Hvad betyder Nvidias aktiesplit for investorerne?

Efter deres 10-til-1 opdeling vil aktierne fra halvledergiganten have en estimeret rimelig værdi på 105 dollars

Sarah Hansen 27/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia conference May 2024

Onsdag annoncerede halvledervirksomheden Nvidia (NVDA) en aktiesplit på 10 til 1 sammen med deres overraskende resultater for første kvartal. Splittet betyder, at investorer vil modtage ni ekstra aktier for hver, de allerede ejer.

"Splitet er rimeligt, da aktiekursen er steget betydeligt," udtaler Brian Colello, teknisk aktiestrateg hos Morningstar.

Nvidias aktier er steget med over 90% i år og over 200% inden for de seneste 12 måneder, da virksomheden er skudt i vejret på grund af den afgørende rolle, dens halvlederchips spiller i træning og udførelse af kunstig intelligens-modeller.

Den handles nu til over 1.000 dollars pr. aktie, mens den kostede 495 dollars i slutningen af 2023. I maj 2023 lå værdien omkring 305 dollars pr. aktie, lige før virksomheden præsenterede ekstraordinære resultater, der udløste en aktiefrenesi inden for kunstig intelligens.

Virksomhedens seneste aktiesplit var i juli 2021, hvor den udstedte tre nye aktier for hver eksisterende (et split på 4 til 1). 

Nvidias aktiesplits dato

Datoen for Nvidias aktiesplit ifølge virksomhedens pressemeddelelse er efter lukketid den 7. juni. Aktierne vil begynde at handles efter opdelingen fra den 10. juni.

Colello har hævet sin vurdering af Nvidias aktiers rimelige værdi fra $910 til $1.050 efter virksomhedens resultater for første kvartal, der registrerede en omsætning på 26 milliarder dollars, en stigning på 18% fra det foregående kvartal og en stigning på 262% fra samme kvartal sidste år.

Hvad betyder Nvidias aktiesplit?

Selvom splittet vil øge antallet af aktier i omløb, vil det ikke ændre virksomhedens samlede værdi eller påvirke Morningstars syn på dens aktier. "At splitte aktier bør i teorien ikke skabe økonomisk værdi, men det vil gøre virksomheden mere tilgængelig for små investorer," forklarer Colello. Selvom 500 dollars ikke er nok til at købe en enkelt aktie i Nvidia i dag, forklarer han, at det vil være nok til at købe flere efter splittet.

Efter splittet vil Nvidias estimerede rimelige værdi justeres til 105 dollars. Virksomhedens brede konkurrencemæssige fordel vurderes ikke at blive påvirket, ligesom dens 3-stjernede rating (hvilket betyder, at aktien anses for at være korrekt værdisat) og dens meget høje usikkerhedsrating.

AI-boomet

Virksomhedens gevinster i første kvartal viser, at den "fortsat er den klare vinder i kapløbet om at udvikle generativ kunstig intelligenskapacitet," skriver Colello. "Vi er opmuntret af ledelsens udtalelse om, at efterspørgslen efter deres kommende Blackwell-produkter forventes at overstige udbuddet i 2025, og vi ser heller ikke tegn på, at efterspørgslen efter AI aftager."

Colello forudser en kraftig vækst i indtægterne fra datacentre i de kommende kvartaler og forventer yderligere vækst fra en større installeret base af AI-udstyr. Han forventer indtægter på 29,7 milliarder dollars i det kommende kvartal, lidt over Nvidias skøn.

I det mindste for nu tror Colello ikke, at strømmen af virksomheder, der køber Nvidias chips, vil aftage. Nvidias produktion er stadig godt tilpasset kundernes krav, hævder han, selvom det er en risiko, der skal overvåges. "Med Nvidias astronomiske vækst fortsætter vi med at vurdere risikoen for, at virksomheder køber for mange AI-GPU'er for tidligt, hvilket ville medføre en boble og overflod af lager på et tidspunkt i fremtiden. I dag ser vi ingen tegn på det," skriver han.

Hvorfor deler virksomheder deres aktier?

Når en virksomhed deler sine aktier, deles hver aktie op i flere nye aktier. Selvom dette øger antallet af aktier i omløb, ændrer det ikke virksomhedens samlede værdi (dens markedsværdi).

Virksomheder har en tendens til at gøre dette, når prisen på deres aktier er steget markant til et beløb, der kunne gøre det svært for private investorer at købe dem. At have et større antal billigere aktier for at tiltrække flere købere kan hjælpe med at forbedre likviditeten, og de lavere priser kan også have den psykologiske virkning af at gøre aktierne mere attraktive for investorer, selvom virksomhedens underliggende værdi ikke har ændret sig.

Andre nylige aktiesplit

Nvidia er ikke det eneste store firma, der har delt deres aktier i de seneste år. Den store detailkæde Walmart (WMT) gennemførte en split på 3 til 1 i februar, mens Alphabet (GOOG), Tesla (TSLA) og Amazon (AMZN) også delte aktier i 2022.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser