Håber det værste er ovre

En positiv stemning har domineret i sidste uge. Oven på mere end to års fald tror flere og flere på, at bunden nu er nået

Facebook Twitter LinkedIn

Et ofte anvendt mundheld blandt finansaktører er, at det bedste tidspunkt at købe aktier på er, når alle er allermest deprimeret. Efter mere end to år med faldende markeder, og kraftigt faldende aktiekurser gennem denne sommer, tror mange, at vi nu er tæt på en bund.

Siden årets start og indtil den 9. august er MSCI Verden faldet med 17,35 pct. (målt i dollar), men dette er efter et pænt comeback siden starten af august. I august er indekset indtil nu blot faldet 0,13 pct.


Stemning og markedet

I USA viste juli sig som måneden, da starten på en større oprydningsproces gik i gang. Både regeringen og staten og erhvervslivet selv gik i gang. Alan Greenspan, chefen for den amerikanske centralbank, FED, gik til angreb på den ”smitsomme grådighed” i midten af måneden i en tale til Kongressen, mens finansminister Paul O’Neill senere søgte at forsikre investorer om, at markederne vil få et comeback.

Da august startede, var MSCI Nordamerika nede med 25 pct. for året, mens det her en uge senere har hentet lidt igen og nu ”blot” har tabt 20,85 pct.

Investorerne i Europa har ligeledes lidt. Den 2. august var MSCI Euro nede med cirka 24 pct., men har genvundet lidt og ligger nu i minus 20,75 pct. regnskabsmæssige uregelmæssigheder har vist sig fra selskaber i forskellige lande, en af de mest nævneværdige er de meget omtalte problemer, som medieselskabet Vivendi (verdens næststørste) har.

Der skal en stor portion gode nyheder til for at genoplive det japanske marked. Ikke desto mindre er der ikke udsigt til store positive omslag i den nærmeste periode. Den meget nødvendige reformproces er gået i politisk baglås, og svaghederne i det finansielle system synes store. Udsigterne til, at premierminister Junichiro Koizumi kan levere de lovede reformer, er derfor små. Ved udgangen af juli var MSCI Japan stort set uforandret for året, mens det den 9. august var 1,8 pct. oppe.

I Latinamerika bliver tingene hurtigt værre. Den argentinske krise er langt fra ovre (trods aktiestigninger i august), og den brasilianske real er sunket og sunket. Den store hjælpepakke fra IMF på 230 mia. kr. i lån, har dog sendt en positiv stemning ind i verdens niendestørste økonomi, Brasilien. Målt i dollar tabte MSCI Brasilien 23 pct. i juni, 29 pct. i juli, men steg så hele 25 pct. i den første uges tid af august. For hele året er markedet i Brasilien faldet godt 31 pct., mens MSCI Latinamerika er faldet 23,64 pct. frem til den 9. august.


Prognose

De substantielle fald i verdensmarkederne kan friste investorerne tilbage til de billigere markeder. Det er blandt andet det, som man har kunnet notere sig i augusts første uger blandt andet på baggrund af optimismen fra hjælpepakken til Brasilien. Eksemplerne fra USA er gode. Dow Jones steg 5,2 pct. i ugen, der sluttede den 9. august. Nasdaq vandt 4,7 pct., mens S&P 500 steg 5,1 pct.

Der er dog ingen garantier for, at det hele nu er vendt, da nervøse investorer har det med at skyde over målet – både i negativ og positiv retning.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser