Femte uge i minus

Starten af ugen lovede godt for de amerikanske aktier, men stemningen holdt ikke

Sten Blindkilde 23/06/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De amerikanske aktier faldt for femte uge i træk og er nu på sit laveste i otte måneder. Samtidig er halvdelen af året gået og med skarpe fald i alle tre toneangivende amerikanske indeks ligner det for første gang siden 1941 en situation med tre negative år i træk.

Ugen startede ellers med fremgang mandag. En hel dag uden dårlige nyheder og dommen over revisionsgiganten Arthur Andersen fik skylden for en gryende optur, men stemningen vendte hurtigt igen tirsdag. Trods positive økonomiske data er der nemlig fortsat ingen mangel på negative nyheder:

Nedjusteringer fra vigtige selskaber som Advanced Micro Devices og Apple, nedjusteringer fra analytikere på giganten IBM og andre teknologi-selskaber, samt en artikel i Wall Street Journal om, at medicinal-kæmpen Merck puster sine regnskaber op ved at benytte andre regnskabsmetoder end sine konkurrenter. Det satte endnu en gang fokus på de amerikanske selskabers blakkede ry inden for ”corporate governance”.

Alt i alt nok til at trække markedet i USA ned.

Dow Jones faldt 2,3 pct. Nasdaq tabte 4,2 pct. og S&P 500 smed 1,8 pct. I alt har de tre indeks tabt henholdsvis 7,7 pct., 26 pct. og 13,8 pct. siden årets start, så der skal en del fremgang til i de resterende seks måneder for at undgå endnu et år i minus.

Den negative stemning i USA forplanter sig til resten af verdens aktiemarkeder og i Danmark sluttede KFX-indekset atter en gang nede i niveauet 237,07 – et fald på cirka ni point for ugen, og dermed er indekset på sit laveste siden den 11. september. Før det skal man helt tilbage til 1999 for at finde et indeksniveau så lavt.


Dårligt nyt på række

Det er ingen hemmelighed, at der er mange forhold, som tynger de amerikanske aktier. Tillidskrisen på grund af selskabernes dårlige corporate governance, terrorfrygt, politiske kriser i Mellemøsten og i Kashmir mellem Indien og Pakistan, en svækket dollar og udsigt til den sæson-vanlige sommersløvhed på markederne og i økonomien.

Oven i det skal lægges, at indikationerne for den amerikanske økonomi ikke er entydig positive. Forbrugertilliden faldt i april og ventes også at være faldet i maj, og trods fremgang i produktions- og service-sektoren skabes der ingen arbejdspladser. Frygten for en ’jobless recovery’ tager til, da selskaberne ikke genskaber job til at opveje de mere end en million arbejdspladser, som sidste år blev skåret væk.

Dertil skal lægges det faktum, at amerikanske aktier i et historisk perspektiv stadig er meget dyrt prissatte.


Indtjeningen er lyspunktet

Lidt godt nyt er der dog at hente. De amerikanske selskaber spås og spår selv at have ramt bunden i forhold til indtjeningsvæksten, der har været negativ de seneste kvartaler. Nu spås der atter fremgang.

Således viser opgørelser fra Thompson First Call i USA, at selskaberne i S&P 500 ventes at få en indtjeningsfremgang på 6,9 pct. i indeværende kvartal og at fremgangen bliver mærkbart større i de næste to kvartaler til 26,5 pct. og 39,2 pct. For hele året vil der blive tale om – hvis det holder stik – en stigning i indtjeningsvæksten 14,6 pct. og næste år vil den blive på 20,3 pct.

Det skal dog holdes in mente, at disse indtjeningsforventninger sker på en ’billig’ baggrund af indtjening i selskaberne, der er faldet og faldet de senere år – relativt set er de derfor ikke så imponerende, som man umiddelbart skulle tro.

Alt i alt er der ikke de store forventninger på Wall Street om et kortsigtet rally, mens nervøse og deprimerede investorer sandsynligvis tværtimod kan trække markedet yderligere ned i mismod. Først på længere sigt – for længere investeringshorisonter – synes der at være ide i aktieinvestering i USA.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser