Korea spiller med muskler

MSCI Asien ex Japan er faldet med 5,5 pct. siden årets start og frem til den 18. december. Dette skal sammenlignes med et fald i de globale aktier på 21,1 pct.

Facebook Twitter LinkedIn

Af de store markeder i den asiatiske region (ex. Japan) er det Sydkorea, som er stjernen med en stigning på 19,6 pct. (målt i dollar). I modsætning hertil er Singapore faldet med 13,6 pct., Hongkong med 19,1 pct. og Taiwan med 23,4 pct.

Det generelle mønster for det asiatiske marked var en stærk fremgang i foråret, inden de faldt tilbage over sommeren. Men som så mange andre markeder i verden har de asiatiske også oplevet et comeback siden oktober.

Asiens bedste marked – selv om det er ganske småt - er endnu Pakistan. Takket været øget international støtte for landets rolle i ”krigen mod terror” har markedet i Karachi mere end fordoblet sin værdi i år.

Regionen er fortsat stærkt afhængig af verdensøkonomien og især den amerikanske. Samtidig er Asien ved at blive endnu mere integreret i den globale økonomiske malstrøm. Kina er i centrum for en stor del af den asiatiske aktivitet på trods af, at landets aktiemarked endnu stort set er lukket af for udenlandske investorer.


Kina-krafthuset

I bund og grund er hele regionen midt i en strukturering og tilpasningsproces på grund af Kinas fremkomst som en dominerende eksportaktør. Ifølge Nihon Keizai Shimbun, Japans førende erhvervsavis, overtager Kina i år titlen som den største eksportør til Japan. Den titel har USA hidtil siddet på.

En rapport fra Verdensbanken viste også for nyligt, at den interne eksport mellem regionens lande steg med 50 pct. i årets første seks måneder.

Nyhederne uden for regionen ser mindre positive ud. En ringe efterspørgsel på semiconductorer (halvledere) fra USA i august og i september indikerer, at Asiens vigtige high tech-eksport står over for afsætningsvanskeligheder.

Ikke desto mindre ser regionens økonomiske udsigter ud til at være gode. Verdensbanken forudså for kort tid siden, at Østasien og Stillehavsområdet vil opleve en vækst på 6,3 pct. i 2002 og dernæst 6,1 pct. i 2003. De tilsvarende tal for Sydasien er på 4,6 pct. vækst i år og 5,4 pct. til næste år.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, som er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser