Hver sin vej i Asien

De asiatiske lande går hver deres vej på aktiemarkederne, og det økonomiske klima påvirker landene forskelligt

Facebook Twitter LinkedIn

MSCI EMF Asien er faldet 1 pct. siden årsskiftet (målt i dollar), mens MSCI Verden i samme periode har tabt 20 pct.

De danske foreninger i Morningstar kategorien™ ’ Asien ex. Japan – Aktier’, som investerer i regionen, havde i snit præsteret afkast på minus 6,5. pct. frem til slutningen af august og har således ikke helt kunnet følge med indekset. Den største vinder er BankInvest Thailand (og den tilsvarende PAL-afdeling), der havde præsteret et plus på 19 pct. Næstbedst var Sydinvest Fjernøsten, der havde sikret sig et plus på 1,6 pct. Alle ni andre var i minus med fald så store som 15,9 pct. til Sparinvest Fjernøsten.

Det bedste marked i den asiatiske region har indtil nu været Pakistan, der er steget med godt 57 pct. Karachi-børsen har draget fordel af landets øgede strategiske vigtighed siden terrorangrebet den 11. september sidste år. Gældseftergivelse og stor pengestrøm i form af støtte har styrket markedet.


Australien og Thailand i form

I den anden ende af Asien, ifølge den bredeste definition af regionen, er der ganske stor optimisme at finde på det australske marked. Styrken i sektoren af naturlige ressourcer (energi, guld, minedrift etc.) er en stærk støtte for landets meget commodity-orienterede økonomi.

Thailands stærke performance med et afkast på 20 pct. indtil nu i år har tiltrukket opmærksomhed ikke bare fra udlandet, men også fra regionen selv. En økonomisk stimulerende pakke fra regeringen og Thaksin Shinawatra, landets premierminister, har spillet en vigtig rolle i bestræbelserne på at skabe en solid økonomi. Der er dog stadig bekymring for, at landet endnu ikke helt har tacklet problemerne omkring de mange dårlige (nødlidende) lån, som er en del af arven fra den asiatiske krise i 1997-98.


Teknologi-problemer

To af de øvrige stormagter i regionen, Sydkorea og Taiwan, er i årets løb gået hver sin vej. Sydkoreas aktiemarked er steget med 18 pct., mens Taiwans aktier har tabt 21 pct.

Taiwan, der for nyligt nåede sit laveste i ni måneder på aktiemarkederne, er især sårbar over for problemerne med den globale økonomiske vækst, da landet er stærkt afhængigt af eksport.

Markedet derude lider samtidig af den store andel teknologi-selskaber, som findes, da netop denne sektor er hårdest ramt i den globale økonomiske opbremsning. I denne måned har alene den faldende efterspørgsel på fladskærme, der kræver store investeringer at producere, fra USA vist sig som stor bekymring.

I modsætning hertil er Sydkorea, der er mere orienteret mod den interne efterspørgsel og hjemmemarkedet. Landets BNP vækst for det kommende på ventede cirka 6 pct. i absolutte tal anses også at ligge på det dobbelte af Taiwans økonomiske vækst.


Asien foretrækkes

De asiatiske lande er trods problemer enkelte steder blandt de mest foretrukne blandt porteføljeforvalterne netop nu. Således viste Morningstars European Fund Trends, at 44 pct. af de europæiske foreninger peger på netop denne region, som den bedste de kommende 12 måneder.

Markedet derude hører da også til blandt de bedste regioner i år – kun overgået af Central- og Østeuropa – og et globalt opsving vil uden tvivl være en god støtte for de meget eksportorienterede lande i Østen.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser