Tokyo i modsat retning

Japan går den anden vej i år. Markedet steg i foråret, da andre faldt, og da verdens aktier steg fra slutningen af juli, faldt de japanske. Nye, dårlige nyheder præger igen den japanske stemning

Jonas Lindmark 27/08/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Japanske aktier fortsætter med at gå deres egne veje. MSCI Verden ramte dette års laveste punkt den 23. juli, og har i den efterfølgende måned genvundet 13 pct. (målt i dollar). I samme måned er MSCI Japan faldet med 5 pct.

På den anden side er det japanske marked i plus med 1 pct. fra årets start og frem til den 23. august, mens verdens aktier i snit er ned med 15 pct. Det er således klart, at børsen i Tokyo i langt højere grad er under indflydelse af lokale japanske faktorer, end europæiske børser er det af europæiske faktorer, og samtidig er afhængigheden af det amerikanske marked langt mindre.

Dette forår genvandt yennen en stor del af sin styrke over for dollaren. Efter at have været handlet i niveauet 127 til 135 yen for en dollar i de fem måneder frem til midten af maj, er den japanske valuta blevet handlet til under 121 yen for en dollar siden slutningen af juni. En faldende dollar skader den japanske eksports konkurrenceevne og gør samtidig landets aktier dyrere for udenlandske investorer – især de amerikanske. Dette er dog gammelt nyt.

De danske afdelinger i de to japanske kategorier, ’Japan Large Cap – Aktier’ og Japan Mid/Small Cap’ har generelt klaret sig under indekset indtil nu i år. De i alt 13 afdelinger havde frem til juli i snit tabt 7,1 pct.

Ser man på de to kategorier for sig, viser det sig, at det især er afdelinger, som investerer i de store japanske selskaber, som halter. ’Japan Large Cap – Aktier’ har i snit tabt 9,1 pct. i årets første syv måneder, mens de tre afdelinger i ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ er steget med 1 pct.

Japanske afdelingers afkast- sorteret på afkast frem til ultimo juli (ÅTD)
Afdeling Morningstar Kategori™ Juli 3 mdr 6 mdr ÅTD 1 år
Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL) Japan Mid/Small Cap -1,5% -4,0% 5,8% 2,3% -10,2%
ValueInvest Japan Japan Mid/Small Cap 0,7% -2,9% 4,3% 2,2% -10,8%
Sparindex Afd. 9 Japan Small Cap Index Japan Mid/Small Cap -2,9% -6,7% 5,2% -1,5% -22,0%
BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) Japan Large Cap -6,3% -14,1% -2,0% -8,0% -
BankInvest Japanske Aktier Japan Large Cap -6,0% -14,9% -2,8% -8,2% -27,2%
Schroder Japanese Equities I Japan Large Cap -6,4% -12,8% -4,3% -8,3% -18,2%
Jyske Invest Japanske Aktier Japan Large Cap -5,8% -13,3% -4,0% -8,9% -22,9%
Schroder Japanese Equities II (PAL) Japan Large Cap -6,7% -13,7% -5,3% -9,4% -20,8%
Nordea Invest Japan Japan Large Cap -6,6% -12,9% -5,0% -10,2% -24,3%
Danske Invest Japan Japan Large Cap -6,1% -13,5% -5,0% -10,2% -26,6%
Nordea Invest Special Japanske aktier Japan Large Cap -5,5% -12,6% -4,4% -10,5% -23,6%
Sparindex Afd. 7 Japan Growth Index Japan Large Cap -7,8% -14,4% -6,2% -10,9% -21,8%
Sparindex Afd. 8 Japan Value Index Japan Large Cap -5,4% -13,7% -4,5% -11,0% -28,8%
Gennemsnit - -5,1% -11,5% -2,2% -7,1% -21,4%

Bedste afdeling i den periode har vist sig at være Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL), der af skattemæssige årsager kun markedsføres over for pensionsinvestorer, med en fremgang på 2,3 pct., mens nummer to er ValueInvest Japan med en stigning på 2,2 pct. ValueInvest Japan kan også købes af investorer med fire midler.


Stigning i dårlige lån

I stedet er det lokale nyheder, i særdeleshed fra den finansielle sektor, der har skræmt investorerne i august. Eksempelvis offentliggjordes for nyligt en undersøgelse af bankernes dårlige lån (lån, der ikke betales af på), der viste en stigning på 22 pct. i lånesummen på dårlige lån til 52,4 billioner yen. Det svarer til 3,35 billioner danske kroner eller mere end et par danske BNP'er.

Årsagen til denne stejle stigning er strengere standarder for klassificering af lånene, men disse standarder er indtil nu kun brugt over for de største låntagere i de største banker, og derfor kan man vente yderligere stigninger i den kommende tid på samme konto.

Politiske forhold er også vigtigere i Japan end i andre markeder. Skuffelsen over manglende finansielle reformer præger stadig. Premierminister Junichiro Koizumi har i løbet af et år som regeringsleder ikke indfriet de løfter, han gav, da han blev valgt. Japan har et stort behov for en sanering af den finansielle sektor. Samtidig er der risikoen for et amerikansk angreb på Irak, som efter al sandsynlighed vil påvirke og forstyrre Japans olieforsyning.


Endnu ingen reform-udsigt

En større positiv nyhed eller begivenhed efterlyses for at genoplive det japanske aktiemarked. Det politiske dødvande, svagheden i det finansielle system og den finansielle sektor synes dog som uoverkommelige forhindringer, så muligheden for, at Koizumi i sidste ende får skabt de nødvendige reformer, synes usandsynlig.

Men måske er natten mørkest lige inden daggry, og måske vil den japanske sol snart atter stå op. I al fald er sandsynligheden for en positiv overraskelse større, når den mindst er ventet.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er chefanalytiker hos Morningstar i Sverige.

Følg dine investeringer i japanske aktier i Morningstars porteføljesystem. Klik på grafikken nedenunder for at blive gratis medlem af Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser