PAL-afdelinger undgår selskabsskat

Nyt ændringsforslag løfter ansvaret for andres handlinger fra PAL-afdelingerne og fjerner dermed usikkerheden vedrørende afdelingernes status som skattefrie

Sten Blindkilde 22/04/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) stiller i denne uge ændringsforslag, som skal løse problematikken omkring den uheldige brandskatning af PAL-afdelingerne. Essensen i forslaget fratager foreningerne for ansvar for andres handlinger, sådan som IFR og foreningerne havde håbet.

Snart kan PAL-medlemmerne igen ånde lettet op. Ikke at der har været tvivl om, at PAL-problematikken bliver løst, men freden i sindet kan sænke sig endeligt en af de kommende dage. Skatteministeriet barsler nemlig i denne uge med et ændringsforslag til pensionsafkastbeskatningsloven, som skulle løse problematikken.

Med det nye ændringsforslag løftes byrden fra foreningerne, der ellers efter de gamle regler, ville blive straffet for andres handlinger.


Ansvarlige for andres handlinger

Det hele drejer sig om PAL-afdelingerne, der efter reglerne er skattefrie afdelinger, og medlemmerne, der alene må investere for pensionsmidler og ikke frie midler, beskattes alene med enhedssatsen 15 pct. om året. Men med gennemførelse af en række lovændringer i december, opstod en situation, hvor PAL-afdelingerne risikerer at skulle svare selskabsskat (30 pct.), inden medlemmerne beskattes med de 15 pct. Dette ville ske, i tilfælde af, at en investor med frie midler, og ikke med pensionsmidler, anskaffer sig beviser i en PAL-afdeling.

Da dette forhold kom frem i lyset, fremsatte skatteministeren et ændringsforslag, som gav foreningerne mulighed for dispensation, såfremt de havde gjort deres bedste for at forhindre en situation, hvor frie midler blev placeret i en PAL-afdeling. Dette forslag blev dog afvist fra branchens side, da det stadig påførte foreningerne ansvar for andres handlinger.


Krav til bankerne

Det nye forslag opstiller en række krav både til foreningerne og til finanssektoren for at sikre, at frie midler ikke placeres i PAL-afdelingerne, og observeres kravene til foreningerne, vil de ikke blive selskabsskattepligtige, oplyser Søren Schou, chefkonsulent i Skatteministeriet til Morningstar.

- Kravene til foreningerne bliver, at vedtægterne er i orden, så det fremgår, at kun pensionsinvestorer må eje beviser i dem, og det skal fremgå, at det er en PAL-afdeling. Samtidig får foreningerne pligt til at rense for forkerte medlemmer, hvis de bliver opmærksomme på deres eksistens.

Opmærksomheden skal komme fra Told & Skat, der vil videregive dele af sine kontroloplysninger til foreningerne. Told & Skat får ikke indberetning vedrørende pensionsdepoter, men gør det omkring frie depoter, og herfra kan der således undersøges, om PAL-beviserne er havnet et forkert sted.

Foreningerne skal derefter forestå, at ikke pensionsinvestorer indfrier deres beviser.

- Det er kun, hvis investeringsforeningerne ikke observerer denne pligt, at de mister deres skattefrihed, siger Søren Schou.


Tilbagevirkende kraft

For at få loven til at virke effektivt, har Skatteministeriet fået løfte fra Finansrådet om, at det og dets medlemmer – bankerne – vil stramme op på forretningsgangene for at undgå, at frie midler benyttes til køb af PAL-beviser. Ifølge Søren Schou vil det bland andet betyde, at der ikke vil ske nethandel med beviserne, med mindre der er sikret mod, at situationen opstår.

Ændringsforslaget indeholder regler, som giver amnesti til PAL-afdelingerne, såfremt situationen allerede er opstået, og derved skulle pensionsinvestorerne være sikret – også med tilbagevirkende kraft.

Betænkning vedrørende forslaget skrives til Folketingets skatteudvalg i denne uge, og forslaget ventes vedtaget allerede i næste uge. Reglernes nærmere udformning sker via en bemyndigelse til skatteministeren.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser