Risikoen flytter fra Argentina til Brasilien

Fernando Luque 06/06/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Brasilien, som står foran et valg til oktober, er nu den største bekymring for analytikere og investorer i Latinamerika.


Stemningen og markedet

Maj har været en ganske ringe måned for de latinamerikanske markeder. MSCI Latinamerika faldt en anelse mere end 8 pct. (målt i dollar). Ikke overraskende var Argentina, der stadig desperat venter på økonomisk støtte fra IMF, det værst performende marked med et fald på næsten 30 pct. (MSCI Argentina målt i dollar).

Argentina var dog ikke ene om at trække det overordnede marked ned. Eksempelvis Mexico og ellers ganske defensive Chile tabte også terræn. De faldt henholdsvis 8,5 og 6,2 pct. (målt i dollar).

Al fokus er dog efterhånden skiftet til Brasilien. Usikkerheden omkring det kommende præsidentvalg til oktober, hvor en stærkt venstreorienteret kandidat netop nu er blandt favoritterne, er en af hovedårsagerne til, at regionen viser en skidt udvikling for tiden i forhold til andre nye markeder som Østeuropa og Asien.

Senest har den store amerikanske investeringsbank J.P. Morgan advaret om, at udenlandske investeringer i landet kan lide et knæk i de kommende måneder, og IMF har også tilkendegivet, at landet endnu kan blive negativt ramt af krisen i Argentina.

Realen, Brasiliens valuta, har tabt 7 pct. i forhold til dollaren i denne måned, og risikoen (målt i forhold til amerikanske obligationer – US Treasury Bonds) har vist en dramatisk stigning og gjort det endnu vanskeligere i for Brasiliens centralbank at gennemføre rentesænkninger.


Prognose

Det fremtidige præsidentvalg i Brasilien vil uden tvivl veje tungt på det generelle latinamerikanske marked og landenes respektive valutaer. Selv om hvert af markederne i maj registrerede negative afkast, er det dog værd at huske på, at landene hver især frembyder sine egne kvaliteter, potentialer og risici.

Mexico er med sin binding til USA klart anderledes i forhold Brasilien, der igen med en mere stabil økonomi og politisk proces er ganske anderledes end Argentina.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser