Ikke så Magnificent længere? Apple og Tesla tynger markedet ned

Hvorfor vækstbekymringer påvirker aktiepriserne for disse to investeringsfavoritter.

Sarah Hansen 15/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Apple logo at product launch

Apple (AAPL) og Tesla (TSLA) er gået fra at være børsmarkedets kæledæggere til at trække nedad.

Apples aktiekurs er faldet med 9% i år efter omtrent 50% afkast i 2023, mens Teslas aktiekurs er dykket næsten 30% efter at have givet mere end 100% afkast året før. Disse to virksomheder, som er blandt de mest udbredte aktier, lider af en lignende sygdom: faldende vækstudsigter.

Det betyder, at the Magnificient Seven - en gruppe megastore tech-aktier bestående af Apple, Tesla, Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) og Nvidia (NVDA) - ikke længere bevæger sig i takt.

Det er en markant ændring for to tech-ikoner, der har spillet centrale roller i at drive de overordnede aktieindeks op. I stedet, mens aktiemarkedet har skubbet til nye højder, er lederskabet faldet til aktier centrale for kunstig intelligens-boomet, såsom Nvidia og Microsoft.

Men for Jeff Schulze, chef for økonomisk og markedsstrategi hos ClearBridge Investments, er denne divergens positiv for aktier generelt.

"Hvis ikke alle hopper på disse opfattede kuglesikre ledere og roterer ind i andre områder, der har sakket bagud, er det et virkelig godt tegn på, at den bløde landing materialiserer sig, og en bredere indtjeningsgenopretning," siger han.

Apple og Tesla aktier underpræsterede i Q1

Apple, som udgør 5% af porteføljevægten for Morningstar US Market Index, var ansvarlig for en cirka 7% belastning på det indeks' samlede afkast på 10,2% i første kvartal. Elbilproducenten Tesla vejer mindre tungt i indekset med lidt under 1%, men virksomheden stod også for 4% af dets tab.

Imens fortsatte de øvrige medlemmer af the Magnificient Seven med at stige til trods for truslen om høje renter takket være vedvarende høj inflation. AI-kæmpen Nvidia stod for 21% af de samlede gevinster på 10,2% på det amerikanske marked, mens Microsoft stod for 7%. Amazon og Meta stod begge for 6%, mens Alphabet sakker lidt bagefter med 2%.

Hvorfor falder Apple-aktien?

Morningstar equity-analytiker William Kerwin peger på tre faktorer, der lægger pres på Apple-aktien. For det første står virksomheden over for modvind fra faldende vækst og faldende salg.

"Det handler virkelig om iPhone'en, som fortsat driver forretningen," siger Kerwin. Han henviser specifikt til konkurrencen i Kina, hvor indenlandske og mere prisvenlige alternativer æder af Apples markedsandel. Sidste måned gjorde en rapport fra Counterpoint Research, der angav, at iPhone-salget i Kina var faldet med 24%, overskrifter og sendte aktien nedad. På globalt plan bremser de langsommere produktopdateringscyklusser (hvor ofte forbrugerne køber nye iPhones) også ned.

For det andet står Apple over for regulatorisk granskning i Den Europæiske Union såvel som i USA. Kerwin ser ikke dette som en stor grundlæggende modvind, men investorer reagerer stadig på negative overskrifter.

For det tredje er der faktoren, der har fået andre medlemmer af the Magnificient Seven til at stige: AI. Mens Nvidia, Meta og Microsoft har set deres aktier stige på grund af nye AI-initiativer, siger Kerwin, at "der har været negativ stemning, fordi [Apple ikke har] annonceret noget". Analytikere spekulerer i, at en AI-annoncering kunne komme på Apples Worldwide Developers Conference denne sommer.

Apples udsigter

Morningstar-analytikere ser stadig Apple-aktien som rimeligt prissat efter at have tilbragt størstedelen af 2023 i overvurderet territorium. Aktien handles i området $170 sammenlignet med Morningstars fair value-estimat på $160 per aktie. "Vi forventer, at det bliver et mildt til nedadgående år for Apple," siger Kerwin. Han siger, at en stor AI-annoncering denne sommer eller en tilbagevenden til vækst for iPhone senere på året eller i 2025 kunne udløse en rally.

Hvorfor falder Tesla-aktien?

Teslas aktier har set endnu mere dramatiske tab i år. Morningstars aktiestrateg Seth Goldstein siger, at virksomhedens aftagende leveringsvækst bidrager til denne nedgang. Bilproducenten rapporterede sit første negative kvartalsvise leveringsantal i fire år denne måned, et fald der var markant værre end hvad investorerne forventede.

I en pressemeddelelse tilskrev virksomheden denne nedgang til forberedelse forud for produktionen af dens opdaterede Model 3, samt nedlukninger på dets fabrik i Berlin i kølvandet på konflikten i Rødehavet og en brandstiftelse.

"Tesla er en aktie med høj vækst, hvilket betyder, at aftagende vækstantagelser kan have en overdrevet indvirkning på dens pris," siger Goldstein. "Aktien er solgt ud, mens investorer genjusterer forventningerne til lavere vækst i de næste ét til to år."

Han tilføjer, at bredere bekymringer om den aftagende marked for elektriske køretøjer som helhed også belaster aktierne.

En strøm af negative overskrifter har heller ikke hjulpet Tesla. En rapport om, at virksomheden har opgivet planer om en mere prisvenlig elbil, sendte aktierne i frit fald sidste uge.

Teslas udsigter

Trods Teslas udfordringer ser Morningstar-analytikere aktien som rimeligt prissat. De tildeler den også en meget høj usikkerhedsvurdering. Goldstein siger, at virksomheden kunne drage fordel af at skifte fokus til profit frem for volumenvækst i år. "Selvom dette måske har ført til et fald i leverancerne, ønsker vi at se, om strategien har bevaret overskuddet, og om marginerne er på linje med fjerde kvartal."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser