Frygter skandaler i Europa

En stor del af de europæiske foreninger frygter skandaler i Europa, som man har set det i USA. De er dog alligevel positive i forhold til aktierne

Sten Blindkilde 05/07/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Spørgsmålet har flere gange været vendt i Europa. Vivendi gav måske det første tegn på, at svaret er, ja, corporate governance er en risiko også i Europa.

Ikke færre end 37 pct. – altså mere end en tredjedel af de adspurgte investeringsforeninger (eller deres investeringsrådgivere) – mener da også, at også de europæiske selskaber gemmer på skandaler eller problemer med corporate governance, som man har set det i USA. Og Vivendi i Frankrig er derfor måske blot det første eksempel!

På den anden side er 63 pct. derimod af den overbevisning, at tilsvarende problemer ikke vil opstå i Europa. De europæiske aktier er da også i forvejen hårdt ramt af skandalerne i USA, der har skadet investor-tilliden på alle markeder.

I USA er skandalerne siden efteråret, da investorerne stadig troede, at Enron var en enlig svale, trillet ud af ærmet. Senest er manden som skal rydde op – ved at indføre en strammere lovgivning – præsident Bush blevet fedtet ind i en gammel sag om aktiesalg. Præsidenten solgte i starten af 90’erne en større portion aktier i et energiselskab, hvor han sad i bestyrelsen. Otte dage senere var aktien faldet med 40 pct.


Tror på fremgang

Alligevel er optimismen bevaret, ifølge Morningstars European Fund Trends. 98 pct. mener, at aktierne (målt på MSCI Verden i euro) vil stige det kommende år. Faktisk er optimismen stigende. Kurstrykkene har tilsyneladende ikke ændret på valuation-modellerne, så de billigere aktier har betydet større stigningsforventninger. En ud af otte (14 pct.) venter en aktiefremgang på over 15 pct., mens to ud af fem (41 pct.) ser en fremgang i niveauet 10 til 15 pct.

Denne positive stemning blandt de europæiske aktører står i kontrast til den mere afdæmpede holdning i USA, som den kom frem på Morningstars årlige investeringskonference i Chicago. Har var flertallets forventning – i snit – en fremgang på 5 pct. på amerikanske aktier om året over de næste fem år. Dette skal sammenlignes med et historisk årligt afkast på 10 pct.

Den positive europæiske stemning står også i kontrast i forhold til holdningen for en måned siden, da kun 3 pct. ventede en aktiefremgang over 15 pct., og da blot en tredjedel ventede afkast i niveauet mellem 10 og 15 pct.


TMT-forventninger daler

Den hårde medfart til TMT-sektoren har også sat sektoren på salgslisten hos de professionelle, hvoriblandt knap halvdelen ser TMT som den værste sektor på 12 måneders sigt. Det skal dog bemærkes at hver femte stadig ser sektoren som den mest givtige i samme periode.

Finanssektoren spås derimod at blive den bedste af 41 pct. Asien er fortsat det mest foretrukne marked, dernæst kommer Europa med 25 pct., mens Latinamerika og dernæst USA får flest tommelfingre nedad som det værste marked med henholdsvis 44 og 22 pct.


Stilforvirring?

Set på de forskellige investeringsstile er der ikke megen inspiration at hente. Vandene er delte med hensyn til holdningen over for selskabsstørrelse. Store, små eller neutral kan foreningerne svare, og det bliver til en tredjedel på hvert svar, hvilket især er en tilbagegang for Small Cap-aktierne, der førhen havde gunsten hos 40 pct.

Omkring halvdelen er neutrale i forhold til vækstselskaber eller værdiselskaber, mens 29 pct. stemmer på vækstaktierne som de bedste og 22 pct. på værdiaktierne.

Til gengæld er der meget lidt tvivl om valutaudviklingen. 80 pct. vil helst investere i euroen, mens blot 11 pct. foretrækker den svækkede dollar, der i dag er nær paritet - 1 til 1 – med euroen. Samtidig mener 69 pct., at dollaren vil få den ringeste kursudvikling de næste 12 måneder blandt de førende valutaer: Euroen, dollaren, yennen og pundet.

Morningstars European Fund Trends er en rundspørge til de største investeringsforeninger eller ’fund companies’ i hvert af de vesteuropæiske lande. I juni deltog 58 foreninger, som i snit forvalter godt 360 mia. kr. og udbyder 98 afdelinger til private investorer. 360 mia. kr. svarer til pænt til den samlede investering via alle de offentlige danske foreninger…

Læs hele Morningstars European Fund Trends.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser