Smittet med USA's influenza

Asien er alligevel – trods positive udmeldinger om det modsatte – endnu stærkt afhængig af eksporten. Den svage globale økonomi og faldet i dollaren har derfor ramt regionens eksportvirksomheder og finansielle markeder

Facebook Twitter LinkedIn

Lektien, man har lært de seneste måneder, er, at Asien ikke er så finansielt uafhængig af resten af verden, som det hidtil har været antaget. Frygten for en såkaldt ’double-dip’ recession (En recession efterfulgt af et kort opsving og dernæst en ny recession) i USA har ramt Asien hårdt.

MSCI EMF Asien lukkede den 13. august i 151,4 mod 168,9 den 31. maj – begge målt i dollar – svarende til et fald på over 10 pct. på knap toenhalv måned. Den seneste tids fald har sendt indekset til lige lidt over niveauet ved årets start.

Det er også værd at bemærke, at de danske afdelinger i Morningstar Kategori™ ’Asien ex. Japan – Aktier’ i årets første syv måneder har mistet 4 pct. i snit – trods fremgangen i starten af året. På tre måneds sigt har de 12 afdelinger gennemsnitligt mistet 15,7 pct., mens de hårdest ramte afdelinger har tabt mere end 20 pct. De i alt 306 europæiske afdelinger i samme kategori har i den tre-månders periode mistet 16,8 i snit – altså mere end de danske afdelinger.


Svag økonomi, svag eksport og svag dollar

En revurdering af den relative betydning af den hjemlige efterspørgsel og eksportorienterede vækst har fulgt i kølvandet af aktiemarkedernes fald. Privatforbruget i regionens voksende middelklasse anses endnu for ganske vigtigt, men regionen har genopdaget betydningen af eksporten som en vækstdriver.

Asiens eksportstyrke blev nyligt analyseret i en undersøgelse gennemført af Nihon Keizai Shimbun, Japans ledende erhvervsavis. Den viste, at sydkoreanske selskaber og virksomheder i Taiwan leder de globale markeder på områder som stål og flydende krystal monitorer (displays).

Sædvanen tro er der store forskelle på de økonomiske situationer i de asiatiske lande. Eksemplevis er Taiwan stærkt eksponeret mod eksporten, der tegner sig for næsten halvdelen af landets BNP, mens Sydkoreas eksport alene udgør en tredjedel.

Regionen er også fortsat tungt eksponeret mod den kriseramte teknologisektor. Målt i varer hører en tredjedel af regionens eksport til denne sektor.

Valutabevægelserne har ligeledes forskellig indflydelse på de individuelle lande i regionen. Kina, hvis valuta, remembi, uformelt er bundet til dollaren, vi efter al sandsynlighed drage fordel af den faldende amerikanske dollar. Andre lande har derimod måttet indse, at deres eksportvarer er blevet mindre konkurrencedygtige som følge af den svagere dollar. Faktisk har flere asiatiske centralbanker solgt ud af egne valutaer i et forsøg på at styrke den amerikanske.


Mindre afhængighed forude

Asiens finansielle lykke er endnu bundet op – tæt op – til resten af verden og især USA. Regionens hjemlige efterspørgsel, der er på vej frem, bør dog holde økonomierne i pænere form i fremtiden… og gøre dem mindre afhængige af resten af verden. Alligevel hænger forhåbninger om nye kursstigninger i regionen endnu på forhåbningerne til den globale økonomi… og det globale opsving sendes hele tiden længere og længere ud i fremtiden.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, redaktør for Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser