De mest undervurderede aktier i Norden

Af de 44 nordiske aktier, som Morningstar dækker, anses 14 for at være undervurderede, og én aktie handles med en rabat på 48 %.

Johanna Englundh 20/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Af de mere end 1.790 aktier, som Morningstars analytikere dækker globalt, er 44 placeret i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aktier har fået en stjerneklassificering baseret på, om analytikeren mener, at aktien er over- eller undervurderet. De, der anses for at være undervurderede, får en Morningstar Rating mellem 4 og 5, mens overvurderede aktier får 1 stjerne.

Morningstars analytikere vurderer aktier ved hjælp af "Price/Fair Value"-metoden. En pris/fair value på 1 betyder, at virksomheden er så tæt på at være fair vurderet, som den kan være, mens alt omkring 2 betyder, at den er dobbelt så meget værd som fair value (og dermed er aktien overvurderet).

De fire mest undervurderede aktier i Norden

  1. Ericsson ERIC B
  2. Nokia NOKIA
  3. Elekta EKTA B
  4. Svenska Handelsbanken SHB A

 

Mere end en tredjedel af de nordiske virksomheder er undervurderede

Størstedelen af de nordiske aktier, der dækkes af en Morningstar-analytiker, har en P/FV under 1, bortset fra 13 aktier, der har en værdiansættelse på 1 eller lige over. Aktierne med den højeste værdiansættelse lige nu, og som derfor betragtes som overvurderede, er Novo Nordisk (1,65), Wartsila (1,45), Atlas Copco (1,38) og Alfa Laval (1,29).

Morningstars ratingsystem tager også højde for en usikkerhedsjustering. Den kaldes Fair Value Uncertainty rating, og den vurderer, hvor ustabil indtjeningen eller pengestrømmene sandsynligvis vil være i løbet af de næste fem til ti år. Det er som en "risikovurdering" for en aktie, og der er altid masser af risici, når man taler om aktier. Kun to af de nordiske aktier har vurderingen "Low", nemlig Handelsbanken og Kone, mens Swedbank er den eneste med vurderingen "Very High".

Hvis vi ser på de aktier, som Morningstars analytikere i øjeblikket anser for at være undervurderede, kvalificerer 14 virksomheder sig til listen:

 

 

Listen omfatter syv svenske virksomheder, seks danske virksomheder og en finsk virksomhed. Fire af disse virksomheder har fem stjerner og er dermed de mest undervurderede. Vi ser nærmere på de mest undervurderede virksomheder nedenfor:

Ericsson ERIC B

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

 

Nokia NOKIA

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

 

Nokia- og Ericsson-aktiernes underpræstation og undervurdering i de seneste år skyldes til dels et betydeligt fald i de globale operatørers investeringer i trådløst udstyr, siger Matthew Dolgin, aktieanalytiker hos Morningstar.

"En naturlig tilbagetrækning fra de høje niveauer af netværksinvesteringer for et par år siden og mere fokus på finansiel disciplin har resulteret i meget svage indtægter for disse virksomheder. Vi tror ikke, at operatørerne kan opretholde en sådan holdning på lang sigt, da den fortsatte hurtige vækst i forbrugernes brug af mobildata vil kræve, at operatørerne fortsætter med at investere i deres netværk," sagde analytikeren i en kommentar onsdag.

Hverken Nokia eller Ericsson er blevet belønnet med en Economic Moat, så konkurrencen kan blive et problem. Efterhånden som åbne radionetværk (O-RAN) bliver mere almindelige, mener analytikeren, at der er en risiko for, at disse virksomheders udstyr og teknologi bliver mere standardiseret.

"Vi så Nokia miste en AT&T-kontrakt sidste år, og det kan blive mere almindeligt i hele branchen. For Ericsson er vi ikke overbeviste om, at opkøbet af Vonage i 2021 vil vise sig at være frugtbart, hvilket får det til at fremstå som en uklog brug af kapital og en potentiel hindring for fremtidige resultater", siger Matthew Dolgin.

Nokia lukkede tirsdag til en kurs på EUR 3,46, mens Ericsson blev handlet til SEK 62,46 pr. aktie. Det betyder en potentiel stigning på 59 % for Nokia og 47 % for Ericsson i forhold til Dolgins fair value-estimat.

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Stråleterapivirksomheden Elekta rapporterede skuffende resultater i sin rapport for fjerde kvartal, der blev offentliggjort den 5. juni. Ifølge Elekta skyldtes underskuddet og de svage forventninger til første halvår udfordrende markedsforhold og svære sammenligninger, et argument, som Alex Morozov fandt anstrengt, da de fleste af disse forhold allerede eksisterede i det foregående kvartal.

"Underskuddet i forhold til vores prognose opvejes i høj grad af de pengestrømme, der er realiseret siden vores sidste modelopdatering. Vi ser aktien som undervurderet, men skuffelsen reducerer vores tillid", skrev Alex Morozov, Morningstars chef for aktieanalyse i Europa, efter rapporten.

Baseret på tirsdagens slutkurs på 64,95 SEK er der en upside på mere end 95 % i forhold til Morozovs fair value-estimat på 127 SEK.

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

 

Ifølge Niklas Kammer, analytiker hos Morningstar, skyldes Handelsbankens nuværende undervurdering til dels bankens betydelige eksponering mod det svenske ejendomsmarked, både bolig- og erhvervsejendomme.

"Det svenske ejendomsmarked anses for at være et af de mest oppustede i Europa. Vi har nu set Riksbankens første rentesænkning, som bør reducere presset på rentedækningen, men risikoen er stadig høj," siger han i en kommentar og tilføjer, at Handelsbankens driftsomkostninger er steget i forhold til sammenlignelige banker. I betragtning af at Handelsbankens nye administrerende direktør har sat driftseffektivitet som et af sine fokuspunkter, kom udviklingen også på et dårligt tidspunkt for banken, siger han.

Desuden kan Handelsbankens forretningsmodel adskille sig fra konkurrenternes, både positivt og negativt. Han mener, at markedet har svært ved at forstå de lave tab på udlån, som Handelsbanken har i forhold til sine konkurrenter, og forskellen i driftseffektivitet skaber også negativ opmærksomhed omkring banken.

"Alt dette tilsammen, og da de børsnoterede svenske banker har ret ens forretningsmix med begrænset eksponering mod trading og investment banking, formoder vi også, at mange investorer vil vælge at undervægte Handelsbanken og få eksponering mod den svenske banksektor via dens konkurrenter," bemærker han.

Analytikeren mener, at Handelsbanken kan tjene et afkast på den materielle egenkapital på omkring 11 % i gennemsnit. Kombineret med en af de sundeste balancer af alle europæiske banker og et stærkt udbytte mener Niklas Kammer, at Handelsbanken bør handle tættere på sine konkurrenter, hvis vi ser på sammenlignelige nøgletal som f.eks. pris i forhold til bogført værdi.

Sammenlignet med tirsdagens lukkekurs på 99,30 SEK er der en potentiel upside på 38 % i forhold til Niklas Kammers fair value-estimat på 137 SEK.

 

Forfatteren/forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik her.

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B65,55 SEK3,97Rating
Nokia Oyj4,28 EUR-0,06Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A112,00 SEK-0,80Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B88,24 SEK-0,56Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser