Style Box™ på obligationer!

Morningstar har netop ændret design og funktionaliteter i vores Quicktake™ Rapporter - de individuelle fem siders analyser af hver enkelt afdeling - og tilføjet en række ekstra vigtige og relevante nøgletal

Sten Blindkilde 04/06/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Hos Morningstar arbejder vi hele tiden på at forbedre vore produkter og vor hjemmeside til gavn for den private investor. Det resulterer hele tiden i nye og forbedrede funktionaliteter. På den baggrund har Morningstar netop lanceret nye Quicktake™ Rapporter for hver af de individuelle afdelinger.

De nye Quicktake™ Rapporter indeholder en række nye nøgletal og en spændende nyudvikling eller videreudvikling af Morningstars kendte værktøj, Style Box™.

Vigtigst af alt har Morningstar nemlig udviklet en Style Box™ til afdelinger, som investerer i obligationer, også balancerede afdelinger.


Obligationsstil

Princippet er i bund og grund det samme som for Style Box™ til aktieafdelingerne, at hvert af ni felter nærmere beskriver den gennemsnitlige obligationsinvestering i afdelingerne og indikerer dermed risiko og afkastpotentialet af de forskellige afdelinger i forhold til deres obligationsstil. På den måde får Morningstars brugere altså et hurtigt og præcist overblik over den enkelte afdelings obligationsportefølje.

Ligesom med aktieafdelingernes Style Box™ findes den mindste risiko-profil i øverste, venstre hjørne, mens de mest risikofyldte obligationsporteføljer får den firkantede, sorte markering i nederste, højre hjørne. Husk på, at igen er tankegangen den samme. Jo større risiko, jo større er potentialet for afkast. Det er altid en vigtig overvejelse for den private investor at finde frem til, hvilket afkast man ønsker, og hvilken risiko, man tør tage.

Den første obligationsstil er allerede analyseret på Morningstar i Danmark. Det er Skagen Avkastning. Som det fremgår af Style Box™ for denne afdeling, er obligationerne i dens portefølje af høj kreditvurdering – gennemsnittet er den højeste vurdering – og varigheden er mellemlang. Alt i alt en rimelig risikofri obligationsinvestering – med det forbehold at en kortere varighed havde været mindre risikabel, men at afkastet selvfølgelig ville kunne lide under dette.

Skagen Avkastning udbydes af den norske forening, Stavanger Fondsforvaltning, som netop har fået godkendelse af Finanstilsynet til markedsføring af tre afdelinger i Danmark.


Indholdet og parametrene er nye

Rammen for den nye Style Box™ er altså den samme som for aktieafdelingernes, men indholdet er selvfølgelig ikke det samme, når man skal lave en Style Box™ på obligationsinvesteringerne. Mens aktiestilen beregnes på baggrund på selskabernes type (relevante nøgletal) og størrelse, så er det selvfølgelig andre forhold, som indgår i analysen af obligationsstilen.

For obligationer gælder, at to forhold er særligt vigtige. Det første er kreditkvaliteten af en obligation. Altså vurderingen af risikoen for, at renter eller afdrag på obligationen ikke betales af udstederen, og at investorerne således taber penge.


Kreditkvalitet – i Style Box™

Morningstar har på baggrund af de internationale ratingbureauers metodik inddelt obligationerne i ”Høj”, ”Mellem” og ”Lav” kreditkvalitet. Jo højere kreditkvaliteten er, jo større er sandsynligheden for, at renter og afdrag betales til tiden, og risikoen for at tabe penge på investeringerne i den enkelte afdeling er mindre.

Hver obligationsplacering tildeles en kreditkvalitetsfaktor efter nedenstående fordeling, og efterfølgende beregnes et vægtet gennemsnit af afdelingens overordnede kreditkvalitet ved en vejning af hver enkelt obligationsplacerings andel i obligationsporteføljen.

Herefter placeres afdelingens gennemsnitlige kreditkvalitet i Style Box™ - ud af den lodrette akse – som ”Høj” i intervallet 0 til og med 3,5, ”Mellem” i intervallet 3,5 til og med 5,5 og ”Lav”, hvis den gennemsnitlige kreditkvalitetsfaktor er over 5,5 år.

Tildeling af kreditkvalitetsfaktor
Kreditvurdering - Standard & Poor's Kreditvurdering - Moody's kreditkvalitetsfaktor
AAA Aaa 2
AA Aa 3
A A 4
BBB Baa 5
BB Baa 6
B - og lavere B - og lavere 7
Kreditkvaliteten i Style Box™
Vejede kreditkvalitetsfaktor Porteføljens kreditvurdering
0 < kreditkvalitet <= 3,5 Høj
3,5 < kreditkvalitet <= 5,5 Mellem
5,5 < kreditkvalitet Lav



Varighed/rentefølsomhed – i Style Box™

Det andet moment, som indgår i bedømmelsen af obligationsstilen og dermed konstruktionen af Style Box™ for den enkelte afdeling, er varigheden på obligationerne. Varigheden siger noget om en obligations rentefølsomhed. Jo længere varigheden er på en obligation, jo følsommere er kursudviklingen på obligationen på baggrund af renteændringer.

Det skyldes, at man ser på pengestrømmen fra obligationen (den gennemsnitlige vægt i pengestrømmen – rentebetalinger og afdrag). Ligger pengestrømmen langt ude i fremtiden er dens værdi mere følsom over for renteændringer, når man tilbagediskonterer betalingerne til nutidsværdi… Det gør man for at finde ud af obligationens værdi i dag og dermed dens kurs. Rentefald og stigninger har derfor større effekt på obligationer med lang varighed end kort varighed, da pengestrømmen ligger længere ude i fremtiden.

Den modificerede varighed for hver afdelings portefølje indsamles fra foreningerne. Herefter placeres afdelingen på varighed i Style Box™ - ud af den vandrette akse – som ”Kort” i intervallet 0 til og med 3,5 år, ”Mellem” i intervallet 3,5 til og med 6,0 år og ”Lang”, hvis den modificerede varighed er over 6,0 år.

Vartighed/rentefølsomhed
Varighed Modificeret varighed
Kort modificeret varighed <= 3,5 år
Mellem 3,5 < modificeret varighed <= 6 år
Lang 6 år < modificeret varighed

Porteføljeanalysen af obligationsinvesteringerne er stadig ny, og Morningstar arbejder derfor hårdt på at indsamle de nødvendige data fra foreningerne. Derfor vil Style Box™ for obligationerne løbende blive udfyldt, som Morningstar modtager data. Hav tålmodighed, for det er et fremragende værktøj – ligesom den eksisterende Style Box™.


I forhold til kategorien!

Style Box™ til obligationer er ikke det eneste nye i Quicktake™ Rapporterne. En række nye og spændende nøgletal er blevet introduceret.

For det første har Morningstar valgt at beregne og vise kvartalsafkast for hver afdeling – ligesom vi hidtil har gjort det med de årlige kalender-afkast.

I den nye QuicktakeTM sammenlignes også for hver afdeling en stor mængde nøgletal med de tilsvarende gennemsnitlige tal for hele kategorien. På den måde kan man som bruger nu se og nemmere analysere sig frem til, hvordan den enkelte afdeling ligger i forhold til kategorien på sektorer, regioner, afkast og meget mere, og måske ad den vej fastslå, hvorfor en afdeling klarer sig godt eller skidt.

Med et enkelt blik er det altså muligt at vurdere den enkelte afdeling i forhold til dens investeringer. Det tager derfor ikke mere end få sekunder at finde ud af, om en global afdeling er overvægtet i teknologi i forhold til alle andre afdelinger i dens kategori, om den har færre investeringer i Japan, om selskaberne typisk har en højere kurs/indre værdi end i resten af kategoriens afdelinger, eller om den gennemsnitlige løbetid i en obligationsafdeling er længere eller kortere end i resten af kategoriens afdelinger.


Flere tiltag på vej

Laurbær er for kejsere og andre selvudråbte semi-guder. Ikke for Morningstar. Derfor fortsætter arbejdet med at optimere vore services og vort udbud til de private investorer. Og der er hele tiden nye, anvendelige funktioner på vej.

Især kan Morningstars brugere glæde sig til, at der inden længe kommer en ny og forbedret udgave af vort søgeværktøj, ’Søg & Vælg’, og et nyt, meget detaljeret analyse-værktøj på kategorierne.

Den nye version af ’Søg & Vælg’ får flere søgefunktioner, blandt andet på aktiv-type (aktieafdeling, obligationsafdeling og balanceret afdeling), i forhold til pensionsinvestering (PAL og ikke-PAL) og meget mere, mens kategori-værktøjet på baggrund af Morningstars unikke, fulde europæiske dækning vil kunne vise hidtil usete beregninger af kategoriernes performance og nøgletal. Husk her på, at Morningstar i Europa dækker mere end 32.000 investeringsafdelinger.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser