske bjørn.

Samtidig har fremgangen i oliesektoren betydet, at flere penge, via investeringer, lønninger og skat, er flydt ud i den øvrige russiske økonomi, der i første kvartal voksede med mere end 6 pct.


Sikker havn

De øvrige østeuropæiske lande, hvoraf mange står over for EU-medlemskab, har også haft en god april, dog ikke nær så god som i Rusland. Ifølge Andrea Nannini fra BankInvest skyldes dette at vigtige lande som Tjekkiet, Polen og Ungarn alle har relativt stabile økonomier med selskaber, der har stabile indtjeningsudsigter. Faktisk har investorerne gennem de seneste to til tre år, anset de tre lande som en slags sikre havne i aktieuvejret.

- Aktiemarkederne i de lande er mindre volatile, og kurserne påvirkes i mindre grad af de globale markeder. Når den amerikanske økonomi er i vanskeligheder, ser man ikke automatiske aktieudsalg i for eksempel Polen, forklarer porteføljemanageren.

De kommende EU-lande har da også et godt argument på deres side på længere sigt. Konvergeringen til de nuværende EU-landes økonomiske niveau ventes at lukke forskellen i vurderingen af aktierne, og ifølge eksperterne er der stadig en ganske stor rabat på de østeuropæiske aktier.


Risikofyldt investering

Fremgangen for aktierne i østlandene ventes dog ikke at udmønte sig i et hurtigt kursopsving, men snarere i form af et længere træk – op til fem år – frem til medlemskabet. Vel at mærke medlemskabet af euroen, der indeholder krav til økonomiernes sundhed, og ikke bare af EU. Og det er der endnu nogen tid til.

I mellemtiden vil det russiske marked dominere regionens aktier, og det russiske marked er endnu meget risikabel, hvilket også afspejles i risikoniveauet for fondene i investeringsuniverset ’Central- og Østeuropa – Aktier’. De fleste porteføljer i universet har typisk omkring 60 pct. placeret i Rusland, og denne Morningstar Kategori™ har den femtehøjeste risiko – målt på en standardafvigelse på 25,2 pct.

I Morningstars seneste European Fund Trends var regionen da heller ikke en af favoritterne blandt de europæiske fondshuse. Blot 9 pct. pegede på Østeuropa som den bedste region de kommende 12 måneder.

Denne artikel blev første gang bragt i Berlingske Business lørdag den 3. maj 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser