Alm. Brand lancerer to nye PAL-afdelinger

Alm. Brand Invest kom ud af 2001 med underskud. Til gengæld var der stor fremgang i medlemstallet og i formuen. Foreningen vil i april lancere to PAL-afdelinger

Sten Blindkilde 08/03/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Alm. Brand Invest vil lancere to nye PAL-afdelinger oven i den planlagte spaltning af Afdeling 7 – Globale Aktier og Afdeling 9 – IT Aktier, der begge bliver til både almindelige og til PAL-afdelinger.

De to nye afdelinger, Afdeling 11 – Obligationer Pension (PAL) og Afdeling 12 – Mix Pension (PAL) – og bliver udelukkende til investorer, der køber andele for pensionsmidler.

Afdelingerne ventes etableret i april.


Surt aktieår

Alm. Brand kom gennem året 2001 med negative afkast på alle aktieafdelingerne i det urolige aktieår – ligesom de fleste andre foreninger i Danmark. Værst ramt blev afdelingen IT Aktier med et negativt afkast på 35 pct. og MiljøTeknologi med et minus på 32,6 pct.

Til gengæld var der plus til obligationsafdelingerne. Bedst var Afdeling 4 – Pantebreve med et plus på 5,34 pct. Samme afdeling er da også belønnet med en femstjernet rating i Morningstar Rating™.

I alt blev det til et samlet underskud på 163 mio. kr. for hele foreningen.


Cirkulerende formue steg 49 pct

Nye medlemmer strømmede til i 2001 til Alm. Brand Invest. Den cirkulerende formue voksede således med 360 mio. kr. eller 49 pct. Foreningen bemærker selv, at dette var langt over gennemsnittet for de danske foreninger, som var på 24 pct.

Alt i alt var den samlede formue i foreningens 10 afdelinger ved årsskiftet på 1059 mio. kr. Formuen steg ikke så meget som nettoemissionen netop på grund af de negative afkast i aktieafdelingerne.


Venter positive aktiemarkeder

Alm. Brand Invest venter en afdæmpet start på aktiemarkederne i årets første måneder på grund af usikkerheden omkring den globale økonomi, men foreningen venter dog alligevel en stigende vækst i den globale økonomi i løbet af året, som igen vil gavne de børsnoterede virksomheder.

- Forventningen til en stigende økonomisk vækst og det nuværende lave renteniveau betyder, at forholdet mellem risiko og forventningerne til afkast er relativt attraktivt i øjeblikket. Alm. Brand Invest venter derfor en positiv udvikling på de globale aktiemarkeder i 2002, hedder det i regnskabet.

For de korte renter spekulerer foreningen i en mulig rentesænkning fra ECB’s side på grund af lave inflationstal for eurozonen, og fordi den tyske økonomi kunne have gavn af det. I USA skal man derimod ikke regne med yderligere sænkninger, da der er udsigt til en vending i økonomien.

De lange renter spås en flad – måske let stigende - udvikling i 2002, og derfor spås om et fornuftigt obligationsafkast igen i 2002.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser