Er IMF-pakken nok?

Situationen i Latinamerika er fortsat præget af krise. Den store hjælpe- eller lånepakke fra IMF til Brasilien har ganske vist vendt markederne til det positive, men er det en rigtig løsning? Imens slår de danske afdelinger både indeks og europæiske konkurrenter

Sten Blindkilde 15/08/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Gennem året har forværring af Latinamerika taget til og til. Den argentinske krise er stadig langt fra overstået, den brasilianske real kom under pres og blev reddet af milliardlån, men yderligere finansiel uro lurer i forbindelse med præsidentvalget. Kommentatorer - heriblandt den kendte finansmand George Soros - peger endda på, at IMF-løsningen ikke er nok, og bekymringerne er vendt tilbage. Samtidig har Uruguay også fået sygdommen.

Latinamerika led store tab i juni og juli. MSCI Latinamerika faldt 18,3 og 15,0 pct. i juni og juli – målt i euro. De tab var langt større end nedturen i de nye markeder generelt. Eksempelvis faldt MSCI Nye Markeder blot med henholdsvis 12,6 og 7,2 pct.

Over årets første syv måneder tabte MSCI EMF Latinamerika 34,7 pct., mens de danske afdelinger, der blandt andet tæller to femstjernede afdelinger, mistede 29,8 pct. Altså en markant bedre performance fra de danske foreninger. Set i forhold til kategorien ’Latinamerika – Aktier’ har de danske foreninger også gjort det bedre med 2,5 pct., da den gennemsnitlige europæiske afdeling i denne kategori havde tabt 32,3 pct.

Markedsafkast - måned til dato - år til dato - (14/8)
MSCI Indeks MTD - lokal valuta ÅTD - lokal valuta
Peru 3,90% 7,36%
Colombia 3,50% 14,97%
Chile 1,41% -12,25%
Mexico 1,27% -5,30%
Argentina 0,58% 38,91%
EMF Latinamerika -0,36% -9,32%
Brasilien -2,65% -16,62%
Venezuela -9,50% 22,03%
Verden -0,35% -20,51%



Brasilien stadig i problemer

Siden hen har IMF dog besluttet sig for at støtte Brasilien med et lån på ikke mindre end 30 mia. dollar. Nyheden om lånet lettede straks på presset på realen, der bare i år havde tabt op mod 30 pct. af sin værdi over for den faldende dollar, og renterne stabiliseredes. Mange professionelle investorer åndede lettede op og fastholdt, at det nu ikke kunne gå helt galt.

Men andre kommentatorer har fundet et hul i rustningen, og viser hvor fjendens sværd er på vej ind. En af dem er verdens formentlig mest kendte finansmand, George Soros, der i en kommentar pegede på, at IMF’s lånepakke grundlæggende misforstår problematikken.

Med et renteniveau på den toneangivende statsobligation på cirka 22 pct. på en gæld på 60 pct. af landets BNP, hvoraf 35 pct. forfalder inden for et år, påpegede Soros, vil gældssituationen atter hurtigt blive forværret.

IMF’s lånepakke stiller et krav om et 2 primært overskud” på 3,75 pct. om året på statsbudgettet, og dette er ifølge finansmanden ikke nok med det nuværende tilbagebetalingskrav og renteniveau. George Soros beregner det ”primære overskud” til at skulle være på 4,8 pct. for at hindre forholdet mellem gæld og BNP i at stige. Det anser han for en indlysende umulighed.

Samtidig hænger det kommende brasilianske præsidentvalg fortsat i horisonten og truer. Luis Inacio Lula da Silva forsøger for fjerde gang at blive valgt til præsident. Han repræsenterer det stærkt venstreorienterede parti, Arbejderpartiet, og han ligger for tiden godt til – altså foran - i meningsmålingerne over for regeringspartiet, socialdemokraternes, kandidat Jose Serra.

Lula er et politisk wildcard, og han har flere rabiate udsagn bag sig – i al fald set med markedernes øjne – og det frygtes derfor, at han i langt højere grad vil være tilbøjelig til at indføre et betalingsstop på Brasiliens udlandsgæld.

En ekstra grund til nervøsitet i finansmarkederne! Især da faldet i realen og de stigende lange interesser udhuler landets valutareserver og skubber på for et betalingsstop.


Argentinas krise ikke løst

Trods det flotte afkast på argentinske aktier – ganske vist målt i lokal valuta (peso) – er den argentinske krise ikke slut. MSCI Argentina er i år steget med knap 39 pct. (den 14. august). Målt i dollar er der dog tale om et fald på over 60 pct.

I Argentina er hverken den politiske eller den økonomiske situation da heller ikke særligt opløftende. Landet venter endnu på IMF’s beslutning vedrørende en refinansieringspakke af dets gæld. Alting til trods har MSCI Indekset stabiliseret sig, og indtil nu i august er det endda steget 3,2 pct. i dollar.

Uruguay er heller ikke gået ramt forbi. For at undgå storm på bankerne besluttede regeringen at lukke for alle bankerne, og USA vendte om på en tallerken i holdningen til bilateral støtte og gav landet et lån på 1,5 mia. dollar i starten af august.

Trods de forskellige tiltag nåede bankerne at miste næsten 40 pct. af indlånene siden årsskiftet.


Nervøsitet og forsigtighed

Politiske og økonomiske usikkerheder ventes at holde fast i den latinamerikanske region nogen tid endnu – og i al fald på kort sigt. Fokus hos de fleste er på hjælpepakken til Argentina, på det brasilianske præsidentvalg, og på Brasiliens kommende finansielle færd. Det er ingen garanti for et stop for gældsafdragelsen – en default eller moratorium.

Investorer i regionen er derfor fortsat nervøse, konservative, risikoaverse og meget fornuftige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser