Investorer holder sig væk

De globale aktier led fortsat i februar og starten af marts, mens en krig i Mellemøsten virker nært foranstående og investorerne er nervøse

Facebook Twitter LinkedIn

Indtil nu i år har 2003 været en skuffelse for investorer i aktier. Efter et fald på 3 pct. i januar i MSCI Verden er den negative udvikling fortsat i februar og starten af marts, således at de globale aktier nu er 6,7 pct. nede for året – målt i dollar. Dette fald kommer ovenpå tre års aktienedtur blandt andet med et minus på 21 pct. i 2002.

Professionelle investorer har sat deres penge på sidelinien af aktiemarkedet og er meget tilbageholdende med nye investeringer. Det har lagt yderligere pres på de i forvejen trykkede aktiemarkeder.

Den vigtigste forklaring på nedturen er stadig den uløste konflikt mellem USA og dets allierede og Irak, der har skabt nervøsitet og usikkerhed hos investorerne, og som samtidig har ramt økonomien på grund af stigende oliepriser. USA og Nordkorea toppes også på den diplomatiske front, men bortset fra i Fjernøsten, er dette tema blevet skubbet i baggrunden af investorerne.


Få interessante selskaber

Private investorer undgår også i stor grad at investere i aktier. Det fremgår tydeligt af markedsstatistikkerne for salg af investeringsafdelinger i de fleste europæiske lande. De private holder sig nemlig til obligationsafdelingerne – også i Danmark.

De private synes dermed at være enige med den kendte investor-guru Warren Buffett, der i et brev til sine aktionærer i Berkshire Hathaway skrev, at på trods af kursfaldene endnu ikke er særligt mange selskaber som bare ser en smule interessante ud.

Nøgletal om fremstillingssektoren i SA, offentliggjort den 3. marts, skuffede også. ISM-indekset faldt i februar til 50,5 fra 52 i januar. Indeksniveau over 50 indikere ekspansion i fremstillingssektorens, mens tal under betyder indskrænkning, så det er snert på lige nu.

På sit næste møde den 18. marts skal den amerikanske centralbank; Federal Reserve (FED) beslutte, om den skal sænke sine renter yderligere. Trods svag økonomisk vækst, lav forbrugertillid og høje priser, er dette dog ikke ventet. FED vil efter alt at dømme vente til de geopolitiske spændinger aftager og derefter tage bestik af situationen.


Skuffelser i Japan og Euroland

Aktiemarkederne i euroland er under fortsat pres, og det blev ikke bedre af, at ECB torsdag skuffede investorerne med en rentesænkning på 0,25 pct.point, da økonomerne og markedet havde sat næsen op efter det dobbelte. Flere markeder har desuden været ramt af skandale, da hollandske Ahold har oplevet uregelmæssigheder i bogføringen hos sit amerikanske datterselskab. MSCI Holland tabte således i årets første to måneder 13 pct., mens det tyske marked tabte 9,5 pct. Det breder MSCI Euro-indeks har dog klaret sig en anelse bedre med et minus på 7,7 pct.

De nye markeder i Europa har på den anden side klaret sig en del bedre med en stigning på 2,9 pct. indtil nu i år, selv om Tyrkiet har oplevet store rutsjeture.

I Japan blev nomineringen af Toshihiko Fukuii til ny chef for landets centralbank, Bank of Japan, ikke vel modtaget. Mange investorer frygter, at han ikke vil gennemføre de radikale reformer, som skal til, for at tackle Japans kroniske deflationsproblem. MSCI Japan faldt 3,05 pct. i årets første to måneder.


Købssiden skal tilbage

Marts kan dog blive en god måned i Japan. Historisk set stiger det i al fald op til afslutningen på regnskabsåret i Japan, da mange banker, forsikringsselskaber og staten søger at handle aktierne op i kurs for at pynte på balancerne.

Taget de seneste kursfald og den internationale politiske usikkerhed i betragtning er det ikke overraskende, at investorerne er nervøse og vælger at holde sig fra aktierne. Optimisterne håber dog på, at markederne nu snart har indregnet alle de dårlige nyheder og usikkerheder, og at et opsving er nært foranstående. Grundlæggende er der dog behov for godt nyt, som kan lokke pengestærke investorer tilbage på købssiden og dermed øge aktieefterspørgslen.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, der er Morningstars chefredaktør i Europa.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser