WorldCom ryster aktier

WorldComs regnskabsskandale rystede onsdag markederne

Sten Blindkilde 26/06/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De globale aktiemarkeder snublede onsdag morgen, da investorerne løb og kastede sig i dækning efter, at WorldCom, en af de største telekom-operatører i USA, bekræftede en gigantisk revisionsskandale.

KFX-indekset tabte 1,6 pct., FTSE 100 faldt 2,3 pct. (kl. 17.15 dansk tid) og Nikkei i Japan lukkede 4 pct. nede i 10.074,56. Amerikanske markeder lå hele dagen underdrejet – målt på handelen med futures – og åbnede også nede med cirka 1,5 pct. på alle tre toneangivende indeks – Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq.

En intern efterforskning hos WorldCom afslørede, at transaktioner – formentlig ulovlige - for mere end 3,8 mia. dollar er blevet posteret i 2001 og første kvartal af 2002. Det svarer til mere end 37 mia. kr. De omtalte transaktioner gjorde det muligt for WorldCom ikke at offentliggøre negative nettoresultater i hverken 2001 og første kvartal 2002.

Selskabet fyrede i samme åndedrag sin økonomidirektør, chief financial officer, Scott Sullivan og accepterede en opsigelse fra David Mayer, en af WorldComs vicedirektører og regnskabs-controllere. Oven i dette annoncerede selskabet fyringer af 17.000 medarbejdere – fra på fredag!

WorldComs aktie, der for nyligt dalede under 1 dollar i kursværdi og dermed risikerer afnotering fra Nasdaq, blev i formarkedet handlet 88 pct. lavere end de 83 cent, som aktien lukkede i tirsdag. Derefter blev handelen med aktien suspenderet – før markedet åbnede.

De danske investeringsforeninger har minimale beløb i WorldCom-aktien (kun 13 afdelinger har investeret i den for knap 6 mio. kr), men private danskere er alligevel ramt via de generelle fald, som skandalen har medført.

WorldCom, der var en af telekom-stjernerne i 90’ernes boble økonomi, skabte også overskrifter, da selskabets tidligere chef og grundlægger, Bernie Ebbers, trådte tilbage. Hans selskab var løbet ind i finansielle problemer, og det kom frem, at han havde modtaget private lån fra WorldCom på 365,5 mio. dollar. En sag, som det amerikanske finanstilsyn, SEC, nu undersøger.


Investor-muligheder?

Skandalen omkring WorldCom har øget den voksende frygt for styrken i amerikansk erhvervsliv. Siden Enrons kollaps i efteråret 2001 har markedet i stigende grad været nervøs for at finde overdrevne indtjeningsopgørelser i de amerikanske selskabers regnskaber.

Ikke alle investorer har dog forladt aktiemarkedet på en dag, da alt peger ned.

- Usikkerheden vil være stor i et stykke tid. Ikke desto mindre køber vi i England og Europa i dag, da prissætningerne her har nået et attraktivt niveau, men ikke i USA, siger Colin Robertson chef for global aktiestrategi hos Threadneedle – en af de største investeringsforeninger i England.

Også Rupert Carnegie, chef for global research og strategi, hos Henderson Global Investors ser muligheder i det nuværende marked:

- Historisk set har markedet ramt bunden i forbindelse med dårlige nyheder og selskabs-fiaskoer. Vi kan vel være meget tæt på bunden med et endeligt udrensende udsalg.

Indflydelsen fra endnu en revisionsskandale vil formentlig blive mere psykologisk end så meget andet. Investorerne kan vise sig tilbageholdende over for aktiemarkederne, fordi bekymring for endnu en potentiel skandale lurer.


Revisionen igen i søgelyset

Perhad Merwanji, chefporteføljemanager på nordamerikanske aktier hos Royal London Asset Management, er skeptisk over for revisionen.

- I realiteten stiller denne sag spørgsmålstegn ved revisionsselskabets due dilligence, og spørgsmålet er, om problemet er systemisk for et selskab eller for hele branchen, siger han til Morningstar i England.

Og den skepticisme er forståelig, for som Colin Robertson spøgende bemærker:

- Snarere end at bekymre sig om, hvordan vækstraten bliver i år, vil investorer forsøge at forudsige sidste års indtjening ved at spørge til, om sidste års rapporterede vækstrater passer?

Den omvendte verden!

Læs mere om WorldCom-sagen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser