Ny metodik bag rating

Morningstar indfører med juni-ratingen en helt ny metodik, der er mere velegnet i forhold til og designet efter den privates behov og præferencer

Sten Blindkilde 12/07/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar introducerer i juli 2002 (juni-ratingen) en ny metodik til beregning og tildeling af de røde stjerner i den kendte Morningstar Rating™. Den nye metodik er døbt MRAR - Morningstar Risk Adjusted Return - og vil blive gennemført både i USA og i Europa.

Ændringen i metodikken ændrer dog ikke ved, hvordan de kendte røde stjerner bør bruges af private investorer. Det er stadig en rating, som bedømmer afkastet i afdelingerne i forhold til risikoen. Bedømmelsen sker fortsat inklusiv omkostninger og i de mere end 80 europæiske Morningstar Kategorier™.

Med den nye metodik bevæger Morningstar sig dog endnu længere væk fra traditionelle rating-metoder og tager atter en gang udgangspunkt i den private investors situation.

Det vigtigste formål med Morningstar Rating™ er at skabe et konservativ, investor-orienteret mål af investeringsafdelingernes præstationer. Den nye rating er konservativ på grund af dens hensyntagen til de fulde omkostninger forbundet med den privates investering (administrations og emissionstillægget), og fordi den behandler risikoen i afdelingerne på en måde, som den forsigtige investor ville være tryg ved i de fleste markedsforhold (positive såvel som negative).

For den private investor er ratingen dog ud ad til, som den plejer. Selv om stjernerne ganske vist er fordelt med et skrappere øje på risikoen i afdelingerne, men deres funktion er endnu den samme. Afdelinger, der er mere end tre år gamle, belønnes for deres omkostnings- og risikojusterede afkast over tre år med en til fem stjerner, de kendte røde stjerner. Fem er den bedste karakter, og én rød stjerne er den dårligste. Morningstar Rating™ er fortsat et supplement – et af flere elementer – i investeringsprocessen og udgør ikke et endeligt facit. Læs mere om dette nedenfor.


Kort om Morningstar Rating™

Morningstar har altid været i frontlinien inden for udvikling af rating-systemer af investeringsafdelinger. Morningstar var de første i verden til overhovedet at indføre rating af investeringsafdelingernes præstationer, og siden starten har Morningstar løbende udviklet og forbedret ratingen og metodikken bag den.

Målet er hele tiden at stille de bedste redskaber til rådighed for den private investor. Med udgangspunkt i moderne porteføljeteori er Morningstar Rating™ derfor flere gange blevet ændret til gavn for den private.

En stor forskel på Morningstar Rating™ og andre bedømmelses-systemer har været, at Morningstar vurderer afdelingerne i specifikke investeringsuniverser – Morningstar Kategorier™. Morningstar i Europa benytter mere end 80 forskellige kategorier. Det giver en mere præcis vurdering af hver enkelt afdeling i forhold til andre metoder, der alene benytter inddeling efter klasser (aktie-, obligations- og balancerede afdelinger). Det sidste kan betyde uhensigtsmæssige sammenligninger mellem afdelinger, der investerer i eksempelvis thailandske aktier og europæiske aktier.

Med mere end 80 kategorier viser stjernerne, hvilke afdelingers porteføljemanagere, der har tilført investeringerne værdi, da porteføljemanagernes præstationer sammenlignes i et ensartet univers. Derved får den enkelte afdeling ikke mange stjerner, blot fordi den har valgt at investere i et univers, der viser kursstigninger nu og her, men de bedste præstationer inden for hvert enkelt univers eller kategori bliver i stedet belønnet med flest stjerner.

Denne fremgangsmåde har Morningstar ikke ændret ved i den nye metodik.


Den privates forventninger

Den nye Morningstar Rating™ tager i højere grad udgangspunkt i privates investeringssituation og i de forventninger, en privat investor har til en investering i foreninger. Det betyder blandt andet, at risiko-momentet vejer tungere i den nye Morningstar Rating™, mens det rene afkast indtager en mere begrænset position.

I bund og grund vil det sige, at risiko straffes hårdere i den nye Morningstar Rating™, mens højt afkast alene ikke belønnes så meget som tidligere. Afkast og risiko var dog også del af den tidligere Morningstar Rating™.

Læs mere udførligt om metodikken bag MRAR, den matematiske teori og undersøg selv et illustrativt eksempel. (De to sidste dokumenter er på engelsk)


Morningstar Rating™ - hvad kan den bruges til?

Morningstar Rating™ bør være en del af en samlet investeringsovervejelse som et element til at vurdere de mange afdelinger op mod hinanden. Ratingen er ikke det endelige svar – og det er værd at huske. Morningstar Rating™ bør benyttes til at assistere i udvælgelsen af afdelinger, når investeringerne skal foretages.

Fordelen ved Morningstar Rating™ er, at den er nem at forstå, objektiv og effektiv – hvis den bruges rigtigt. Behovet for ratingen er da også stigende, da foreningerne i Danmark udbyder flere og flere afdelinger til de private investorer og opsparer. Selv om Danmark også i denne sammenhæng er et lille land, så er mere end 340 afdelinger stadig en stor bid at overskue.

Problemet eller udfordringen for private investorer er at skabe orden og overblik i dette udbud


Et overblik

Morningstar Rating™ giver et overbliksbillede for alle afdelinger, som er mere end tre år gamle. Bag ratingen ligger en meget lang og kompliceret proces af inddelinger og beregninger. De færreste investorer kan forventes at forstå hele metodikken – især ikke de højere lag af den svære matematik inden for ”Moderne Porteføljeteori” – men det er heller ikke nødvendigt. Resultatet med en til fem stjerner kendes fra restaurant- og filmanmeldelser, og det koncept er til at forstå.

Forskellen fra en filmanmeldelse er dog, at Morningstar Rating™ er beregnet på baggrund af faktuelle og målbare resultater, som afdelingerne gennem tiden har præsteret – og metodikken bag Morningstar Rating™ er anerkendt – også den nye MRAR-metodik - og indrettet på en sådan måde, at alle afdelinger bedømmes på samme grundlag.


Hvad siger ratingen?

Morningstar Rating™ er en relativ betragtning af afdelingernes præstationer. Beregningerne vurderer nemlig afdelingens afkast i forhold til afdelingens egen risiko og inddrager tilmed de udgifter den private investor har ved at investere i den enkelte afdeling. Derfor siger vi hos Morningstar, at ratingen er en bedømmelse af afdelingernes afkast i forhold til risiko og omkostninger.

Forholdet mellem afkast og risiko er meget centralt og nært bundet sammen. Jo højere et afkast en afdeling har præsteret, jo højere har risikoen i afdelingen nemlig været. Med risiko menes, at afdelingens værdi i fremtiden kan falde kraftigt og således ikke leverer de afkast, der var håbet, da investeringen blev foretaget.

Beregningerne i ratingen foretages på baggrund af de seneste tre års udvikling i afdelingernes indre værdi. Det er altså klart, at Morningstar Rating™ alene er historisk og således ikke siger noget om fremtiden. Men beregningerne foretages igen og igen – hver måned - så ratingen er altid up-to-date. Derfor er et skift i afdelingens præstationer - fra gode til dårlige eller omvendt - hurtigt med i Morningstar Rating™.

Kravet om de tre år er indført, da en længere historik øger sandsynligheden for, at risikoen i afdelingen udtrykkes på et sikkert grundlag.

At Morningstar Rating™ ikke beregnes på en længere historik end det – eksempelvis fem eller syv år – skyldes, at det vil inkludere afkast- og risikoforhold fra gammel tid, som måske er opnået under helt andre forudsætninger (anden ledelse, andre økonomiske paradigmer, anden strategi…) end de nuværende. Samtidig er sammenligningsgrundlaget over tre år større, da flere afdelinger har denne minimumsalder, og med et større rating-grundlag bliver resultatet mere validt og retvisende.

Desuden vil den almindelige forbruger, den private investor, næppe heller være tjent med at skulle vente hele fem eller syv år på, at nye afdelinger bedømmes i Morningstar Rating™.


Europæisk

Morningstar Rating foregår som nævnt i mere end 80 kategorier. Disse kategorier er europæiske, og ”Europa” er endnu et nøgleord i forhold til Morningstar Rating™. Morningstars bedømmelse af afdelingerne er nemlig foretaget på tværs af Europa – altså i konkurrence med alle afdelingerne i Europa.

Derfor kan man med Morningstar Rating™ ikke blot se, om en afdeling er blandt de bedste i Danmark, men også hvordan den klarer sig i forhold til tilsvarende afdelinger i Europa i sin kategori. Er en afdeling derfor god i europæisk sammenhæng, kan man være sikker på, at den rent faktisk har klaret sig godt og ikke blot er hjulpet af, at den måske er den eneste afdeling af sin slags i Danmark.

Mere end 32.000 afdelinger er med i Morningstars europæiske univers, og de er alle kategoriserede efter den strenge disciplin, som Morningstar benytter i analysen af afdelingernes reelle indhold.


Fordelingen af stjernerne

Morningstar Rating™ giver alle afdelingerne stjerner. Karakteren kan gå fra en til fem af slagsen, hvor de ti pct. bedste afdelinger i en Morningstar Kategori™ får fem stjerner, mens de næste 22,5 pct. får fire stjerner, de næste 35 pct. får tre stjerner, herefter to stjerner til de næste 22,5 pct., og de ti pct. dårligste afdelinger tildeles blot en stjerne.


Top 10 pct. i Morningstar Kategorien™
Næste 22,5 pct. i Morningstar Kategorien™
Middel 35 pct. i Morningstar Kategorien™
Næste 22,5 pct. i Morningstar Kategorien™
Bund 10 pct. i Morningstar Kategorien™


Et af flere værktøjer

Udgangspunktet for investeringsprocessen er dog ikke stjernerne i Morningstar Rating. Stjernerne er blot et værktøj eller et forhold, man undervejs – typisk til sidst – i processen benytter.

Ideelt set bør investor starte sine investeringsovervejelser med at vurdere sine investeringsmål, sine midler, den risiko han eller hun tør tage, og den tidshorisont, som investeringerne løber over.

På et tidspunkt når man til at have fastlagt fordelingen af investeringer i overordnede områder – eksempelvis korte danske obligationer, amerikanske aktier, medicinalaktier og globale aktier. Herefter skal udvælgelsen af den enkelte, specifikke placering i afdelingerne foretages. Her og ikke før, bør Morningstar Rating™ anvendes.

Den private investor bør anvende Morningstar Rating™ til en grovsortering af de afdelinger - i et udvalgt investeringsunivers eller Morningstar Kategori™ - som den private investor overvejer at investere i. Herefter skal den private investor blandt de udvalgte afdelinger finde frem til den eller de af afdelingerne, som bedst passer ind i den enkeltes risikoprofil og afkastningsforventninger. Altså bør man undersøge om den enkelte afdeling passer ind i den samlede portefølje af afdelinger og andre investeringer.


Mange parametre

Investorer kan udvælge de enkelte afdelinger på baggrund af mange forskellige parametre. Nogle kigger på afkast, andre på risiko, endnu andre på omkostninger eller på afdelingernes porteføljer. Nogle foretrækker trygheden ved at købe en særlig forenings afdelinger, mens andre er ligeglade og hellere vil se individuelle resultater.

Alle de relevante oplysninger stiller Morningstar til rådighed for hver afdeling i Quicktake™ Rapporten (eksempel), hvor man også finder oplysningen om den enkelte afdelings vurdering i Morningstar Rating™. Alle momenterne er værd at overveje, og Morningstar anbefaler, at Morningstar Rating™ indgår som en del af overvejelsen. Den har nemlig den fordel, at den er enkelt at forstå, og at den holder de to vigtigste forhold – afkastet og risikoen – op mod hinanden.

Husk på, at Morningstar Rating™ eller Morningstars andre produkter ikke er anbefalinger eller rådgivning til den private investor. Dertil mangler Morningstar nemlig oplysningerne om den enkelte investors særlige forhold omkring afkastmål, tidshorisont og risikotolerance. Den konkrete investeringsbeslutning må den private investor selv tage – eller foretage i samarbejde med en professionel rådgiver.

Morningstar er altså alene oplysning, information og analyse – med den fordel, at det er objektivt, uafhængigt og foretaget på ensartede parametre – lige for alle afdelinger og foreninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser