Sheins mulige London IPO - ESG-bekymring eller prikken over i'et?

Det kinesiske hurtigmodebrand overvejer at flytte til Londonbørsen i stedet for New York, men investorer kan have blandede følelser om ESG-spørgsmål

Christopher Johnson 22/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Shein store

London har igen begyndt at vibrere af spænding, da udsigten til, at Shein, den kinesiske gigant inden for hurtig mode, potentielt skal noteres på London Stock Exchange, styrker håbet om, at Storbritannien kan genoprette sin position blandt verdens finansielle hovedstæder efter en række skuffelser.

Virksomheden med base i Singapore søgte oprindeligt en notering på New York Stock Exchange, men dette blev vaklet på grund af voksende spændinger mellem USA og Kina. Shein har nu vendt blikket mod London, hvilket potentielt kan afbryde LSE's tørke med børsnoteringer og tilføje FTSE en aktie til en værdi af 60 milliarder dollars eller mere.

David Swartz, senioraktieanalytiker hos Morningstar, tror, at New York Stock Exchange gerne vil have, at Shein bliver børsnoteret på grund af virksomhedens størrelse, med skøn på, at Shein er værd 66 milliarder dollars ifølge Pitchbook Data i maj 2023¹.

Men geopolitiske spændinger har været alt for vanskelige at overvinde.

"Der er enorm fjendtlighed mellem USA og Kina for nylig om handel", siger han.

Sheins ESG-risici ved arbejdsforhold og styreformer

Swartz peger også på kontroverser omkring Sheins brug af bomuld fra Xinjiang-regionen i Kina, hvor den kinesiske regering angiveligt tvinger den muslimske minoritet, den uiguriske befolkning, til at arbejde i arbejdslejre.

"Der er også problemer med, hvordan Shein undgår toldsatserne. Så i USA er forsendelser under $800 ikke underlagt dem. Og derfor kan Shein undgå reglen, fordi de sender direkte til den amerikanske forbruger," tilføjer han.

"Men Shein ville blive en stor børsnotering inden for tøjindustrien. Der er ikke så mange tøjvirksomheder i verden med så høje værdier. Alligevel er Shein virkelig fanget midt i større geopolitiske kræfter."

Dan Coatsworth, investeringsanalytiker hos AJ Bell, bringer ESG-risiciene forbundet med noteringen på banen.

"Det mest negative er, at Shein kommer med mere bagage end en kendis tager med på ferie. Spørgsmål fortsætter med at blive rejst om virksomhedens corporate governance-standarder, arbejdsforhold, forsyningskæde og anklager om tyveri af immaterielle rettigheder.

Floaten vil sandsynligvis vække blandede følelser på børsen, og sandsynligvis også i den britiske regering, der for nylig har strammet reglerne for udenlandske virksomheder i følsomme stater som Kina for at blive noteret i London. Det kinesiske telekommunikationsfirma Huawei er for eksempel blevet forbudt fra Storbritanniens 5G-netværk.

"Shein ønsker at blive betragtet som en global aktør og ikke bare en kinesisk virksomhed, der eksporterer billigt tøj til udlandet. Det bliver nødt til at gøre tingene på den rigtige måde og blive en god corporate citizen for at støtte denne ambition, så det er en lærerig rejse. London Stock Exchange vil offentligt byde virksomheden velkommen med åbne arme, men bag lukkede døre vil der uden tvivl være håb om, at Shein ikke har nogen skeletter i skabet," tilføjer Coatsworth.

Susannah Streeter, chef for penge og markeder hos Hargreaves Lansdown, er enig i de etiske bekymringer, som børsintroduktionen ville udløse:

"Selvom dette ville være et løft for byen, vil det sandsynligvis skabe dybe etiske spørgsmål for investorer at navigere igennem. Shein har fået betydelig kritik for de enorme mængder billig tøj, virksomheden producerer, manglen på gennemsigtighed i dens forsyningskæde og dens tilskrivning af andre designers arbejde. Med disse bekymringer kan der meget vel være en forsigtighed blandt investorer, der prioriterer ESG højt på deres liste, hvis virksomheden vælger at notere sig i London."

Angående Sheins værdiansættelse og FTSE

PitchBook, et Morningstar-selskab, vurderede Shein til 66 milliarder dollars i maj 2023. Desværre ville dette gøre virksomheden til det 12. største selskab i FTSE 100, over selve Londonbørsen. Men dette er kun skøn på nuværende tidspunkt, da vi ikke har prospektet. Her er nogle overvejelser:

• Meget afhænger af "free float", hvor mange aktier der er til rådighed til køb ved børsnotering. Arm Holdings' free float udgør kun 10% af selskabet.

• FTSE Russell ændrer deres indeks hver kvartal, herunder FTSE 100, så det næste vindue er sandsynligvis i september for en kampagne.

• Vil Shein vælge en premiumnotering, som har højere regulatoriske hindringer, eller en standardnotering?

• Virksomhedens værdi kan blive endnu højere end i 2023, især hvis der er hype omkring noteringen.

LSE har brug for en sejr over New York

En børsnotering af Sheins størrelse ville være velkommen, da den har tabt terræn til sine større og mere likvide modparter, NYSE og Nasdaq.

London blev afvist af den Cambridge-baserede chipdesigner Arm Holdings, som søgte en højere værdiansættelse på Nasdaq - og har siden da blomstret, med aktier, der er steget næsten 60% hidtil i år.

Spilvirksomheden Flutter har netop lukket sin primære notering i London til fordel for New York, og cybersikkerhedsjætten Darktrace, der blev noteret i London i 2021, har accepteret et amerikansk private equity-bud. BHP's købsplaner for Anglo American kunne føre til, at den London-noterede minearbejder forlader FTSE 100, selvom opdelingen kunne betyde, at diamantproducenten De Beers blev noteret på LSE.

Når man ser på de seneste højt profilerede børsintroduktioner i London, kan investorer være forsigtige: Deliveroo (ROO) har stadig en lang vej at gå, før den når sit høje børsnoteringspris, og Darktrace-aktier var volatile, før selskabet blev købt. Valuta- og overførselsspecialisten Wise (WISE) var Londons største tech-float i 2021, men aktierne ligger stadig lige under deres noteringspris på 800p. Aktien er værd 8 milliarder pund i nuværende priser, så Sheins værdi på omkring 50 milliarder pund ville overstige dette.

"Selvfølgelig er det ret godt for London-markedet, uanset hvad man måtte mene om fast fashion, det er en gigantisk virksomhed, og det kan være en af de største aktier, hvis den er på FTSE 100," siger Kathleen Brooks, forskningschef hos XTB UK.

"Vi har haft en del andre afnoteringer, så det er altid godt at få nogen ind, og at den strøm kommer ind. Men vi kan ikke glemme, at de har en hel del udstrømning."

For Chris Beauchamp, chefanalytiker i Storbritannien og chef for markedsanalyse hos IG Group, viser nyhederne, at Storbritannien stadig er åbent for forretninger, og at virksomheder kan få likviditet uden for Manhattan-øen.

"Det hjælper virkelig med at diversificere indekset. Vi taler om FTSE 100 med banker og minearbejdere. Så det ville kun hjælpe med at diversificere indekset lidt mere og få lidt af det, jeg ville kalde den nye økonomi ind i det, i stedet for et indeks, der primært er domineret af ældreaktier."

"Det tilføjer lidt mere og bestemt lidt mere glamour til Londonbørsen."

Sheins lederskab holder en lav profil

Brooks fra XTB påpeger, at Shein følger en trend med større kinesiske virksomheder, der noteres uden for Kina på grund af usikkerhed om den asiatiske gigants politiske og økonomiske retning.

Hun bemærker også, at det hurtigmodebrands lederskab tager en mere tilbageholdende tilgang og bevæger sig væk fra at blive større figurer som Jack Ma, en af grundlæggerne af Alibaba Group, som sidenhen blev fanget i Kinas reguleringsmæssige slag mod teknikgiganter i 2020 og 2021 og forsvandt i en måned. Lanceringen af Ant Group, der stammer fra Alibaba, blev trukket tilbage, efter at den kinesiske regering greb ind i 2020.

"De kommenterer ikke, vi har ikke set nogen store interviews. Der synes ikke at være nogen person bag det, og jeg tror, det er for at undgå overvågning fra Beijing.”

Selvom spændingerne mellem USA og Kina har påvirket Sheins planer om at blive noteret i New York, tror Brooks ikke, at det vil blive påvirket af præsident Joe Bidens seneste toldpakke mod Kina.

"Amerikanske embedsmænd synes nu at være meget fokuserede på teknologi og elbiler, ikke tøj. Nu er det sandsynligvis en god mulighed for dem at blive noteret, inden de kan blive målrettet," siger hun.

¹ PitchBook-vurderingen af Shein er fra maj 2023, da to store virksomheder sidst investerede; den ene var Abu Dhabis suveræne formuefond, og den anden var det berømte VC-firma Sequoia Capital. PitchBook vurderer sandsynligheden for Sheins succes ved børsintroduktionen til 98%.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser