Minister: Dispensation for PAL-brandskat

Skatteministeren fremsatte torsdag et forslag, som skal give foreningerne mulighed for dispensation i den uheldige sag om brandskatning af PAL-afdelinger

Sten Blindkilde 07/02/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De investeringsforeninger, som får deres PAL-afdelinger i det skattemæssige fedtefad, fordi deres beviser ved en hændelig fejl sælges til investorer med frie midler, vil for fremtiden kunne søge dispensation fra den brandskatning, som ellers ved en restriktiv fortolkning af reglerne i dag vil ramme afdelingerne.

Det bliver resultatet, hvis Folketinget vedtager det ændringsforslag til selskabsskatteloven, som skatteminister Svend Erik Hovmand (V) torsdag fremsatte.

PAL-afdelingerne blev indført ved lov i slutningen af 2000. De er særligt møntet på pensionsinvestorer, og som lovgivningen i dag er skruet sammen, er afdelingerne skattefrie, mens bevisejerne hvert år beskattes med enhedssatsen på 15 pct., som gælder for beskatning af pensioner.


Brandskatning ved fejl

Men den nuværende formulering af loven betyder i uheldigste fald, at afdelingernes beviser ved fejl, ved sjusk eller for direkte at genere foreningerne fra andre aktørers side kan ende i hænderne på investorer, der investerer for frie midler. Det betyder, som reglerne i dag kan udlægges, at PAL-afdelingerne beskattes med den almindelige selskabsskat på 30 pct. før beviserne beskattes med de 15 pct.

I bund og grund betyder det, at en fejl hos et enkelt pengeinstitut i værste fald rammer alle medlemmer af den pågældende afdeling, så det enkelte medlem udsættes for en effektiv beskatning på 40,5 pct. En barsk konsekvens.

Den situation ændres nu med torsdagens forslag. Forslaget indeholder dog ikke den generelle dispensation, som foreningerne havde ønsket, men giver skatteministeren ret til at give dispensation, når situationen opstår.

- Dispensationens krav er, at foreningerne sikrer systemer og forretningsgange således, at situationen, hvor beviserne ender i frie depoter, ikke opstår. Med dispensationsreglen er der givet mulighed for at undgå urimelighed, så det ikke i alle tilfælde er foreningerne, som skal bære risikoen for fejl, siger chefkonsulent i skatteministeriet Søren Schou til Morningstar.

Skatteministerens ændringsforslag til lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber
§ 1 indsættes som stk. 7:
Stk. 7. Når særlige omstændigheder taler derfor, kan skatteministeren tillade, at en akkumulerende investeringsforening beskattes efter stk. 1, nr. 6, uanset at investeringsbeviser i foreningen er solgt til andre end den i stk.1, nr. 5 a, 3. pkt., nævnte medlemskreds

I første omgang er det skatteministeren, som skal tage stilling til dispensationen, der kommer til at virke med tilbagevirkende kraft fra starten af 2001, men den kompetence ventes at blive uddelegeret til Told & Skat.

Hos BankInvest hilses skatteministerens forslag velkommen af direktør Finn Moefelt.

- Helt overordnet må vi betragte regeringens reaktion med tilfredshed. Det er jo udtryk for, at de vanvittige konsekvenser, som kan opstå, ikke er tilsigtede. Men vi regner da med at få lejlighed til at drøfte de tekniske forhold nærmere. I praksis ville vi nemlig foretrække reglen vendt om, så det var myndighederne, der kunde tage initiativer, såfremt man konstaterede misbrug, frem for den foreslåede dispensationsløsning. Det er dog mere den praktiske løsning vi vil diskutere, lyder det fra direktøren.


Hvordan skal fejl undgås?

I skatteministeriet er der dog ikke noget konkret bud på, hvordan foreningerne skal sikre sig mod fejl hos distributørerne, eller at private investorer foretager handler uden om finansverdenens kontrollerende systemer. Bemærkningerne til lovforslaget indeholder i al fald ikke nogen omtale af problematikken.

Men det er ikke et problem man frygter hos BankInvest.

Finn Moefelt peger på, at hverken kunder eller de finansielle aktører har noget incitament til at handle mod reglernes hensigt.

- Det er derfor også vores forventning, at de professionelle har så meget interesse i at undgå fejlen, at de systemmæssigt (IT-systemerne, red) og uddannelsesmæssigt gør deres for at undgå problemet. Men BankInvest vil da også i høj grad informere og uddanne om situationen hos vore samarbejdspartnere.


Erstatningsansvar

Som bankernes systemer er indrettet i dag, med investeringsrådgivernes uddannelsesniveau, og med den meget bevågenhed, der er på situationen, venter Moefelt ikke, at problemet vil opstå.

Men sker fejlen er spørgsmålet så, om foreningerne vil gøre et ansvar gældende over for de pågældende pengeinstitutter.

- Jeg skal understrege, at lovforslaget løser problemet, såfremt der er tale om en fejl. Den bevidste handling er nærmest utænkelig, men hvis der sigtes mod en form for angreb mod foreningen, er det klart, at vi så må overveje de juridiske muligheder. Det ville helt sikkert også omfatte, at vi vil søge myndighedernes dispensation. Men husk, at pengeinstitutterne har samme interesse som os i at give den enkelte investor det rigtige produkt, siger Finn Moefelt.

Han peger ligeledes på den endnu hårdere beskatning, som vil ramme investorer af frie midler, som kommer i besiddelse af et PAL-bevis.


Omsætningsfremme af PAL-beviser

Med i ændringsforslaget er også et par momenter, som skal sikre en lettere og større omsætning af PAL-beviser. Da beviserne oprindeligt kun må indlægges på depoter af omfattet af pensionsafkastbeskatningsloven var det ikke muligt for fondsmæglere at have en handelsbeholdning liggende til salg. Den mulighed havde kun lagerbeskattede pengeinstitutter.

Derfor foreslås det, at fondsmæglerselskaber på samme måde som lagerbeskattede pengeinstitutter kan være medlemmer af PAL-afdelingerne og derved kan have en handelsbeholdning.

Også realisationsbeskattede pengeinstitutter får mulighed for isoleret lagerbeskatning af PAL-beviser, således at disse ligeledes er i stand til at have en handelspost af PAL-beviser.

- Også dette initiativ hilser vi velkommen. Det er en fordel for medlemmerne, at realisationsbeskattede pengeinstitutter og fondsmæglere kan have beviser, som kan recirkuleres, liggende. På den måde sikres en skarpere prisstillelse i markedet, slutter Finn Moefelt.



Skatte brevkasse
I samarbejde med Deloitte & Touche præsenterer Morningstar "skatte brevkassen". Deloitte & Touche vil fra tid til anden besvare læsernes spørgsmål om skat i forbindelse med investeringsforeninger. Ikke alle forespørgsler vil kunne besvares, men Deloitte & Touche og Morningstar vil udvælge de mest relevante spørgsmål.
Skriv til skat@morningstar.dk.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser