Olie, Nokia og verdensøkonomien

Sten Blindkilde 05/12/2001
Facebook Twitter LinkedIn


Stemning

Ikke overraskende er det de sædvanlige temaer, som præger stemningen i vore broderlande. I Norge er det olien, som pumpes, og som tales om. Olieprisen har gennem længere tid været dalende og nåede for kort tid siden sit laveste siden 1998.

Alligevel formåede aktierne, trods den pressede oliepris, at stige på den norske børs. Total-indekset lagde således 6 pct. til i november.

I Sverige er det atter Nokia og Ericsson, som dominerer billedet. Nokia har vist betydelig kursstyrke efter den 11. september med forventninger om pæne salgstal på mobiltelefoner. Det har blandt andet trukket OMX-indekset, det førende svenske indeks, op.


Markedet

I Norge er det olien det, drejer sig om. Men med udsigt til en snarlig nedskæring af produktionen af råolie, er der forhåbninger om en stigning. Spørgsmålet er, om effekten får tid at virke, inden en rentesænkning kan blive nødvendig. En rentesænkning vil typisk gavne aktierne, men det er spørgsmålet, om det er indregnet i aktiekurserne.

I Sverige fortsætter sagaen om Nokia og Ericsson. Ericsson steg en anelse på sit kvartalsregnskab, men faldt senere tilbage. Ellers er de svenske aktier mere cykliske end de danske, og derfor vil en opgang i den globale økonomi særligt gøre gavn i Sverige.


Prognose

Tungen på vægtskålen er den globale økonomi. De mange rentesænkninger ventes på et eller andet tidspunkt at få tag i selskaberne og økonomien. Når det sker bliver det atter lidt sjovere at være aktieinvestor i Norden – især i Sverige med de store cykliske selskaber.

Globalt er prissætning på aktier atter ved at nå et passende leje, selv om yderligere fald kan komme, indtil tydelige tegn på en økonomisk vending viser sig. Men når risikofrygten begynder at aftage blandt investorerne, vil de igen begynde at lede efter gode selskaber i vækst.

Her er de nordiske markeder interessante. De betragtes som pænt undervurderede i global sammengæng – dog ikke Danmark med de mange defensive aktier. Det vil selvfølgelig være de store selskaber med vækstfølsomme omsætninger, som først vil høste frugten, men lader den økonomiske optur vente på sig, så er det danske marked et godt bud på en sikrere havn.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser