Dårligt nyt i Japan

Relativt set har Japan klaret sig bedre end resten af verden i år, men det bunder i en meget pessimistisk stemning ved årsskiftet, for de dårlige nyheder fra Solens Rige fortsætter med at strømme ud

Jonas Lindmark 25/09/2002
Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Japan, målt i yen, ramte et nyt lavpunkt i 16 år den 4.september, men har siden da holdt sig over det niveau. I den mellemliggende periode har yennen dog tabt 6 pct. i forhold til dollaren og 4 pct. i forhold til euroen, hvilket betyder det laveste niveau nogensinde for MSCI Japan målt euro i denne uge. MSCI Japan målt i euro har eksisteret siden 1. januar 1999.

På den positive side har børsen i Tokyo den 24. september tabt meget mindre end øvrige aktiemarkeder både gennem september og siden årsskiftet. MSCI Japan målt i dollar er således blot nede med 7 pct. i år, mens MSCI Verden har tabt 27 pct.


Ikke udsolgt på auktion

Tager man i betragtning de mange dårlige nyheder, som er kommet ud af Japan og fra den japanske økonomi, kan det virke ulogisk, at landets aktier relativt set har klaret sig så godt.

Baggrunden for udviklingen er dog den ekstremt negative stemning, der omgærdede det japanske marked ved årets start. Den gang frygtede investorerne en finansiel kollaps ved udgangen af finansåret den 31. marts. Da dette blev afværget eller ikke skete, gik mange undervægtende investorer over til en holdning om, at tabsrisikoen eller ”downside”, som man ynder at kalde det, var begrænset.

Ikke desto mindre bør de dårlige nyheder fra Japan i september få investorerne til at tænke sig om en ekstra gang. Mest alarmerende var den overraskende meddelelse fra landets centralbank, Bank of Japan, om, at den vil opkøbe aktier i kriseramte banker. Det er et tiltag, som analytikere betegner som uden effekt (Morgan Stanley) og tilmed bizart (Smithers & Co). Oven i dette skete det den 20. september for første gang nogensinde, at auktionen over japanske tiårige statslån ikke blev fuldtegnet.

De økonomiske nøgletal viser samtidig et langsomt og svagt opsving undervejs, som ikke er nok til at sende aktierne opad, så længe at det fortsat ikke lykkes regeringen at gennemføre finansielle reformer af den kriseramte banksektor. Junichiro Koizumi har endnu ikke et år efter sit valg til regeringsleder opfyldt det løfte.

Alt dette er dårligt nyt, og dertil skal lægges risikoen for krig mellem Irak og USA, som formentlig delvist vil afbryde landets olieforsyning.


Lange udsigter

En større positiv nyhed er nødvendig for at trække det japanske aktiemarked ud af hængedyndet. Men den politiske baglås i landet og banksektorens krise synes uoverkommelige. Derfor ser det ud til, at Koizumi næppe vil få mulighed for at gennemføre sine lovede reformer.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars chefanalytiker i Sverige.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser