Frem med de andre

De danske aktier gik i sidste uge frem med resten af de globale markeder, og det er den internationale stemning, som bestemmer retningen. Small Cap-selskabernes dominans brudt

Sten Blindkilde 19/08/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De danske aktier tog i sidste uge et trin fremad – et lille skridt – med en stigning på 0,4 pct. i KFX-indekset. Der er dog endnu lang vej til niveauet fra årsskiftet, og endnu er aktierne ikke i plus for august alene.

MSCI Danmark var således fredag den 16. august nede med knap 22 pct. siden årsskiftet, mens det i august havde tabt 0,6 pct. Ser man på det toneangivende danske indeks, KFX-indekset, har det tabt 20,75 pct. i år, mens totalindekset har smidt knap 17 pct. Vækstaktierne i KVX-indekset er de hidtil hårdest ramte med en nedtur på næsten 25 pct.

Small Cap-aktierne i Danmark har derimod klaret sig ganske godt i år og har alene tabt 4,4 pct. de første syvenhalv måneder. I august blev det dog til en tilbagegang for de mindre selskaber i Danmark på 3,1 pct.

Dermed har de øvrige selskaber på fondsbørsen altså brudt Small Cap-dominansen, da de generelt blot er faldet med 0,6 pct., og da KFX-indekset i perioden alene er faldet med 1,4 pct.

MSCI Indeks - sorteret på ÅTD - Lokal valuta - den 16. august
MSCI Indeks MTD - Lokal valuta ÅTD - Lokal Valuta MTD - USD ÅTD - USD
Danmark Small Cap -3,1% -4,4% -2,8% 5,7%
Norden Small Cap -5,1% -13,9% -4,3% -3,0%
Verden Small Cap -0,4% -14,8% -0,1% -11,2%
Verden 1,4% -19,1% 1,5% -16,0%
Danmark -0,6% -21,9% -0,2% -13,7%
Norden -1,5% -38,0% -0,7% -30,7%
Forndsbørsens indeks ÅTD - 16. august
Indeks ÅTD
Totalindekset (KAX) -16,5%
KFX -20,8%
KVX -25,0%



Afdelinger ramt i juli

Afdelingerne i Morningstar Kategori™ ’Danmark – Aktier’ måtte lide med de fleste andre aktiebaserede afdelinger i juli. I snit tabte de 7,93 pct. Værst gik det for Sydinvest Danmark, der smed 11,53 pct., og BankInvest KFX-indeks Forening, som tabte 11,26 pct.

Der var dog enkelte lyspunkter; nemlig Dexia P-H Danske Small Cap Aktier, der alene tabte 2,86 pct., og Sparinvest DK Provinsbanker, som rent faktisk gik frem med 2,25 pct. – svarende til en outperformance på mere end 10 pct. i forhold til gennemsnittet.

Set over hele året er det også Sparinvest DK Provinsbanker, der har klaret sig bedst. Afdelingen nyder godt af overtagelser i branchen blandt de små og mellemstore banker og det generelle løft, al konsolideringssnakken har givet.

Top 10 afdelinger - primo 2002 til ultimo juli
Afdeling 1 måned År til dato
Sparinvest DK Provinsbanker 2,3% 11,3%
Dexia P-H Danske Small Cap Aktier -2,9% 6,5%
Danske Invest Corporate Danske Small Cap Aktier -4,2% 3,4%
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier -4,2% 3,4%
Merchant Invest Danske Small Cap Aktier -4,2% 3,4%
BankInvest Danske Small Cap Aktier -3,7% 3,4%
Danske Invest Corporate Fokus Danske Aktier -4,3% -0,1%
Merchant Invest Fokus Danske Aktier -4,3% -0,1%
BankInvest Pension Danske Small Cap Aktier (PAL) -5,5% -1,3%
Gennemsnit for kategorien -7,9% -9,8%

Bunden derimod udgøres af KFX-afdelingerne, der jo har måttet lide med KFX-indeksets nedtur på godt 20 pct. i år. Som afkastforskellen mellem MSCI Danmark og MSCI Danmark Small Cap også illustrerer, så har nedturen især ramt de største af de danske selskaber.

Bund 10 afdelinger - primo 2002 til ultimo juli
Afdeling 1 måned År til dato
BankInvest KFX-index forening -11,3% -18,3%
BankInvest Pension KFX Aktier (PAL) -11,0% -18,0%
Sparinvest KFX aktier -10,6% -17,6%
BankInvest Danske Aktier -9,6% -17,2%
BankInvest Pension Danske Aktier (PAL) -9,9% -17,1%
EGNS-INVEST Afd. 2 Danmark -9,8% -16,8%
Nordea Invest Engros Danmark Akk -9,7% -16,7%
Sydinvest Danmark -11,5% -16,5%
Alm. Brand Invest Danske Aktier -11,1% -16,4%
Danske Invest Danmark -9,4% -16,0%



Dollaren – har den betydning?

Udenlandske eller internationale investorer baseret i dollar har ikke følt nedturen i de danske aktier lige så meget, som vi danskere har. Den svage dollar har jo styrket værdien af kronen og af euroen, og derfor er kurstabene på de danske aktier – målt i dollar – blevet begrænset.

Faktisk har Small Cap-aktierne i Danmark haft fremgang i 2002 på næsten 6 pct. – målt i dollar – mens det overordnede marked blot har tabt lidt mere end 13 pct.

Set ud fra en international investors synspunkt har den udvikling dog den ulempe, at danske aktier sammenlignet med amerikanske ikke længere ser nær så billige ud, desuden rammer den svage dollar også den danske eksport, da selskabernes varer nu bliver dyrere i USA.

Danske Bank har på den baggrund beregnet, at svækkelsen af dollaren betyder et tab på 0,1 pct. af den danske vækst i år og næste år, mens man kan se frem til mere inflation på samme baggrund.




Danmark følger de andre

Man skal efterhånden ganske lang tid tilbage for at se det danske marked på lidt længere trends gå modsat de internationale markeder i Europa og især i USA. Intet tyder på, at en afkobling vil ske foreløbigt.

Derfor er de danske aktier også gået med op på sidste uges positive stemning, og derfor er det vigtigste for markedet i Danmark, der anses for ganske undervurderet på prissætningen, stadig det internationale momentum.

Stiger USA, stiger Danmark og Europa også. De amerikanske markeder har fået lettet lidt af presset den senere tid, men det er stadig et mismodigt marked, og der er endnu ingen garanti for, at bunden er nået. Økonomiske nøgletal i USA bliver ved med at skuffe, og i sidste uge lagde den amerikanske centralbank, FED, grunden til en rentesænkning ved at ændre sin holdning til økonomien og nu læne sig mere mod risikoen for en svag økonomi end risikoen for inflation. Derfor skal man heller ikke være sikker på, at det nu bare går fremad for afdelingerne i ’Danmark – Aktier’.

Selvfølgelig er der ligeså mange holdninger til markederne, som der er analytikere og investorer. Men det er værd at bemærke, at kløften mellem de fundamentale analytikere og de tekniske analytikere er stor.

Eksempelvis tror Henton Børsmæglerselskab, teknisk analytiker, endnu tror på faldende markeder generelt. Henton spår samtidig et fald i KFX-indekset helt ned til 157,5 – svarende til et minus på næsten 27 pct.

I den anden grøft er de fundamentale analytikere typisk mere positive. Senest har Carnegie været fremme i medierne og vurdere de danske aktier til at være undervurderet med 40 pct., mens de største danske bankers analyseafdelinger alle tror på volatile, men stigende markeder.

En forsigtig strategi er derfor nok endnu på sin plads, og for den langsigtede investor gør det heller ikke det helt store, at man ikke får de første par procent med i et nyt bull marked. Så heller være sikker og undgå de store korrektioner.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser