Flash PMI for Eurozonen: Hvad du kan forvente dig i maj

De første indkøbschefsindekser frigives torsdag og giver et indblik i, hvordan økonomien i euroområdet klarer sig

Sara Silano 22/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank

Finansmarkederne venter på "flash"-estimaterne for indkøbschefsindekset (PMI) i euroområdet den 23. maj. Disse er de foreløbige estimater for den aktuelle måned, som kan blive revideret, og forventes at vise, at regionens økonomi stadig ekspanderer.

I euroområdet vil HCOB Flash Eurozone PMI, udgivet af S&P Global torsdag, give en opdateret øjebliksbillede af økonomiens sundhedstilstand efter en god start på andet kvartal. Ifølge DailyFX er konsensusestimatet for sammensat indeks i maj på 52, hvilket er over linjen, der markerer ekspansion frem for kontraktion, og over april måneds reviderede tal på 51,7.

Forventningerne er højere for PMI-indekset for tjenesteydelsessektoren (53,4), som forventes at vise en ekspansion i maj og er marginalt højere end april måneds indeks på 53,3. Samtidig forventes det, at indekset for produktionssektoren vil vise en fortsat nedgang i aktiviteten.

Analytikerne hos investeringsbanken Goldman Sachs er mere forsigtige. "Vi forventer, at de kommende flash-PMI for euroområdet vil falde en smule, men forblive i ekspansivt territorium. Specifikt forventer vi, at det sammensatte flash-PMI vil falde med 0,2 point til 51,5, under konsensusforventningerne på 52,0, drevet af Frankrig og en opbremsning i tjenesteydelsessektoren," sagde de i en kommentar den 17. maj.

Vil ECB sænke renten i juni? Eller vente?

Den Europæiske Centralbanks (ECB) pengepolitiske møde finder sted den 6. juni, og ikke kun økonomer, men også visse ECB-tjenestemænd forventer en første rentenedsættelse da. Men visse analytikere er blevet mere forsigtige med hensyn til eventuelle sænkninger efter juni.

Cyrus de la Rubia, cheføkonom hos Hamburg Commercial Bank, kommenterede PMI-dataene for april: "Tjenesteudbydere har nu udvidet deres aktivitet for tredje måned i træk, hvilket sætter en stopper for den mangel på dynamik, der blev observeret i anden halvdel af sidste år."

"Produktiviteten udgør en betydelig udfordring for tjenestesektoren og ECB. Siden begyndelsen af 2021 har tjenesteudbydere konsekvent udvidet deres personale [...] Denne trend tyder på, at virksomheder, der står over for personaleomsætning, måske bliver nødt til at ansætte flere personer for at opretholde samme produktionsniveau, hvilket indikerer en reduceret produktivitet.

"Samtidig er PMI-indekset for driftsomkostninger i tjenestesektoren, som hovedsageligt består af enhedsarbejdsomkostninger, fortsat med at stige hurtigt i de seneste tolv måneder, efter en kraftig stigning i 2022. ECB er opmærksom på denne tendens og vil sandsynligvis gå forsigtigt frem med hensyn til omfanget af rentenedsættelserne."

Kommer inflationen i euroområdet tilbage?

PMI-undersøgelsen i april viste også, at inflationstrykket intensiveredes i hele euroområdet på grund af stigninger i både input- og produktionsomkostninger. Ifølge investeringsbanken Nomura er "kerneinflationen i tjenestesektoren stadig mere træg end ønsket", og denne faktor "maner til forsigtighed og understreger en mere gradvis nedjustering af ECB's rentecyklus".

I en nylig rapport fra den 17. maj ændrede Nomura sin holdning og fjernede forventningerne om en nedskæring med 25 basispoint i juli i år.

"Med stærkere aktivitetsdata, modstandsdygtig efterspørgsel, en opmuntrende arbejdsmarkedssituation, stærkere lønvækst end forventet og fortsat vedvarende tjenesteinflation tror vi, at ECB vil foretrække en mere gradvis tilgang for at opretholde en vis grad af monetær stramhed," sagde Andrzej Szczepaniak, økonom hos Nomura.

"Vi forventer en nedskæring på 25 basispoint i juni, september og december i år samt i marts, juni og september næste år," tilføjede han.

Hvorfor er PMI-index vigtige for investorer?

PMI-index er vigtige for investorer, fordi de giver et indblik i markedssentimentet og dermed hvad den fremtidige retning for aktiemarkederne kan være. De betragtes som såkaldte "ledende indikatorer" af økonomer.

En af fordelene ved PMI-index er, at de er baseret på faktiske data, der indsamles blandt indkøbschefer i hundredvis af virksomheder. De omfatter ordre, lagre, priser og beskæftigelse, hvilket giver et konkret billede af sundheden i en sektor.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser