Den svenske krone tegner sig til at styrkes

Efter flere års svækkelse ser den svenske krone ud til at styrkes ifølge Handelsbankens nye økonomiske prognose

Finwire 23/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

sedel

"Men den, som håber på, at en stærkere svensk krone betyder en styrket rejsekasse, risikerer at blive skuffet. Stigningen vil først komme efter sommeren," siger Handelsbankens cheføkonom Christina Nyman.

Derimod kan de svenske husholdninger glæde sig over, at Sverige allerede nu bevæger sig mod lysere økonomiske tider. Lavere inflation baner vejen for en klar omstilling af den økonomiske politik med både lavere renter og mere stimulans fra regeringen. Det giver et stærkere arbejdsmarked og flere penge til husholdningerne, skriver Handelsbanken.

Den svenske BNP-vækst forventes i år at ende på 0,4 procent, stige til 2,8 procent i 2025 og stige med 2,4 procent i 2026.

”Væksten i 2025 og 2026 er stærkere end i de fleste andre europæiske lande. Vigtige årsager hertil er en mere ekspansiv finanspolitik i Sverige og at den svenske økonomi er mere følsom over for renten, hvilket bidrager til, at genopretningen bliver stærkere, når renterne sænkes,” skriver Handelsbanken.

Handelsbanken vurderer, at Riksbanken vil sænke den ledende rente med 25 basispoint i september og yderligere 25 basispoint i december.

Næste år fortsætter, ifølge prognosen, rentenedsættelserne på hvert andet møde ned til 2,25 procent, hvilket vurderes som et normalt niveau for den ledende rente i de kommende år.

Handelsbankens prognose for KPIF-inflationen ligger på 2,2 procent i år, 2,1 procent i 2025 og 2,0 procent i 2026.

”Inflationen i Sverige fortsætter med at falde, men det er en ujævn vej, og Riksbanken vil veje risiciene ved en kronestyrkelse samt risiciene for at få en alt for hurtig genopretning i økonomien som følge af rentenedsættelserne, hvilket kan risikere at nedbringe inflationen,” siger Christina Nyman.

Når det kommer til den svenske krone, ser Handelsbanken en styrkelse, når Fed begynder sine rentenedsættelser.

”Vi giver ikke op på kronen. Kronen er styret af de amerikanske renter, og når Fed begynder sine rentenedsættelser i september, kan også kronen bevæge sig mod stærkere niveauer på en vedvarende og tydelig måde,” siger Christina Nyman om den svenske krone.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Finwire  leverer løbende opdateret nyhedsdækning til Morningstar, der påvirker børsnoterede virksomheder.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser