Værst i europæiske aktier

Europa har været den ringeste aktieregion i år, og det afspejler sig i investeringsafdelingernes afkast

Sten Blindkilde 10/03/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Europa har været den ringeste aktieregion indtil nu i år. Et minus på knap 9,2 pct. kan ikke en gang matches af kriseramte Latinamerika, hvor der indtil nu i år er tabt 7,1 pct. – målt i dollar. De globale aktier generelt har i samme periode klaret sig mere fornuftigt med et fald på 5,9 pct.

Usikkerhed og nervøsitet, som plager markederne på grund af konflikten med Irak, holder investorerne fra at købe aktier. Samtidig har konflikten sendt olieprisen i vejret, og det frygtes at ramme den i forvejen vaklende globale økonomi.

For Europa gælder, at de haltende økonomier i Frankrig og Tyskland forværrer den i forvejen skidte stemning, og faldet i den amerikanske dollar har samtidig ramt væksten i Europa, fordi europæiske eksportvarer er blevet dyrere.

Netop dollarens fald har betydet øget nervøsitet i Frankrig og Tyskland, hvor det kun er eksporten, der endnu ser ud til at være i nogenlunde form.

Derfor har aktierne i de to lande oplevet store indhug i værdierne i årets første par måneder. Begge markeder har således tabt 9,6 pct. Samtidig har de engelske aktier mistet knap 10 pct., så det er ikke overraskende, at det er de europæiske aktieafdelinger, der har lidt mest i år, da de tre lande tilsammen udgør næste 60 pct. af det vesteuropæiske aktiemarked.

I det hele taget er det ”tættest på hjem”, at det gør mest ondt på den private danske investor, viser Morningstars beregninger af afkastene i investeringsafdelingerne i Europa, da afdelinger, som investerer i nordiske aktier og ikke mindst danske aktier også hører til de dårligste i år.

Morningstars beregninger af afkastene i de europæiske afdelinger i de enkelte Morningstar Kategorier™ eller investeringsuniverser viser således er ’Europa Large Cap – Aktier’ så absolut er det hidtil ringeste investeringsunivers i år. Ikke mindre end 10,1 pct. har de 1575 afdelinger i kategorien i snit tabt på godt to måneder.

Bund 10 - Morningstar Kategorier™ - investeringsuniverser (6. marts)
Morningstar Kategori™ ÅTD 1 år 3 år
Europa Large Cap - Aktier -10,1 -37,4 -55,4
Europa Mid Cap - Aktier -9,6 -38,0 -62,4
Norden - Aktier -9,6 -37,5 -60,7
Finans - Aktier -9,2 -35,5 -27,7
Europa Small Cap - Aktier -9,1 -40,7 -69,8
Latinamerika - Aktier -9,1 -43,9 -53,4
Euroland Large Cap - Aktier -8,7 -36,4 -55,4
Danmark - Aktier -8,5 -29,7 -34,6
Globale Large Cap - Aktier -8,3 -36,9 -54,0
Nordamerika Mid/Small Cap - Aktier -8,3 -39,2 -47,4


Tab i Danmark

Lige efter følger investeringsuniverserne ’ Europa Mid Cap – Aktier’ og ’Norden – Aktier’, der begge har tabt 9,6 pct. indtil nu. På listen over de ti ringeste investeringsuniverser finder man også Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’. I snit har afdelinger i dette univers mistet 8,5 pct. siden årets start.

Den private danske investor kan dog glæde sig ved tanken om, at eksempelvis afdelingerne udbudt herhjemme i universet ’Danmark – Aktier’ i januar og februar faktisk klarede sig bedre end markedsudviklingen. Især de afdelinger, som fokuserer på de mindre selskaber på fondsbørsen var bedre end det generelle marked.

Mens MSCI Danmark smed 11,1 pct. i årets første to måneder, og KFX-indekset tabte 12 pct., så tabte de 31 afdelinger udbudt til danskerne i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’ blot 8,3 pct. Small Cap-afdelingerne, der indtog de syv bedste pladser i kategorien, tabte kun fra 1,4 til 3,9 pct. – altså en del bedre end snittet.

Generelt har investeringsafdelinger, som investerer i aktier, altså haft en svær start på året. Kun ganske få afdelinger har kunnet præstere plusser, mens obligationsafdelingerne på den anden side endnu topper hitlisterne.

Listen med de ti bedste investeringsuniverser hidtil i år udgøres helt og aldeles af obligationsafdelinger. Faktisk skal man helt ned på en 12. plads for at finde en aktiekategori, ’Central- og Østeuropa – Aktier’, på listen. Afdelingerne i denne kategori har dog stadig tabt – i snit 2,7 pct. Heldigvis har de seks danske afdelinger i universet klaret sig bedre end det, da eksempelvis Alfred Berg Rusland er steget med 5,8 pct. I snit har de seks afdelinger tabt 0,3 pct., og den ringeste af dem ligger på det europæiske gennemsnit.

Denne artikel blev første gang bragt i Berlingske Tidende den 8. marts 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser