On site: ESG-engagement i Tyrkiet og Saudi-Arabien

Dyk ned i Sustainalytics' spændende ESG-engagementstur til Tyrkiet og Saudi-Arabien! Få eksklusive indsigter og interviews om virksomhedernes håndtering af ESG-udfordringer og investeringsmuligheder i disse dynamiske markeder.

Melissa Chase 24/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 I dette interview talte Stewardship Associate Jennifer Jew med Morningstar Sustainalytics' Associate Director of ESG-risiko i de fremvoksende markeder i Eurasien, Matthew Gray. Han delte indsigter fra sin engagementstur til Tyrkiet og Saudi-Arabien tidligere på året gennem Sustainalytics' Material Risk Engagement. Samtalen gav indblik i, hvordan virksomheder adresserer miljømæssige og sociale spørgsmål i deres drift samt, hvordan de navigerer i det stadigt skiftende landskab inden for miljømæssige, sociale og styringsmæssige (ESG) samt klimarapportering. Matthew delte også sine tanker om den vigtige rolle, engagementsture spiller i investorernes forvaltningsaktiviteter.

Corporate Sustainability og investorinteresse i Emerging Markets

Jennifer Jew: Hej Matthew. Tak for at chatte med mig. For at begynde, kan du give læseren lidt baggrundsinformation. Hvorfor besluttede du dig for at besøge Tyrkiet og Saudi-Arabien på denne engagementstur? Hvorfor er vores kunder interesserede i virksomheder fra disse lande?

Matthew Gray: Området er fascinerende og yderst vigtigt, da det ligger mellem Øst og Vest. Begge lande er fulde af kultur, historie og geologiske vidundere. De er værd at holde øje med med hensyn til ESG-udvikling og vækst, da de er de største fremvoksende markeder i regionen, og de vokser. Golfen og Mellemøsten huser virksomheder, der er interesserede i internationale partnerskaber og i at udvikle relationer, og Saudi-Arabien og Tyrkiet er de to lande med den højeste BNP i regionen. Vi har aldrig været der før, så denne tur gjorde det muligt for os at se og møde virksomhederne ansigt til ansigt.

Med hensyn til væsentlige ESG-issues for virksomheder i disse to lande er vores kunder interesserede i tre hovedemner: emissioner, menneskeligt kapital og forretningsmoral i forhold til at operere i et autokratisk land.

I mit arbejde engagerer jeg mig med cirka 25 virksomheder i Saudi-Arabien og Tyrkiet, hvis ESG-risici spænder fra medium, høj til alvorlig. Sektorer inkluderer regionale banker, olie- og gasproducenter, raffinaderier og rørledninger samt kemiske råvarer, for at nævne nogle få. En virksomhed, jeg mødte i sektoren for raffinaderier og rørledninger, har jeg engageret mig med gennem virtuelle møder siden februar 2023. Selvom det stadig er i sin spæde fase, er vores engagementsmål for virksomheden at fortsætte med at håndtere dens CO2-udledninger, samtidig med at den øger sit engagement i downstream-samfundet med jernbane- og havneaktiviteter. Så at tage til regionen og møde repræsentanter fra denne virksomhed hjalp med at opbygge et stærkt forhold, stimulere engagement og deltagelse for at sikre et positivt resultat for vores engagementmål.

JJ: Og hvorfor tror du, at investorer især er interesserede i virksomheder i fremvoksende markeder?

MG: Investorer er interesserede i, hvordan fremvoksende markeder fortsætter med at vokse, og om de gør det ansvarligt og bæredygtigt med hensyn til ESG. Men de er også interesserede i nuancer og går ud over overfladiske kritikker fra visse regeringer og medier rettet mod økonomier og regimer i fremvoksende markeder. Vi ser investorinteressen skifte til Indien, Golfen og sydøstasiatiske nationer. Disse fremvoksende markeder får fornyet opmærksomhed, og læringskurven er mere accelereret for investorerne end den var med Kina, hvor væksthistorien tog to årtier at udvikle. Der er derfor meget at lære om disse nye sammenhænge, reguleringer og politikker, specifikt med hensyn til deres fremskridt inden for sociale politikker og vejen til en netto nul-transition.

Investorer er også interesserede i, hvad virksomhederne gør ud over deres flagskibsprojekter. De er interesserede i væsentlige emner som virksomhedspolitikker, der vil understøtte væksten; deres engagement med talentfulde unge mennesker; at få kvinder ind på arbejdsmarkedet; og deres nærhed til regeringer og den begrænsede præferentielle behandling, de måske får på grund af at blive betragtet som "nationale mestre".

ESG udfordringer og bekymringer hos virksomheder

JJ: Hvad håbede du at opnå med denne tur, og hvordan vil dette støtte Material Risk Engagement-kunder?

MG: Vores Material Risk Engagement sigter mod at fremme og beskytte værdien af klienternes porteføljevirksomheder gennem samarbejdsorienteret og konstruktivt engagement, der hjælper virksomheder med bedre at identificere, forstå og håndtere ESG-risici.

Så med denne tur ønskede vores forvaltningshold at opbygge tillid og udvide vores netværk, så vi kan have bredere og dybere engagement med disse virksomheder og flere engagementer med andre virksomheder i fremtiden. Vi ønskede også at give investorer en mere kontekstuel forståelse af de udfordringer, disse virksomheder står over for.

JJ: Hvad lærte du af at tale med virksomhederne? Hvad delte de af udfordringer og muligheder relateret til ESG?

MG: En fælles udfordring blandt de virksomheder, jeg besøgte, er deres afhængighed af teknologi til at løse deres emissionsproblemer. De venter på innovationer uden for deres operationelle kapacitet, såsom hydrogenbaseret energi i stor skala eller digitaliseringsteknologi, til at optimere forsyningskæderne. Men selvom de er optimistiske med hensyn til, at teknologien kan hjælpe med at tackle nogle af deres udfordringer, er teknologien simpelthen ikke der endnu.

For eksempel besøgte jeg en af Tyrkiets største supermarkedskæder, som driver 9.000 supermarkeder i hele landet, og lærte, at den stadig brugte vægkort, papir og penne til manuelt at fastlægge sin flådes rute fra sine 49 lagre. De havde forsøgt at bruge kunstig intelligens for at opnå effektivitet og mindske emissioner, men fandt, at teknologien manglede den realtidsinformation, de havde brug for, for at køre flåden problemfrit, såsom chaufførens opmærksomhed på lokale vejforhold, vejrforhold og lokale trafikmængder. Teknologien kunne ikke beregne de mest effektive ruter korrekt, tage hensyn til vejret, aktuelle vejforhold, brændstofforbrug osv. Så på trods af potentialet for at tilbyde virksomheder i regionen muligheder for at reducere deres emissioner, er teknologi ikke altid den magiske løsning.

JJ: Endnu en bekymring for virksomheder på tværs af jurisdiktioner er indførelsen af ESG- og klimarelaterede rapporterings- og offentliggørelseskrav. Kan du give indblik i det reguleringsmæssige landskab i Tyrkiet og Saudi-Arabien og hvordan virksomheder nærmer sig rapporteringskravene både hjemme og i udlandet?

MG: I dag afspejler både Saudi-Arabien og Tyrkiet den stigende ESG-momentum i fremvoksende markeder mod øget statslig opbakning samt virksomhedsaktion. Begge lande har nu forpligtet sig til at gøre ESG-rapportering obligatorisk for store børsnoterede og private virksomheder, hvor begge bruger International Sustainability Standards Board (ISSB) standarder som primære krav til offentliggørelse, dog med deres egne lokale tilpasninger. Tyrkiets rapporteringskrav træder i kraft i 2025, mens Saudi-Arabien sigter mod 2027 eller før. Begge landes politiske beslutningstagere læner sig op ad udvalg, der består af eksperter samt et par udvalgte virksomhedsrepræsentanter - mange af dem vi engagerer os med som en del af vores ESG Risk Stewardship service.

De virksomheder, vi mødte, driver ESG-forandringer og har sat relevante mål lang tid før de statslige krav om offentliggørelse (dvs. reduktion af emissioner, lokal ansættelse af personale, forudgående screeningskrav for forsyningskæden fokuseret på digitalisering, offentliggørelser og tilpasning til deres egne ESG-politikker). De pålagte offentliggørelser træder i kraft i 2026 (eller 2027) i Saudi og i 2025 i Tyrkiet for virksomheder med stor markedsværdi, hvilket begge er langt foran alle andre markeder i regionen. Indtil da har virksomheder været proaktive med mere fokus på andre internationale normer og rammer i stedet for at vente på nationale offentliggørelseskrav. Mange af disse førende virksomheder har faktisk vejledt de kommende offentliggørelsespolitikker inden for deres lande, hvilket sikrer, at deres interesser også var afstemt, samtidig med at de stadig overholder internationale standarder for det meste.

Fordele ved virksomhedsengagementture

JJ: Med hensyn til virksomhedsengagementer og investorforvaltningsaktiviteter, hvorfor er det vigtigt for os at tale med virksomheder personligt?

MG: Besøg ansigt til ansigt er en vigtig del af det arbejde, vi udfører. Uden dem er der en risiko for, at virksomhedernes ESG-præstationer vil være mindre synlige for markedet, hvilket skaber et blindt punkt for investorer. Personlige møder er et af vores vigtigste engagementværktøjer, da de er en fantastisk måde at opbygge tillid og fremme forpligtelse hos virksomheder til at drive meningsfulde ændringer.

De giver enorme fordele, da møder med virksomheder personligt kan gøre fremtidige engagementer så meget rigere, kan accelerere tilliden og kraftigt signalere, at vi - Sustainalytics og investorer - er forpligtede og investerer ressourcer i at besøge dem. Når du møder nogen én gang, har de næste gang du møder dem et stærkere referencepunkt for forholdet. Du kan også udvikle mere af et offline-forhold i en mindre formel indstilling, hvilket kan tillade dig at berøre mere følsomme emner i fremtiden, og i den region er det meget vigtigt.

Under et personligt møde er det også meget nemmere at have fuld opmærksomhed fra interessenterne, og dette bidrager til samarbejde og tilbyder en mulighed for at bidrage, hvor du måske ikke har kunnet virtuelt.

Disse møder tilbyder også værdifulde muligheder for at få indblik i virksomhedernes risikostyringsaktiviteter, der understøtter kundernes investeringsbeslutninger.

JJ: Udover personlige møder havde du også mulighed for at se virksomhedsdriften på nært hold. Hvad ser du som fordelene ved at gennemføre besøg på stedet?

MG: Når man besøger steder, kan man se, hvordan ESG-politikker bliver omsat i praksis. På denne tur i Tyrkiet besøgte jeg et lager hos en af landets største supermarkedskæder, der har over 10.000 butikker. Jeg fik fuld adgang til butiksarealet. Jeg kunne også chatte med medarbejdere, der havde været der i over et årti, og drøfte alle ændringerne de sidste par år med hensyn til sundhed og sikkerhed og automatisering. Vi diskuterede også deres forståelse af bæredygtighed og hvor udbredt det er blevet i deres operationelle møder.

På en tidligere engagementstur til Indien besøgte vi et kulbaseret energianlæg, der leverer al elektricitet til New Delhi, for at se førstehånds, hvilken type kul der blev brugt, og hvordan indkøbsteamet gik i gang med at sælge virksomhedens overskydende aske til en cementfabrik. Vi tilbragte også timer med at gå rundt om vandbehandlingsanlægget, de nærliggende samfund og op ad kedeltårnene for at få forståelse for arbejdsforholdene og virkningerne på samfundene, siden anlægget åbnede.

Ikke kun er besøgene på stedet vigtige, men også at besøge virksomhederne på deres hovedkontorer. Det handler om at have muligheden for at aflæse stemningen, bemærke de kulturelle nuancer i diskussionerne, den måde, de byder dig velkommen på, eller omfanget af deres forberedelser. I nogle tilfælde vil en virksomhed også tage sig tid til at indkalde og introducere dig til folk fra andre afdelinger, der interesserer dig, eller tage dig med til deres kontor på en anden etage - hvilket derefter kan føre til yderligere indsigter langt ud over det formaliserede mødelokale eller engagement. De uforudsigelige fordele er oplysende, hvis du gør dig selv tilgængelig for dem og gør en indsats for at bemærke gestus.

Nøgleindsigter ved Sustainalytics' Engagement i Material Risk

JJ: Det lyder som om, at turen overordnet set var en succes og gav nyttige indsigter for investorerne. Hvad vil du sige er de vigtigste konklusioner?

MG: Faktisk var alle de involverede virksomheder ivrige efter at give adgang til deres risikoteams, HR-afdelinger, strategi, investorrelationer, finansiering og mere, hvilket viste en grad af gennemsigtighed, der signalerede tillid og tillid til vores engagement.

Med hensyn til de vigtigste konklusioner viser først og fremmest de virksomheder, jeg besøgte, alle fremskridt med at tackle deres ESG-problemer. De er alle ombord, hvor de fleste bidrager til udviklingen af nye reguleringer og villigt tilskriver sig dem.

For det andet er de bekymrede over generationsskift i teknologi, finansiering og afhængigheden af teknologi for at forberede sig på "Industry 4.0" (dvs. tilpasning til skiftet væk fra fossile brændstoffer eller mindre vandforbrug).

For det tredje er Saudi-Arabien afhængig af immigration, medarbejdere af høj kaliber og den stigende kapacitet af kvinder, mens Tyrkiet er bekymret over en hjerneflugt - to helt forskellige samfundsparadigmer og beregninger.

For det fjerde er de større virksomheder en del af et meget begrænset netværk; et meget mindre netværk, end vi havde forestillet os. Vi har formået at etablere tillid i disse netværk, hvilket forhåbentlig vil føre til flere engagementer med flere virksomheder og dybere engagementer fremadrettet på lang sigt. Desværre vil det være den femte konklusion: frøene til tillid er blevet sået, og øjnene på regionen udvides.

Vil du lære mere? Klik her for at se Matthew's interview med Morningstar Sveriges Johanna Englundh.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Melissa Chase  er Senior Content Marketing Manager hos Morningstar Sustainalytics

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser