Skal jeg investere i amerikanske eller europæiske obligationer?

Rentesatserne kan være højere i USA end i eurozonen, men det er ikke den eneste faktor at overveje, når man vælger faste indkomstprodukter.

Fernando Luque 20/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

EU Bonds maion

De højere amerikanske rentesatser kan godt friste investorer til at tro, at investering i amerikanske obligationer er det bedre valg lige nu, men der er argumenter for og imod denne tilgang.

Økonomisk teori vil have os til at tro, at et land har højere rentesatser end et andet på grund af forskelle i inflationsrater og økonomisk stabilitet.

Hvis et land har højere inflation end et andet (for eksempel er inflationen i Zimbabwe næsten 50% år efter år), skal det betale højere rentesatser (150% i Zimbabwe) for at tiltrække investorer, køle den reelle økonomi ned og kompensere for risikoen ved at låne penge til det.

Ikke desto mindre, hvis vi sammenligner USA med Europa, hvor begge har relativt ensartede inflationsdata, kunne man undre sig over, hvorfor Federal Reserves rentesatser nu er på 5,5%, mens Den Europæiske Centralbank har sat renten til 4,5%. Se diagrammet nedenfor.

Sandt nok er inflationen i USA normalt højere end i eurozonen (de seneste CPI-data for februar viser en årlig inflation på 3,2% i USA. I eurozonen er den 2,6%), men diagrammet nedenfor viser, hvordan inflationen i eurozonen nåede 10,6% i oktober sammenlignet med en top på 9,1% i juni. Fed's rentesatser var altid højere end ECB's. Det er derfor svært at forklare forskellen i centralbankernes rentesatser ved blot at bruge inflation som den eneste sammenligningsfaktor.

Svaret ligger i forskellen i økonomisk styrke, som de to økonomier udviser. Grafen nedenfor viser BNP-vækstraterne i USA og Europa i løbet af de fire kvartaler af 2023. Tydeligt viser det, at den europæiske økonomi var meget svagere end den amerikanske økonomi. Desuden har væksten i USA været stigende, mens væksten i eurozonen har bevæget sig i modsat retning.

I det omfang den amerikanske økonomi har råd til højere rentesatser end eurozonen, har det en vigtig konsekvens for centralbankerne - derfor forskellen i rentesatserne.

Amerikanske eller europæiske obligationer: Hvilke skal jeg vælge? 

Det store spørgsmål for investorer er, om der er en måde at drage fordel af de højere rentesatser i USA på. Det gælder for enhver del af rentekurven (rentekurven er den grafiske repræsentation af forholdet mellem afkastet eller renten på et lands statsobligationer og deres løbetid). Logisk set er det bedre at investere i en obligation med en afkast på 4,5% end i en obligation med en afkast på 3%. Se nedenfor.

Det ville så være mere interessant at investere i amerikanske obligationer end i eurozonens obligationer, da de tilbyder højere afkast. Men der er to yderligere hensyn at tage højde for.

Hvordan påvirker valutarisiko mine obligationer?

Ja, amerikanske obligationer giver mere rente end europæiske obligationer, men den europæiske investor skal tage højde for en dollarrisiko, hvilket kan være gavnligt eller skadeligt.

For eksempel, hvis vi sammenligner to børsnoterede fonde - såsom iShares € Govt Bond 1-3yr ETF EUR og iShares $ Treasury Bd 1-3y ETF USD - som investerer i de samme trancher af rentekurverne, en i Eurozonen og den anden i USA. Hvis vi sammenligner deres præstation i euro over de sidste 12 måneder, er der en betydelig forskel, som kan ses på diagrammet nedenfor.

Hvordan kan jeg sikre mig mod dollarrisiko i obligationsinvesteringer?

En mulighed er at sikre dollarrisikoen, hvor det er muligt. Mange dollarobligationsfonde har tendens til at have en euroafskærmet klasse, hvilket betyder, at de ikke antager, at de er immune over for valutasvingninger.

Dog koster det penge at sikre sig mod dollarrisiko, og omkostningen er rentespændet mellem dollaren og euroen, hvilket eliminerer, i det mindste delvist, den påståede fordel ved at investere i USA på grund af dets højere rentesatser.

Faktisk, hvis vi sammenligner præstationen af en ETF som f.eks. iShares Euro Government Bond 1-3 Year (en europæisk statsobligations-ETF med løbetid mellem 1 og 3 år) og iShares USD Treasury 1-3 Year EURH (en amerikansk statsobligations-ETF med løbetid mellem 1 og 3 år og med valutasikring) over de sidste 12 måneder, er det den europæiske statsobligations-ETF, der opnår det bedste afkast.

Hvorfor er den europæiske gæld ETF mere indbringende end den Euro-afskærmede amerikanske gæld ETF, der investerer i samme del af kurven? Der kan være små forskelle i varigheden af porteføljerne for disse to ETF'er, men de er minimale.

Hvad der imidlertid er, er forskelle i udviklingen af renter i USA og i Europa inden for samme del af kurven. For eksempel illustrerer det vedhæftede diagram, hvordan 2-års obligationsrenter på begge sider af Atlanterhavet har varieret over de sidste 12 måneder. De er ikke identiske bevægelser, og dette fører til forskellige afkast.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser